Καλαρρύτες, μαγικές εικόνες παλιάς Ελλάδας στα μοναδικά Τζουμέρκα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, βρίσκεται ένα πανέμορφο μικρό χωριό, φτιαγμένο εξ΄ ολοκλήρου από πέτρα και μαγεία.
Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα χωριά των Τζουμέρκων, με την ιδιαίτερη ονομασία Καλαρρύτες να οφείλεται σε παρετυμολογία, δηλαδή σε εσφαλμένη συσχέτιση με το επίθετο καλός και τα παράγωγα του αρχαίου ?έω. Η αλήθεια βέβαια θέλει την ονομασία του να γράφεται ως Καλαρίτες, αναγόμενο στο βλάχικο calar που σημαίνει έφιππος.
Οι Καλαρρύτες είναι χτισμένοι στην άκρη μιας χαράδρας πάνω από τον ποταμό Καλαρρύτικο, με την πιο εκπληκτική θέα στους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους της Νότιας Πίνδου που χωρίζουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία, μα και στα χωριά Πράμαντα και Συρράκο.
Η γκρίζα πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού, αφού εχρησιμοποιείτο ως κύριο υλικό δόμησης, καθώς και κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο των σπιτιών του χωριού. Στέγες, σκέπαστρα, βρύσες, δάπεδα στα κατώγια, καλντερίμια και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, παρουσιάζουν μια πανέμορφη αλλοτινή εικόνα στην μονοτονία των γκρίζων χρωμάτων της πέτρας, χαρίζοντας μας ότι πιο όμορφο μπορεί να μας δώσει η περιοχή.
Τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στα καλντερίμια, από τη στιγμή που η παντελής απουσία των οχημάτων τους το επιτρέπει και με το παραπάνω, ενώ έξω από το χωριό υπάρχουν θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων.
Ευρήματα μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από την εποχή του χαλκού. Κατά τον 18ο αιώνα ωστόσο, ο οικισμός άνθισε ιδιαίτερα με πολλούς από τους κατοίκους του να διατηρούν εμπορικούς οίκους στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα.
Και ενώ το κύριο επάγγελμα του πληθυσμού ήταν και παραμένει αυτό του κτηνοτρόφου, το επάγγελμα που πραγματικά διέπρεψαν οι Καλαρρυτινοί είναι αυτό του αργυροχρυσοχόου. Γιαννιώτες ήταν οι έμποροι που τους προμήθευαν τις πρώτες ύλες σε χρυσό και ασήμι, τις οποίες εισήγαγαν από τη Νάπολη και τη Βενετία, όμως οι ίδιοι ήταν αυτοί που επεξεργάζονταν το ασήμι με τέτοια δεξιοτεχνία και τέτοια πρωτοτυπία στα εργαστήριά τους, κατασκευάζοντας τα πιο περίτεχνα ασημουργικά εκκλησιαστικά και κοσμικά καλλιτεχνήματα του 18ου αιώνα.
Με αρκετούς ξενώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους στεγάζονται σε παραδοσιακά κτίρια, μαγική θέα, υπέροχους ανθρώπους, αλλά και το φημισμένο παραδοσιακό καφενείο στην κεντρική πλατεία του χωριού με καφέ μα και μεζέδες για όλα τα γούστα, οι Καλαρρύτες θα σας κερδίσουν με την πρώτη ματιά.
Εξοπλιστείτε με όσο κουράγιο έχετε και οδηγήστε στην πιο περίπλοκη διαδρομή που έχετε συναντήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ατελείωτες στροφές μέσα στο πράσινο, γεφύρια, τρεχούμενα νερά και καταπληκτική φύση, και επισκεφτείτε το πιο παρθένο χωριό των Τζουμέρκων, για να ζήσετε για λίγο στην Ελλάδα του χθες με τις ανέσεις του σήμερα…
Πηγή: travel-inspiration.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr