Λάρισα: Σταυροδρόμι Ιστορίας και Πολιτισμού
Συγκοινωνιακός κόμβος μεταξύ Βορρά και Νότου, πόλη ζωντανή με έντονη νυχτερινή ζωή, πολιτισμό, αλλά και τον Πηνειό ποταμό να διασχίζει το κέντρο της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η Λάρισα, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, αποπνέει χαρακτήρα ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, δείγμα του τεράστιου πλέγματος σύγχρονων προδιαγραφών πεζοδρόμων που υπάρχουν γύρω από το κέντρο της πόλης. Σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κυρίως από το απόγευμα και μετά, άτομα κάθε ηλικίας απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε αυτούς, χαζεύουν τις βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, συζητούν με αγαπημένα τους πρόσωπα στα παγκάκια των πάρκων και απολαμβάνουν τον καφέ τους ή ένα νόστιμο γεύμα στα αμέτρητα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Λάρισας. Μέχρι πρότινος η Λάρισα δεν είχε θέση στον χάρτη με τους δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που την επισκέπτονταν ήταν άτομα από την περιφέρεια του νομού ή την υπόλοιπη Θεσσαλία, προκειμένου να διευθετήσουν κάποια προσωπική τους υπόθεση με την Πολιτεία ή για να κάνουν τα ψώνια τους στο πολύ καλά οργανωμένο εμπορικό κέντρο.
Η εξωστρέφεια της πόλης
Ύστερα από ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία φρόντισε μέσα στις προτεραιότητές της να εντάξει την τουριστική προβολή της Λάρισας, Έλληνες και ξένοι τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται την πόλη και να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την παραμονή τους. Το αρχαίο θέατρο, το μουσείο της, τα καλά ξενοδοχεία, το «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο των Ευχών», οι ομορφιές του Πηνειού και κυρίως η ζωντάνια και η φιλοξενία των Λαρισαίων αποτελούν λόγους για ευχάριστη παραμονή. «Η λέξη εξωστρέφεια στην πόλη μας ήταν ξεχασμένη. Η Λάρισα έχει εξαιρετική δυναμική, αλλά δεν είχε προβληθεί. Πλέον μπαίνει με δυναμισμό σε αυτό το άγνωστο μέχρι πρότινος γι' αυτήν πεδίο. Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται το γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης που δημιουργήσαμε» αναφέρει ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Σε ό,τι αφορά τη χριστουγεννιάτικη ατραξιόν της πόλης, το «Πάρκο των Ευχών», που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πέρυσι, «φέτος θα περιλαμβάνει ακόμα πιο εντυπωσιακές κατασκευές. Το παγοδρόμιο θα είναι μεγαλύτερο και η επιφάνειά του μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 950 τ.μ. Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερο στη χώρα, θα βρίσκεται πάνω στην τεχνητή λίμνη» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης Λάρισας, Παναγιώτης Νταής, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση στο πάρκο είναι εύκολη. «Τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα θα μπορούν να σταθμεύουν σε οικόπεδο έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 300 μ. από την είσοδο του πάρκου» προσθέτει ο κ. Νταής.
Αρχαίο Θέατρο
Στην «καρδιά» του κέντρου της Λάρισας, στις παρυφές του λόφου του Φρουρίου, βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο. Κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο τον 3ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του Μακεδόνα βασιλιά Αντίγονου Γονατά, έγινε επισκέψιμο τα τελευταία χρόνια, με δαπάνη 6 εκατ. ευρώ. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια το αρχαίο θέατρο να γίνει λειτουργικό, ώστε να φιλοξενεί παραστάσεις τις οποίες να παρακολουθούν 2.500 - 3.000 άτομα. Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας είναι το μοναδικό σε ιστό πόλης στα Βαλκάνια και από τα μεγαλύτερα στη χώρα, αφού μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 10.000 άτομα. Στη ρωμαϊκή εποχή μετατράπηκε σε αρένα όπου πραγματοποιούνταν μονομαχίες και θηριομαχίες. Σταμάτησε να χρησιμοποιείται τον 4ο μ.Χ αιώνα. Σε αυτό συνεδρίαζε το Κοινό των Θεσσαλών, ενώ σε διάφορα σημεία του έχουν βρεθεί εκατοντάδες επιγραφές, πολλές από τις οποίες στη θεσσαλική διάλεκτο. Όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται, κατασκευάστηκε το δεύτερο μικρότερο σε μέγεθος αρχαίο θέατρο της πόλης.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, το οποίο βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή λίγο έξω από την πόλη, περιλαμβάνει τεράστιο θησαυρό αρχαιολογικών ευρημάτων από ολόκληρη τη Θεσσαλία και κυρίως από τον Νομό Λάρισας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την οθωμανική περίοδο.
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στην παλαιολιθική περίοδο και μια τεράστια συλλογή ειδωλίων από τη νεολιθική εποχή, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες που εκτίθενται σε κάποιο μουσείο στην Ευρώπη.
Υπάρχουν ακόμα αγάλματα κατασκευασμένα από πράσινο θεσσαλικό λίθο, ο οποίος ήταν από τα ακριβότερα δομικά υλικά στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς και μεγάλα βυζαντινά ψηφιδωτά δάπεδα κατοικιών. Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας σχεδιάζεται τα Χριστούγεννα να εκτεθούν θρησκευτικά κειμήλια, που βγαίνουν για πρώτη φορά από μοναστήρια της περιοχής. Ώρες λειτουργίας, Τρίτη - Κυριακή, 09.00 - 16.00 (τηλ. 2413 508200).
Αξιοθέατα
Η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, που βρίσκεται στο λόφο του Φρουρίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερο μνημεία της Λάρισας. Πιθανολογείται πως πρόκειται για την πρώτη εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον πολιούχο της, Αγιο Αχίλλειο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος μητροπολίτης της. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα πάνω σε τάφο και πιθανολογείται ότι ανήκει στον Αγιο Αχίλλειο. Σήμερα διατηρείται μόνο το επίπεδο της θεμελίωσης, ενώ ο νάρθηκας κοσμείται με βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο.
Το Μπεζεστένι, γνωστό σήμερα ως Φρούριο, χτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σκεπαστή αγορά και μετέπειτα ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό. Στα μνημεία της Λάρισας περιλαμβάνονται ακόμα το Γενί Τζαμί κτίριο του 19ου αιώνα, τα Παλιοχριστιανικά Λουτρά (βαλανεία) στις πλατείες Μπλάνα και Λαμπρούλη, ο Μεσοβυζαντινός Ναός, τα Βυζαντινά Νεκροταφεία, το Βυζαντινό Τείχος, η Βυζαντινή Δεξαμενή του 3ου αιώνα, το Μεγάλο Χαμάμ, το Μπαϊρακλί Τζαμί, οι Παλαιές Φυλακές, ο Τάφος του Ιπποκράτη (σ.σ. ο πατέρας της Ιατρικής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα) κ.ά.
«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ», σε απόσταση μόλις 500 μ. από το κέντρο της πόλης, στο άλσος του Πηνειού, το «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο των Ευχών», έκτασης 64 στρεμμάτων, αποτελεί το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο στη χώρα. Πέρυσι το επισκέφθηκαν περίπου 700.000 άτομα, ενώ φέτος ο Δήμος Λάρισας ευελπιστεί ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατ. Θα ανοίξει τις πύλες του στις 7 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019.
Ιnfo
Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε στην έξοδο για Λάρισα. Θα διανύσετε περίπου 360 χλμ. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 150 χλμ. Στη Λάρισα φτάνετε και σιδηροδρομικώς είτε από Αθήνα είτε Θεσσαλονίκη.
Διαμονή: Η Λάρισα είναι ιδανική ως τόπος διαμονής, ενώ προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη γύρω περιοχή. Διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.
Tips Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας: Πρόκειται για τη δεύτερη πιο σημαντική πινακοθήκη της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί στο σύγχρονο κτίριο από το 2003. Εδώ εκτίθεται μέρος της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, 150 έργα του 19ου και 20ού αιώνα και
έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν (τηλ. 2410 621205).
Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο: Παρουσιάζει τον προβιομηχανικό πολιτισμό στη θεσσαλική ύπαιθρο και σκηνές αστικής ζωής (τηλ. 2410 239446). Μύλος του Παππά: Βιομηχανικό κτίριο αλευροποιίας (μύλος) που κατασκευάστηκε το 1883 και σήμερα λειτουργεί ως πολυδύναμο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και συνεδριακό κέντρο. Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί το Μουσείο Κούκλας (τηλ. 2410 251657).
Περιηγήσεις: Εκτός από τα μνημεία και τις ομορφιές της πόλης, η Λάρισα μπορεί να αποτελέσει και αφετηρία εξορμήσεων, αφού οι επισκέπτες της μπορούν μέσα σε λίγη ώρα να βρεθούν σε ομορφιές παγκοσμίου φήμης όπως τα Μετέωρα, ο Όλυμπος και οι παραλίες του Πηλίου.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr