Έκοψε το αυτί του ο Βίνσεντ φαν Γκογκ ή του το έκοψε ο Γκογκέν; Μύθος και πραγματικότητα της θρυλικής ιστορίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου του 1888 όταν ο διάσημος (μετά τον θάνατό του…) ζωγράφος Βίνσεντ Φαν Γκογκ, διαφώνησε έντονα με τον φίλο του, επίσης ζωγράφο, Πολ Γκογκέν.
Ο Φαν Γκογκ άρπαξε ένα ξυράφι και έκοψε μέρος του αριστερού του αυτιού! Και στο όλο δράμα, εμπλέκεται και μια πόρνη: ο Βίνσεντ τύλιξε το κομμένο αυτί του σε ένα πανί, κατευθύνθηκε στον τοπικό οίκο ανοχής για να το δώσει σε μια πόρνη! Άλλωστε, τι καλύτερο για να εντυπωσιάσει μια γυναίκα; Όχι; Η ιστορία γνωστή και πλέον έχει πάρει διαστάσεις θρύλου που τυλίγει με ένα πυκνό πέπλο ομίχλης τη ζωή του ολλανδού ζωγράφου, που. ας σημειωθεί. μυστήριο καλύπτει και τον θάνατό του (αυτοπυροβολήθηκε ή τον πυροβόλησαν;).
Και πολλά χρόνια μετά, οι ιστορικοί Hans Kaufmann και Rita Wildegans κατέθεσαν μια διαφορετική άποψη για το θρυλικό κόψιμο του αυτιού… «Επανεξετάσαμε προσεκτικά μαρτυρίες και επιστολές που γράφτηκαν και από τους δύο ζωγράφους», είπε ο Κάουφμαν στο ABC News. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Φαν Γκογκ ήταν τρομερά αναστατωμένος με την απόφαση του Γκογκέν να επιστρέψει στο Παρίσι, αφού οι δύο άνδρες είχαν περάσει δυνατές στιγμές μαζί στο «Κίτρινο Σπίτι» στην Αρλ, στη Νότια Γαλλία. Μόλις δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Πολ ανακοίνωσε ότι έφευγε για το Παρίσι, κάτι που αναστάτωσε πολύ τον Βίνσεντ· είχαν έντονη λογομαχία έξω από έναν οίκο ανοχής όπου ο Βίνσεντ ίσως (και να) επιτέθηκε στον Πολ. Ο Γκογκέν, δεινός ξιφομάχος, ήταν ικανός να χειρίζεται το σπαθί με ακρίβεια και δύναμη».Οι γερμανοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Πολ έβγαλε το ξίφος του και έκοψε ένα μέρος του αριστερού αυτιού του Βίνσεντ. Οι δύο άνδρες έκαναν «σύμφωνο σιωπής», όπως λένε οι ιστορικοί, επειδή ο Βίνσεντ αγαπούσε τον Πολ και δεν ήθελε να τον δει να μπαίνει σε μπελάδες. «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το χτύπημα ήταν ατύχημα ή σκόπιμος τραυματισμός του Φαν Γκογκ», λένε οι ιστορικοί.
Δεν αποτελεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι πολλοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλουν να αλλάξουν την ιστορία. Άλλωστε οι μύθοι είναι πολύ πιο σημαντικοί και αληθινοί από την Ιστορία! Σωστά;
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr