Ικαρία: Τα αντιπειρατικά σπίτια του νησιού που αντέχουν εδώ και αιώνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Ικαρία είναι δημοφιλής προορισμός και ευρέως γνωστή για τις αμμώδεις παραλίες της, τα γραφικά χωριά της και τα άγρια φυσικά της τοπία. Αλλά κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι φιλοξενεί και δεκάδες κρυμμένα σπίτια χτισμένα κάτω από τεράστιους βράχους.
Μπορεί τώρα το νησί να αποτελεί αγαπημένο προορισμό των τουριστών αλλά πριν εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε αγαπημένο προορισμό των πειρατών του Αιγαίου. Για να προστατευθούν οι ντόπιοι άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους βαθιά μέσα στα βουνά, για να κάνουν το νησί τους να φαίνεται ακατοίκητο από τη θάλασσα. Κάποια στιγμή, ολόκληρος ο πληθυσμός της Ικαρίας κρύφτηκε σε βραχώδη σπίτια που δεν τραβούσαν την προσοχή, εκτός αν περνούσες κυριολεκτικά από μπροστά τους.
Τα πετρόχτιστα σπίτια δεν είχαν την άνεση των σπιτιών του χωριού τους, αλλά προσέφεραν τέλειο καμουφλάζ.
Γνωστά ως «αντιπειρατικά σπίτια», οι κατοικίες αυτές ενσωμάτωναν τα φυσικά χαρακτηριστικά του ορεινού τοπίου του νησιού, όπως ογκόλιθους, βράχους, προεξοχές βράχων και πυκνές συστάδες, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο να εντοπιστούν από μεγάλες αποστάσεις.
«Η εποχή των μεγαλοπρεπών ναών είχε τελειώσει. Οι Ικαριώτες έχτιζαν σπίτια σχεδιασμένα για να μην τα βλέπει κανείς, και για να το κάνουν αυτό έπρεπε να πάνε ψηλά στην ερημιά, όπου δεν μπορούσαν να παρατηρηθούν από τη θάλασσα» δήλωσε στο BBC η ντόπια Ελένη Μαζάρη.
Οι Ικαριώτες θα συνέχιζαν να χτίζουν και να ζουν σε αντιπειρατικά σπίτια για περίπου τρεις δεκαετίες, μια περίοδο που είναι ευρέως γνωστή ως "πειρατική εποχή" ή "εποχή των πειρατών". Τα ορεινά χωριά-φαντάσματα, όπως η Λαγκάδα, εξακολουθούν να διαθέτουν πέτρινες κατοικίες από εκείνη την εποχή, πολλές από τις οποίες είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν σήμερα όσο και τότε.
Για να μην τραβήξουν την προσοχή, τα σπίτια είχαν γενικά μόνο ένα επίπεδο, χαμηλότερο από τον ογκόλιθο ή τον βράχο που τα καμουφλάριζε και δεν είχαν καμινάδα, ώστε να μην βγαίνει καπνός. Οι ντόπιοι συναναστρέφονταν κυρίως τη νύχτα και απέφευγαν να χρησιμοποιούν φωτιά ή οποιαδήποτε πηγή φωτός, ενώ δεν είχαν ούτε σκύλους, από φόβο μήπως το γάβγισμα τους προσελκύσει ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Πάντως, το ενδιαφέρον είναι ότι, παρά τις κακουχίες που υπέστησαν οι ντόπιοι στο πέρασμα των αιώνων, η Ικαρία είναι γνωστή ως το νησί της μακροζωίας στην Ελλάδα, όπου ένας στους τρεις κατοίκους της ζει μέχρι και τα 90 του χρόνια, κάποιοι μάλιστα φτάνουν τα 100 με άνεση.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr