Βάστα: O ιδιαίτερος λόγος που το χωριουδάκι της Αρκαδίας μπήκε στο βιβλίο Γκίνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στα όρια Αρκαδίας - Μεσσηνίας, εκεί που όμορφα και γραφικά χωριουδάκια ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο μέσα στη φύση, φιλοξενώντας τους τουρίστες τους κυρίως τους μήνες του χειμώνα, υπάρχει ένα χωριό τελείως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Το μικρό και ξακουστό χωριό Βάστα, σκαρφαλώνει στα 860 μέτρα των νότιων πλαγιών του Λύκαιου όρους και έχει μόλις 62 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Το χωριό Βάστα απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα της περιοχής δεν διαθέτει καταλύματα, καθώς η περιπέτεια εκεί ξεκινά και σταματά στην επίσκεψη του μοναστηριού της Αγίας Θεοδώρας. Ενός από τα πιο θαυμαστά και παράξενα του κόσμου, το οποίο μάλιστα έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες, ως «θαυμαστό ναΐδριο».
Το στοιχείο που χάρισε το εκκλησάκι μια θέση στο βιβλίο Γκίνες είναι πως ο μικρός πέτρινος ναός έχει 17 βελανιδιές που ξεπηδούν από τη στέγη του, ενώ οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές από κανένα απολύτως σημείο.
Για τον παραπάνω λόγο το εκκλησάκι και μοιραία και το χωριό Βάστα, έχουν γίνει σημεία που προσελκύουν ιδιαίτερα τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και όλων όσοι κάνουν διακοπές στις γύρω περιοχές και θέλουν να θαυμάσουν το αξιοθαύμαστο μοναστήρι.
Η ιστορία που ακολουθεί τη μοναδικότητα της Αγίας Θεοδώρας
Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή της ιστορίας, η Θεοδώρα ήταν μια νεαρή κόρη μιας φτωχής οικογένειας, την εποχή που το χωριό έπρεπε να συνδράμει στη βενετική άμυνα. Ο πατέρας της οικογένειας ήταν άρρωστος βαριά και έτσι η Θεοδώρα στα 17 της χρόνια αποφάσισε να προσποιηθεί πως ήταν άνδρας και να βρεθεί στο στρατιωτικό σώμα, όπου και απέσπασε σπουδαίες διακρίσεις. Τότε μια κοπέλα την ερωτεύτηκε σφόδρα θεωρώντας πως είναι άνδρας και λόγω των αλλεπάλληλων αρνήσεων της Θεοδώρας να ανταποκριθεί στον έρωτά της, την συκοφάντησε, με αποτέλεσμα εκείνη να καταδικαστεί σε θάνατο.
Λέγεται πως όταν η Θεοδώρα ξεψυχούσε παρακαλούσε τον Θεό να κάνει τα χρόνια της δέντρα και το αίμα της νερό που θα τα ποτίζει. Εκεί αποδίδεται σύμφωνα με την παράδοση η ύπαρξη των 17 βελανιδιών, αλλά και το νερό που αναβλύζει από τα θεμέλια του ναού σχηματίζοντας έναν μικρό χείμαρρο, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Χάραδρο.
Σύμφωνα με τις μελέτες το εκκλησάκι είναι χτισμένο πριν το 1205 και προηγείται και του χωριού. Όπως είναι λογικό, το μικρό χωριό της Αρκαδίας γίνεται πόλος έλξης των επισκεπτών και η αλήθεια είναι πως αν βρίσκεσαι κοντά στην περιοχή, μιας επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα είναι επιτακτική.
Στις γύρω περιοχές θα βρεις εξαιρετικές επιλογές για φαγητό και καφέ. Και απολαμβάνοντας αυτά θα θαυμάσεις και τη φύση στην πιο ανόθευτη εκδοχή της. Φρόντισε μόνο να βρεθείς εκεί πριν πιάσουν τα χιόνια, τα οποία θα δυσκολέψουν τόσο τη διαδρομή σου από και προς εκεί όσο και τις περιπλανήσεις σου μέσα στο χωριό.
Όσο για το πότε είναι η καλύτερη περίοδος για μια εξόρμηση στο χωριό; Ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και η άνοιξη έχουν την τιμητική τους.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr