Το σπανιότερο διαβατήριο του κόσμου ανήκει σε έθνος που δεν είναι κράτος και δεν έχει δική του γη
Ποιο είναι το Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, τα μέλη του οποίου είναι γνωστά ως «Ιππότες της Μάλτας» δεν αποτελεί απλώς ένα θρησκευτικό καθολικό τάγμα με ιστορία σχεδόν 1.000 ετών, ούτε μία ανθρωπιστική οργάνωση με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και ΜΚΟ που διαχειρίζονται προσφυγικούς καταυλισμούς και προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές σε περίπου 120 χώρες στον κόσμο.
Είναι και ένα κυρίαρχο έθνος με καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ και δικό του Σύνταγμα – χωρίς, όμως, δική του γη. Το Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας μπορεί και εκδίδει τις δικές του πινακίδες κυκλοφορίας χωρίς, ωστόσο να έχει δικούς του δρόμους. Έχει, επίσης, τα δικά του γραμματόσημα, νόμισμα και διαβατήρια.
Η ιστορία των Μαλτέζων Ιπποτών
Οι Ιππότες προήλθαν ως ιπποτικό τάγμα στην Ιερουσαλήμ γύρω στο 1099. Το 1530 ο βασιλιάς της Ισπανίας τους χάρισε το αρχιπέλαγος της Μάλτας. Κατά τη γαλλική εισβολή του 1798, ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανάγκασε τους Ιππότες να φύγουν από τη Μάλτα. Σήμερα, το Τάγμα έχει την έδρα του στη Ρώμη. Ο επικεφαλής του Τάγματος, Daniel de Petri Testaferrata που εδρεύει στη Μάλτα, λέει στο CNN ότι, από τους 13.500 Ιππότες που είναι πλέον διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, μόλις 100 περίπου ζουν στο αρχιπέλαγος της Μάλτας.
Το Τάγμα της Μάλτας εξέδωσε τα πρώτα του διαβατήρια τη δεκαετία του 1300, όταν οι διπλωμάτες του ταξίδευαν σε άλλα κράτη με έγγραφα που πιστοποιούσαν τον ρόλο τους ως πρεσβευτές. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χρήση των διπλωματικών τους ταξιδιωτικών εγγράφων πήρε τα χαρακτηριστικά των κοινών διαβατηρίων που χρησιμοποιούνταν σε άλλες χώρες. Σήμερα, το διαβατήριο του Τάγματος καθίσταται το σπανιότερο σε όλο τον κόσμο καθώς, σε κάθε άκρη της Γης, κυκλοφορούν μόνο 500 περίπου τέτοια ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ενδεχομένως με μία νύξη στο αίμα του Χριστού, το βυσσινί χρώματος διαβατήριο προορίζεται για τα μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου και τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών και τις οικογένειές τους. Τα γράμματα του εξωφύλλου, σε χρυσό χρώμα, αναγράφουν το όνομα της οργάνωσης στα γαλλικά («Ordre Souverain Militaire de Malte») ενώ φέρουν το έμβλημα του Τάγματος.
«Το Τάγμα χορηγεί διαβατήρια στα μέλη της κυβέρνησής του για τη διάρκεια της θητείας τους», αναφέρει ο de Petri Testaferrata. Τα διαβατήρια των Μεγάλων Μαγίστρων έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς αυτοί εκλέγονται για 10 χρόνια, μπορούν να υπηρεετήσουν δύο θητείες και συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 85 τους. Τα άλλα διαβατήρια ισχύουν για τέσσερα χρόνια ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για διπλωματικές αποστολές. Το καθένα έχει 44 σελίδες με υδατογράφημα τον μαλτέζικο σταυρό – χωρίς άλλα γραφιστικά οποιουδήποτε είδους.
Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τάγματος, Eugenio Ajroldi di Robbiate, εξηγεί στο CNN ότι, πολλές φορές, μπορεί να είναι αστείο να βλέπεις την αντίδραση των τελωνειακών υπαλλήλων όταν βλέπουν το διαβατήριο. «Πιθανότατα δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους τέτοιο διαβατήριο. Μία φορά, όταν έφτασα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, συγκεντρώθηκε πλήθος υπαλλήλων στον έλεγχο διαβατηρίων που ήθελαν να δουν το σπάνιο διαβατήριό μου και να βγάλει μία selfie με αυτό», λέει.
Σύμφωνα με τον De Petri Testaferrata, πάντως, το διαβατήριο του Τάγματος αναγνωρίζεται στα δύο τρίτα των χωρών – μελών του Σένγκεν ενώ, σε στενή συνεργασία, χωρίς να έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις βρίσκονται οι Ιππότες με πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. «Παρέχουμε ταχεία ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε θύματα συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Διαχειριζόμαστε νοσοκομεία, ασθενοφόρων, ιατρικά κέντρα, σπίτια για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, συσσίτια και σταθμούς πρώτων βοηθειών», εξηγεί.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr