Μικρό νησάκι εξωτικής ομορφιάς: Οι φωτογραφικοί λόγοι που η Σαπιέντζα είναι το καλύτερο ησυχαστήριο του Αυγούστου
Για ακόμα μια φορά η Πελοπόννησος μαγεύει…🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί να μη το γνώριζες, όμως η Πελοπόννησος εκτός από όμορφα μέρη, διαθέτει και πανέμορφα νησιά μια ανάσα μακριά από την στεριά. Εκεί θα νιώσεις σαν ναυαγός και θα ευχαριστηθείς μερικά από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.
Στα λατινικά ως «Σαπιέντζα» ορίζονταν οι έννοιες της υπομονής και της σύνεσης. Για τους κατοίκους της Πελοποννήσου όμως, αυτό το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ομορφιά και την χαλάρωση. Ο λόγος; Φυσικά το μικρό νησάκι νότια της Μεθώνης με τα καταπράσινα νερά και την άγρια ανέγγιχτη ομορφιά.
Το 2001 η απογραφή έδειξε πως στο νησάκι κατοικούν 9 μόλις κάτοικοι, 19 χρόνια μετά η Σαπιέντζα είναι ακατοίκητη και «ζωντανεύει» μονάχα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από τους εκατοντάδες τουρίστες που σπεύδουν να την επισκεφτούν.
Η Σαπιέντζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Οινουσσών, μετά την Σχίζα και φημίζεται για τα πανέμορφα κρυστάλλινα νερά της και το τεράστιο πευκοδάσος που καλύπτει την μεγαλύτερη έκταση της. Οι ακτές της είναι βραχώδεις και μόνο μια παραλία ενδείκνυται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού. Η Άμμος θυμίζει εξωτικό νησί και τα νερά παίρνουν τιρκουάζ, διάφανα και καταγάλανα χρώματα, ανάλογα με την μορφολογία του βυθού της.
Για τους περισσότερους επισκέπτες πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές παραλίες που έχουν δει στην ζωή τους, ενώ σπάνια θα συναντήσεις πολυκοσμία και συνωστισμό. Το μέρος φυλάγεται σαν επτασφράγιστο και οι κάτοικοι της Μεθώνης φροντίζουν να διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο.
Η ιστορική υπόσταση του νησιού είναι τεράστια και οι καλά διαβασμένοι γνωρίζουν πως το 1850 έγινε μήλον της έριδος μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας, μιας και οι δεύτεροι την ζητούσαν για δικό τους νησί, χωρίς να γίνει αποδεκτό φυσικά το παράλογο αίτημα τους. Τελικά η Σαπιέντζα έγινε το εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ιταλίας και Μέσης Ανατολής για εμπορικούς σκοπούς.
Για περίπου δύο δεκαετίες στο νησί κατοικούσαν μόνο 2 φαροφύλακες, σε έναν από τους μεγαλύτερους φάρους της Μεσογείου, ύψους 18 μέτρων.
Σήμερα στο νησί φτάνεις με καραβάκι από την Μεθώνη και έχεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις σε κρυστάλλινα νερά και να απολαύσεις την θέα του κατάφυτου τοπίου που δεν έχει ίχνος αστικής νότας. Αν ο δρόμος σου, το φετινό καλοκαίρι, σε βγάλει προς τα μέρη της Μεθώνης, δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία για μια μονοήμερη εκδρομή σε ένα από τα πιο όμορφα και μοναχικά νησιά της Ελλάδας. Για να βρεθείς εκεί πρέπει να έχεις προνοήσει να έχεις μαζί σου ομπρέλα, νερό και ο, τι θα χρειαστείς για να γίνει η εκδρομή σου ευχάριστη.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr