Αντίς Αμπέμπα: Ναρκωτικά, βιασμοί και «άγριες» δολοφονίες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας
Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από βίαιες συγκρούσεις, δολοφονίες ακόμα και λιντσαρίσματα από τον όχλο. Επίσης, οι βιασμοί και η σεξουαλική βία είναι ανεξέλεγκτη στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντίς Αμπέμπα και Αντίς Αμπάμπα, είναι το όνομα της πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης της Αιθιοπίας, της οποίας το όνομα σημαίνει «Νέο λουλούδι». Η πόλη θεωρείται μια από τις πλέον πολυπολιτισμικές στον κόσμο: κατοικείται από ανθρώπους 80 εθνοτήτων που μιλούν 80 διαφορετικές γλώσσες, ενώ οι θρησκείες που λατρεύονται είναι η χριστιανική, η μουσουλμανική και η ιουδαϊκή. Η Αντίς Αμπέμπα έχει περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Διαβάστε ακόμα: Into The Skin - Γιώργος Μαυρίδης: Η στιγμή που δέχτηκε επίθεση στην Αντίς Αμπέμπα
Από τα τέλη του 19ου αιώνα η Αντίς Αμπέμπα αποτελεί την πρωτεύουσα του κράτους της Αιθιοπίας. Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Εντόντο. Το βουνό καλύπτεται από δέντρα ευκαλύπτου που εισήχθησαν από την Αυστραλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Menelik II, και κυρίως φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας Χαϊλέ Σελασιέ (Haile Selassie). Το βουνό αποκαλείται ο «πνεύμονας της Αντίς Αμπέμπα. Το δάσος είναι σημαντική πηγή καυσόξυλων για την πόλη· ήταν επίσης πηγή οικοδομικού υλικού σε παλαιότερες εποχές.
Στα πρώτα της χρόνια, η Αντίς Αμπέμπα θύμιζε περισσότερο στρατιωτικό στρατόπεδο παρά πρωτεύουσα πόλη. Το επίκεντρο ήταν το παλάτι του αυτοκράτορα, το οποίο περιβαλλόταν από τις κατοικίες των αξιωματικών και στρατιωτών του.
Στις 5 Μαΐου 1936, ιταλικές δυνάμεις του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, κατέλαβαν την Αντίς Αμπέμπα. Η πόλη προσαρτήθηκε στην Ιταλία και έγινε η πρωτεύουσα της Ιταλικής Ανατολικής Αφρικής από το 1936 έως το 1941. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χτίστηκαν σύγχρονα πέτρινα σπίτια και δημιουργήθηκαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι. Όταν ο ιταλικός στρατός εκδιώχθηκε από τη χώρα από αντάρτες Αιθίοπες, ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ επέστρεψε στην Αντίς Αμπέμπα και άρχισε την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσάς.
Η Αντίς Αμπέμπα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ορίσθηκε ως έδρα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική και για την Αφρικανική Ένωση. Από το 2015 λειτουργεί το σύστημα του ελαφρύ σιδηροδρόμου - τραμ, το πρώτο σύστημα μεταφορών υψηλής ταχύτητας στην Ανατολική και Υποσαχάρια Αφρική. Το Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα (ιδρύθηκε το 1950) περιλαμβάνει πολλά κολέγια και εκπαιδευτικές σχολές. Στην πόλη βρίσκονται επίσης το Μουσείο του Ινστιτούτου Αιθιοπικών Σπουδών (που λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο), η Εθνική Σχολή Μουσικής, η Εθνική Βιβλιοθήκη, παλάτια πρώην αυτοκρατόρων και κυβερνητικά υπουργεία
Η πείνα και η βία διαρκείς μάστιγες
Tο αν υπάρχει φαγητό στα τραπέζια των εκατομμυρίων οικογενειών στην Αιθιοπία εξαρτάται κυρίως από ένα πράγμα: τον καιρό. Αυτή η χερσαία χώρα στο Κέρας της Αφρικής κατοικείται από σχεδόν 105 εκατομμύρια ανθρώπους, και σχεδόν όλοι βιοπορίζονται από τη γεωργία. Η έντονη εξάρτηση από τη γεωργία έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες ευάλωτες στην πείνα επί δεκαετίες και οι συχνές περίοδοι ξηρασίας, που επιδεινώνονται από πλημμύρες, ακραία φτώχια, εμφύλιες συγκρούσεις και εκτοπισμούς, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε κρίση. Σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την τροφή που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων 4,2 εκατομμυρίων παιδιών.
Η ανεξέλεγκτη βία στην Αντίς Αμπέμπα και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχει επιδεινώσει την κατάσταση: 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται εσωτερικά, έχοντας εγκαταλείψει τα αγροκτήματά τους, τα σπίτια τους, τα μέσα διαβίωσης και τις κοινότητες αναζητώντας ασφάλεια. Χωρίς πρόσβαση στις συνήθεις πηγές τροφίμων και εισοδήματος, δεν έχουν τρόπο να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επιπλέον, οι συγκρούσεις σε γειτονικές χώρες, όπως το Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία, ανάγκασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στην Αιθιοπία, αυξάνοντας το πρόβλημα των ντόπιων κατοίκων.
Οι εθνοτικές αντιπαλότητες (και) στην Αντίς Αμπέμπα προκαλούν πολύ συχνά ταραχές που έχουν ως αποτέλεσμα βίαιους θανάτους και τραυματισμούς πολιτών. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από βίαιες συγκρούσεις, δολοφονίες ακόμα και λιντσαρίσματα από τον όχλο. Επίσης, οι βιασμοί και η σεξουαλική βία είναι ανεξέλεγκτη στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr