Ρόδος: Το φρούριο των Ιπποτών και η λευκή πόλη (+ pics)
Επιβλητικά κτίσματα, φρούρια και μεσαιωνικά κάστρα, περιοχές φυσικού κάλλους, καταγάλανες παραλίες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία», θρησκευτικά μνημεία και τοπικά προϊόντα, κάνουν το νησί του Ηλιου να ξεχωρίζει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Η ΡΟΔΟΣ, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων – και το τέταρτο της χώρας-, το νησί του Απόλλωνα, των Ιπποτών, του Κολοσσού ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου που κατασκευάσθηκε το 282 π.Χ. από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη, μέχρι που το 226 π.Χ. δυνατός σεισμός χτύπησε τη νήσο και το άγαλμα του Κολοσσού κατέρρευσε.
Η κοσμοπολίτισσα Ρόδος, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, έχει μήκος 77 χλμ., πλάτος 37 χλμ. και συνολική επιφάνεια 1.401 τετρ. χλμ. Οι δε ακτογραμμές της είναι μήκους 253 χλμ. Η Ρόδος είναι λουσμένη στο φως του Ηλιου, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ηλιος είδε να ξεπροβάλλει από τα βάθη της θάλασσας ένα πανέμορφο, μεγάλο νησί. Ζήτησε, λοιπόν, από τον Δία να του το χαρίσει και να γίνει προστάτης και ευεργέτης του.
Η πόλη, σύγχρονη, με φαρδείς δρόμους, πολυτελή ξενοδοχεία, κήπους, καζίνο, επώνυμα εμπορικά καταστήματα, πολυτελή εστιατόρια και μοντέρνα καφέ μπαρ. Το παρελθόν δένει αρμονικά με το παρόν, στο δε παραλιακό μέτωπο ξεχωρίζουν τα επιβλητικά κτίρια ιταλικής αρχιτεκτονικής (Δημαρχείο, Περιφέρεια, ταχυδρομείο), είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού, το Εθνικό Θέατρο κ.ά.
Απολαυστικές οι βόλτες και στο Μανδράκι (το πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Ρόδου) με τα χάλκινα ελάφια –σήμα κατατεθέν της Ρόδου- στην είσοδό του. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, στεκόταν ο Κολοσσός, με ανοιχτά πόδια για να ελέγχει την είσοδο των πλοίων. Απέναντι, ξεχωρίζει ο φάρος του Αγίου Νικολάου και στο μόλο βρίσκονται οι τρεις γραφικοί μύλοι, οι μόνοι που απέμειναν από την εποχή των Ιπποτών.
Από το Μανδράκι αναχωρούν καθημερινά καραβάκια για τις παραλίες της ανατολικής πλευράς του νησιού (Τσαμπίκα, Λίνδος κ.ά.), αλλά και για τη γειτονική Σύμη, την Τήλο κ.ά. Για Σύμη και άλλα νησιά, πλοιάρια αναχωρούν και από το λιμάνι Κολόνα, απέναντι από τη Θαλασσινή Πύλη.
Μεσαιωνική πόλη
Μια από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρές μεσαιωνικές πόλεις, η οποία συγκαταλέγεται, ήδη από το 1988, από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η μεσαιωνική Παλιά Πόλη της Ρόδου, η οποία κατοικείται από περίπου 6.000 κατοίκους, αποτελεί πόλο έλξης καθημερινά για χιλιάδες τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.
Εκεί βρίσκεται το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο), αλλοτινή έδρα του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών και ισχυρό φρούριο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο (τηλ. 22413 65270), η Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Σύμης, η επιβλητική Οδός των Ιπποτών -ο κυριότερος δρόμος του Κολλακίου που οδηγεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου-, το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22413 65257), το οποίο στεγάζεται στο γοτθικό κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών του 15ου αιώνα, το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο Πύργος του Ρολογιού με πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη, τα Τουρκικά Λουτρά, η πολυσύχναστη πλατεία Ιπποκράτους με το σιντριβάνι της, το Μέγαρο της Καστελλανίας που στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η πλατεία Αργυροκάστρου με το Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήρι, η Παναγία του Κάστρου (11ος αι. μ.Χ.) ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος σωζόμενος ναός μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη (τηλ. 22413 65256) κ.ά.
Στην Παλιά Πόλη έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε αξιόλογους περιπάτους όπως εκείνον της Μεσαιωνικής Τάφρου και εκείνη της Περιμέτρου των Τειχών, να διασκεδάσετε, να κάνετε τις αγορές σας, να γευματίσετε, να διανυκτερεύσετε.
Θυμίζει Κυκλάδες!
Η Λίνδος, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού (50 χλμ. από την πόλη), αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ρόδου, με κέντρο τον βράχο της όπου βρίσκεται η Ακρόπολη. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα κατάλευκα σπίτια και τα αρχοντικά των καπεταναίων ξεχωρίζει με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τα λευκά σπίτια που νιώθεις ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες, με δάπεδα στρωμένα με χοχλακάκι, ζωγραφιστές οροφές, σοφράδες, και πλακόστρωτες αυλές με σχέδια από βότσαλο. Σοκάκια γεμάτα καταστήματα με τουριστικά και είδη λαϊκής τέχνης, καφέ και ταβερνάκια, αλλά και καπετανόσπιτα με ψηλούς μαντρότοιχους και αψιδωτές εισόδους (πυλιώνες) με οικόσημα που χτίστηκαν μεταξύ 16ου - 18ου αιώνα, με την εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα στο κέντρο του χωριού.
Αυτό όμως που κυριολεκτικά τραβάει τα φώτα στον διατηρητέο οικισμό, είναι ο βράχος ύψους 116 μ., όπου είναι χτισμένη η Ακρόπολη της Λίνδου, η οποία χρησίμευε ως φρούριο τόσο στην αρχαία όσο και στη βυζαντινή, την ιπποτική και την οθωμανική περίοδο.
Η ανάβαση στην Ακρόπολη γίνεται από τον ίδιο ανηφορικό δρόμο, όπως και στην αρχαιότητα (σ.σ. στην είσοδο της Λίνδου υπάρχει σταθμός με γαϊδουράκια όπου ανηφορίζουν στην Ακρόπολη, ανάβαση 8 ευρώ, κάθοδος 7 ευρώ). Η ανάγλυφη τριήρης του 2ου π.Χ. αιώνα, λαξευμένη στη βάση του βράχου, πριν την ανάβαση της μεγάλης κλίμακας, το Διοικητήριο της ιπποτικής περιόδου, η μεγάλη ελληνιστική Στοά, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, τα Προπύλαια και το ιερό της Λινδίας Αθηνάς του 4ου π.Χ. αιώνα στο ψηλότερο επίπεδο, με την εκπληκτική θέα στην κάτω πόλη, στον οικισμό αλλά και στο πέλαγος, είναι από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφτούμε τη Λίνδο! Ωρες λειτουργίας καθημερινά 08.00 – 19.40, είσοδος 12 ευρώ (τηλ. 22440 31258).
Ευχαριστούμε την Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Μαραθωνίου Ρόδου για τη φιλοξενία στο νησί.
*
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ το 2018 για το νησί της Ρόδου ήταν μια χρονιά ρεκόρ, ενώ σ’ ότι αφορά το 2019, όπως ενημερώνει το «ΕτΚ» η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, Μαριέττα Παπαβασιλείου, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου με πτήσεις από Βιέννη, Ντίσελντορφ, Βερολίνο, Ελσίνκι. Στις εθνικότητες, οι τρεις πρώτες αγορές σύμφωνα με στοιχεία του 2018 είναι η Αγγλία με 441.000 τουρίστες, δεύτερη η Γερμανία με 430.000 και τρίτη η Σουηδία με 172.000. Σχετικά με την ελληνική αγορά, όπως αναφέρει η κα. Παπαβασιλείου στο «ΕτΚ», η μετακίνηση για τον Ελληνα, με προορισμό τη Ρόδο, είναι πιο δύσκολη και πιο ακριβή, σε σύγκριση με άλλα νησιά.
Info
-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς με απευθείας καθημερινές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με Aegean και Ellinair, προς το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας» (14 χλμ. από την πόλη). Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 14-15ώρες (ανάλογα τα νησιά που ‘πιάνει’ το πλοίο). Απευθείας πτήσεις τσάρτερ πραγματοποιούνται και από πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης.
- Πού θα μείνετε: Εχετε επιλογή μέσα από μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων σ' ολόκληρο το νησί, στην πόλη της Ρόδου, στην Ιξιά (4 χλμ. από την πόλη) με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στα χωριά του νησιού, στη Λίνδο, στο Φαληράκι κτλ.
Tips
-Ενυδρείο/Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου: Στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από το 1935, στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης. Παρουσιάζει τον θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, με διάφορα είδη ψαριών αλλά και ταριχευμένα είδη, κοράλλια, εχινόδερμα (αστερίες, αχινοί) κτλ. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 09.00 – 20.30. Είσοδος 5,5 ευρώ, μειωμένο 3,5 ευρώ (τηλ. 22410 27308).
-Ακρόπολη της Ρόδου: Στον λόφο του Αγίου Στεφάνου (Monte Smith) είναι τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου, όπου ανάμεσά τους στέκουν και κάποιοι κίονες από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα. Μεταξύ άλλων θα δείτε το αναστηλωμένο αρχαίο Στάδιο του Διαγόρα απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Δίπλα στο Στάδιο το μικρό μαρμάρινο θέατρο που φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
-Δυτικά της Ρόδου: Είναι η Ιαλυσός με τον αρχαιολογικό της χώρο, η Κρεμαστή, το γραφικό Παραδείσι, ο Θεολόγος, παραλιακό θέρετρο, η Κοιλάδα των Πεταλούδων (25 χλμ. κοντά στο χωριό Καλαμώνας) όπου φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου (τηλ. 22410 82822), η Κάμειρος -μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό- με τον αρχαιολογικό της χώρο (τηλ. 22410 40037), η Σκάλα Καμείρου, απ' όπου αναχωρούν καραβάκια για Χάλκη, ο Προφήτης Ηλίας και ο Εμπωνας στους πρόποδες του Ατάβυρου -ψηλότερου βουνού της Ρόδου με υψόμετρο 1.215 μ.-, ο Μονόλιθος με το κάστρο του χτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες.
-Ανατολικά της Ρόδου: Είναι ο όρμος της Καλλιθέας (9 χλμ. από την πόλη) με τα ιαματικά λουτρά, χτισμένα την εποχή της Ιταλοκρατίας (τηλ. 22410 65691), η Κοσκινού διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, το Φαληράκι από τα πλέον πολυσύχναστα θέρετρα του νησιού, η Αφάντου με γήπεδο γκολ, οι Επτά Πηγές με ρυάκια, πλατάνια, ξύλινα γεφύρια, η παραλία της Τσαμπίκας και το μοναστήρι της Παναγίας πάνω σε βράχο, ο Αρχάγγελος το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου, που φημίζεται για την αγγειοπλαστική και την κατασκευή χειροποίητων χαλιών, τα χωριά Κάλαθος, Πυλώνας και Λάρδος.
-Νότια της Ρόδου: Είναι ο Ασκληπιός με το βυζαντινό του κάστρο, το Γεννάδι και η Λαχανιά, η Κατταβιά το νοτιότερο χωριό του νησιού, το Πρασονήσι (90 χλμ.) παράδεισος για τους λάτρεις του surfe.
-Κοντινές αποδράσεις: Στα γύρω Δωδεκάνησα, από το λιμάνι της Ρόδου. Τα κοντινότερα νησιά είναι η Σύμη, όπου φτάνετε σε 50 λεπτά της ώρας, και εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκεται ο Πανορμίτης από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα των Δωδεκανήσων, η Χάλκη νησί με πλούσιες παραδόσεις και η Τήλος ιδανική για τους λάτρεις της φύσης.
-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Ελαιόλαδο χαρακτηρισμένο ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης, μέλι, μελεκούνια (παραδοσιακό γλύκισμα με σουσάμι, αμύγδαλα, μυρωδικά και μέλι), γλυκά (αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα, δίπλες), κρασιά και αφρώδης οίνος, τυροκομικά (ανθότυρος, γραβιέρα, γιδοτύρι κ.ά.), ντόπια κρέατα, ψάρια, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), βρώσιμες ελιές, αβρανιές (άγρια σπαράγγια), καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνιστοί, πουγγιά (ζυμωτά με γέμιση από χόρτα), προϊόντα αγγειοπλαστικής, χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια κ.ά.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr