Οι 20 εγκαταλελειμμένες πόλεις του πλανήτη που «μαγεύουν»: Η σκοτεινή ιστορία και το δυστοπικό σήμερα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις, που κάποτε ήταν ακμάζοντα μέρη, τώρα είναι εγκαταλελειμμένα. Τα άδεια κτίρια, οι δρόμοι, ακόμη και τα αυτοκίνητα... αφέθηκαν στη φύση.
Είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου είτε εκκενώθηκαν για πρακτική εξάσκηση σε πυρομαχικά, παρακάτω παρουσιάζονται από το CNN μερικές από τις πιο συναρπαστικές εγκαταλελειμμένες πόλεις και κωμοπόλεις του κόσμου.
Οραντούρ-συρ-Γκλάν, Γαλλία
Τα ερείπια αυτού του πρώην ψαροχωριού είναι μία έντονη υπενθύμιση της φρίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Οραντούρ-συρ-Γκλάν έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τα Waffen SS, έναν στρατιωτικό «κλάδο» της οργάνωσης SS του Ναζιστικού Κόμματος.
Ένα νέο χωριό με ένα μουσείο, που λειτουργεί από το 1999, έχει χτιστεί κοντά.
Wharram Percy, Αγγλία
Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό της Αγγλίας, το Wharram Percy που βρίσκεται στο πανέμορφο Yorkshire Wolds, κάποτε φιλοξενούσε δύο αρχοντικά και μία εκκλησία. Η τελευταία είναι το μόνο κτίριο που υπάρχει ακόμα, αλλά τα θεμέλια των σπιτιώ -που χτίστηκαν από την ευγενή οικογένεια Percy- είναι ακόμη ορατά, όπως και εκείνα των γύρω αγροτικών σπιτιών.
Σήμερα η τοποθεσία αποτελεί πόλο έλξης για αρχαιολόγους και τουρίστες.
Belchite, Ισπανία
Στην πρώτη γραμμή του μετώπου μεταξύ ρεπουμπλικανικών και φασιστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, το Belchite ήταν το κέντρο μιας πολιορκίας εβδομάδων μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 1937, πριν πέσει τελικά στις δυνάμεις του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο το 1939.
Το εγκαταλελειμμένο σημείο, όπου κοντά βρίσκεται ένα νέο χωριό χτισμένο το 1939, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή από τη Σαραγόσα.
Craco, Ιταλία
Η τοποθεσία και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του Craco, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιταλίας, το καθιστούν μια από τις πιο εντυπωσιακές -οπτικά- εγκαταλελειμμένες πόλεις στον κόσμο. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το μέρος μετά από μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα αποχέτευσης και ύδρευσης τη δεκαετία του 1960 και το Craco έμεινε εντελώς έρημο μετά τον σεισμό της Irpinia το 1980.
Έκτοτε, η πόλη - φάντασμα όχι μόνο έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχει γίνει και δημοφιλής τόπος γυρισμάτων, με ταινίες όπως το Quantum of Solace του Τζέιμς Μποντ του 2008.
Γκραν-Μπασάμ, Ακτή του Ελεφαντοστού
Ενώ το Γκραν-Μπασάμ εξακολουθεί να έχει έναν ακμάζοντα πληθυσμό, πολλά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του είναι άδεια εδώ και χρόνια. Κάποτε γαλλική αποικιακή πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, σήμερα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με αξιοσημείωτες κατασκευές όπως το παλιό ταχυδρομείο, η Κεντρική Αφρικανική Τράπεζα και το Hotel de France.
Η ιστορία του Γκραν-Μπασάμ χρονολογείται πολύ πιο πίσω από τους Γάλλους. Ο λαός Nzema, επίσης γνωστός ως Ndenye ή Apollonians, της Ακτής Ελεφαντοστού πιστεύεται ότι ζούσε εκεί από τον 15ο αιώνα, αναπτύσσοντας την πόλη σε ένα ζωντανό λιμάνι και ψαροχώρι πριν από την άφιξη των αποίκων.
Kolmanskop, Ναμίμπια
Με πολλά από τα κτίρια του μισοβυθισμένα στην άμμο, το Kolmanskop αποτελεί μια... απόκοσμη υπενθύμιση του ότι ήταν κάποτε μια πολυσύχναστη πόλη στην καρδιά της ερήμου Ναμίμπ. Ιδρύθηκε μετά την ανακάλυψη διαμαντιών το 1908 και έγινε ένας πολυσύχναστος κόμβος πριν εγκαταλειφθεί οριστικά το 1956.
Οι τουρίστες πλέον επισκέπτονται το σημείο για να δουν πώς η έρημος έχει ανακτήσει τα κτίρια, με ολόκληρη την πόλη να εξαφανίζεται σιγά σιγά για πάντα κάτω από την άμμο.
Bodie, Καλιφόρνια
Ίσως η πιο διάσημη από τις αναπτυσσόμενες πόλεις της Άγριας Δύσης στα τέλη του 19ου αιώνα, ο πληθυσμός του Bodie αυξήθηκε στα 10.000 άτομα στα τέλη της δεκαετίας του 1870. Η γοητεία του Bodie, όμως, εξασθένησε στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς άλλες πόλεις με έντονη ανάπτυξη αναδείχθηκαν και ο πληθυσμός του έπεσε σε μόλις 120 άτομα το 1920.
Ωστόσο, τα καλοδιατηρημένα κτίρια της εγκαταλελειμμένης πόλης την καθιστούν σήμερα μια αξιομνημόνευτη στάση στις περιηγήσεις στην Άγρια Δύση.
Νήσος Χασίμα, Ιαπωνία
Γνωστό και ως Battleship Island, το Χασίμα, στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι, λειτούργησε ως υποθαλάσσια εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα μεταξύ 1887 και 1974.
Ενώ με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, το Χασίμα έχει σκοτεινό παρελθόν, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 1.000 Κορεάτες και Κινέζοι πολίτες και αιχμάλωτοι πολέμου λέγεται ότι σκοτώθηκαν εκεί.
Pyramiden, Νορβηγία
Το Pyramiden, που βρίσκεται ψηλά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, ήταν κάποτε ένας επιτυχημένος οικισμός εξόρυξης άνθρακα. Έπειτα, πουλήθηκε στους Σοβιετικούς από τη Σουηδία το 1927 και πλέον η απομακρυσμένη πόλη είναι διάσπαρτη με κλασική αρχιτεκτονική από την κομμουνιστική περίοδο.
Όσοι επισκέπτονται το Pyramiden θα πρέπει πρώτα να φτάσουν στην απομακρυσμένη πόλη Longyearbyen, πριν πάρουν σκάφος για την τελική διαδρομή.
Πρίπιατ, Ουκρανία
Το Πρίπιατ έλαβε το καθεστώς της πόλης το 1979, περίπου εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή του για να στεγάσει τους εργαζόμενους στο κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Η ουκρανική πόλη φιλοξενούσε περίπου 50.000 ανθρώπους όταν εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ.
Στις αρχές του 2020, οι πρώην κάτοικοι του Πρίπιατ επέστρεψαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Ενώ η περιοχή φέρεται να έπεσε στα χέρια των Ρώσων κατά την πρώτη εβδομάδα της εισβολής, έκτοτε ανακτήθηκε από την Ουκρανία.
Tyneham, Βρετανία
Όταν οι κάτοικοι του χωριού Tyneham, στη βουκολική κομητεία του Ντόρσετ, διατάχθηκαν να φύγουν από το υπουργείο Πολέμου της Βρετανίας τον Νοέμβριο του 1943, υπέθεσαν ότι θα επέστρεφαν μόλις τελείωνε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος...
Το Tyneham χρησιμεύει πια ως μέρος στρατιωτικών πεδίων βολής, αν και είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και σε κάποιες αργίες. Η άγρια φύση έχει αναλάβει κάπως την... εξουσία, με σπάνια είδη να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την έλλειψη κοντινών αγροτικών εκτάσεων ή μόνιμου ανθρώπινου πληθυσμού!
Ruby, Αριζόνα
Εγκαταλελειμμένο από το 1941, έναν χρόνο μετά το κλείσιμο του άλλοτε παραγωγικού ορυχείου του, η Ruby παραμένει μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις - φαντάσματα στις ΗΠΑ. Η Ruby είναι πλέον ιδιόκτητη και οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν περίπου 15 δολάρια για να περάσουν μια μέρα εξερευνώντας τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τα μονοπάτια της ερήμου.
Η καλοδιατηρημένη φυλακή, το σχολείο και τα ορυχεία της πόλης την καθιστούν ένα συναρπαστικό μέρος για επίσκεψη.
Arltunga, Αυστραλία
Η Arltunga, που χαρακτηρίζεται ως η πρώτη επίσημη πόλη στην ύπαιθρο της Κεντρικής Αυστραλίας, έχει μια μακρά ιστορία ιθαγενών που χρονολογείται πριν από 20.000 χρόνια. Ωστόσο, η πόλη - φάντασμα που έχει απομείνει χτίστηκε το 1887 από Ευρωπαίους εποίκους σε μία αναζήτηση χρυσού και είχε πληθυσμό περίπου 300 κατοίκους.
Αν και είναι δυνατόν να επισκεφθεί κάποιος την Arltunga, που βρίσκεται ανατολικά του Alice Springs, για να δει τα καλοδιατηρημένα ορυχεία και άλλα κτίρια της όλο τον χρόνο, είναι καλύτερο να πάει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός.
Βαρώσια, Κύπρος
Ένας άλλοτε δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην κυπριακή πόλη της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια εγκαταλείφθηκαν το 1974 μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Από τότε η πόλη έμεινε αδρανής. Οι πολυκατοικίες της αφέθηκαν να καταρρεύσουν...
Αναπόφευκτα, έχει γίνει σημείο ανάφλεξης σε μια σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δεκαετίες, με τους Ελληνοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή να διαμαρτύρονται για την έλλειψη πρόσβασης, όπως γράφει το CNN.
Βορκούτα, Ρωσία
Οι πόλεις - φαντάσματα και τα χωριά περιβάλλουν τη Βορκούτα στον αρκτικό βορρά της Ρωσίας -κληρονομιά της εποχής που ήταν ένα ανθρακωρυχείο με μεγάλη ανάπτυξη. Ο άνθρακας κάποτε εξορυσσόταν από τους κρατούμενους στο σκληρό και διαβόητο Gulag της περιοχής μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και της δεκαετίας του 1960.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ανθρακωρύχοι προσελκύονταν σε αυτό το βάναυσο μέρος για εργασία με τους υψηλούς μισθούς. Όταν η εξόρυξη σταμάτησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ντόπιοι έφυγαν, αφήνοντας μια σειρά από χωριά που έχουν καλυφθεί από πάγο και έχουν «παγώσει» στον χρόνο.
Λιβίσι, Τουρκία
Διατηρημένο ως μουσείο και χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως «παγκόσμιο χωριό φιλίας και ειρήνης», το Λιβίσι έχει γίνει κάτι σαν τουριστικός πυλώνας για τους επισκέπτες αυτής της νοτιοδυτικής γωνιάς της Τουρκίας.
Ωστόσο, η εγκατάλειψή του αποκαλύπτει την πικρή σύγκρουση στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία πολέμησαν για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και μία ανταλλαγή πληθυσμών οδήγησε τους κατοίκους να μην μπορούν να επιστρέψουν στα πατρογονικά τους σπίτια, σύμφωνα με το CNN.
Houtouwan, Κίνα
Η φύση δεν άργησε να... ξεσαλώσει στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Houtouwan. Αυτό το άλλοτε ζωντανό χωριό με περισσότερους από 2.000 κατοίκους εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα λόγω της απομόνωσης της περιοχής και παραπονέθηκαν για προβλήματα με την εκπαίδευση.
Τώρα τα σπίτια που υψώνονται στους λόφους του είναι καμουφλαρισμένα, με τους τουρίστες να συρρέουν για να το δουν από κοντά.
Bankhead, Καναδάς
Το Bankhead έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στο μαγευτικό Εθνικό Πάρκο Banff, που βρίσκεται στα Βραχώδη Όρη του Καναδά. Μια πρώην πόλη εξόρυξης άνθρακα με περίπου 1.000 κατοίκους, πολλά από τα έργα και τα κτίριά της «έφυγαν» μετά το κλείσιμο του ορυχείου λόγω εργατικών απεργιών το 1922.
Ωστόσο, επισκέπτες μπορούν ακόμα να εξερευνήσουν την περιοχή.
Χάμπι, Ινδία
Περιπλανώμενοι στα απίστευτα ερείπια του Χαμπί, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτό το μέρος άνθισε κατά τον 14ο και 15ο αιώνα και έγινε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις του κόσμου.
Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Vijayanagara, καταστράφηκε από τους σουλτανικούς στρατούς τον 16ο αιώνα. Τα εναπομείναντα, όμορφα διατηρημένα φρούρια, οι ναοί και οι αγορές του Χάμπι το βοήθησαν να «κερδίσει» το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1986.
Epecuen, Αργεντινή
Το Epecuen ιδρύθηκε στις όχθες της Laguna Epecuen τη δεκαετία του 1920 και ήταν ένα θέρετρο που σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους κουρασμένους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, ένα διάλειμμα.
Οι επισκέπτες συνέρρεαν εκεί για χρόνια, μέχρι που η καταστροφή χτύπησε το 1985: Μια σπάνια «κυματανάπαλση» οδήγησε στην καταστροφή ενός φράγματος και στην πλημμύρα της πόλης. Τα νερά υποχώρησαν τελικά το 2009, με τα κτίρια να έχουν μείνει παγιδευμένα στο αλάτι.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr