Αίγυπτος: Πολιτισμός 7.000 ετών
Οι πυραμίδες της Γκίζας – ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου-, η Σφίγγα και το φημισμένο παζάρι του Ελ Χαλίλι, η κρουαζιέρα στο Νείλο με πολυτελή ποταμόπλοια, οι ναοί του Λούξορ και του Καρνάκ, οι βόλτες με φελούκες στο Ασουάν, το σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη, οι παραδοσιακές αγορές, τα παζάρια, ο πολιτισμός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, η οποία βρέχεται από τη Μεσόγειο στα βόρεια, και από την Ερυθρά Θάλασσα στα ανατολικά, συνορεύει βορειοανατολικά με το Ισραήλ, δυτικά με τη Λιβύη και νότια με το Σουδάν. Ο πληθυσμός της ξεπερνάει τα 100 εκατ. κατοίκους, η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά αλλά στην ενδοχώρα και το νότο μιλούν μια αραβική διάλεκτο, τα βερβερίνικα. Η επίσημη θρησκεία είναι ο ισλαμισμός.
Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, ή αλλιώς Ελ Καχίρα -Νικηφόρος πόλη δηλαδή- ή και «η πόλη των χιλίων μιναρέδων, όπως χαρακτηριστικά το αναφέρουν, λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της αφρικανικής ηπείρου και του αραβικού κόσμου, με τουλάχιστον 11 εκατ. πληθυσμό. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από την δυναστεία των Φατιμιδών, στην περιοχή όμως της σύγχρονης πόλης, βρίσκονται ερείπια παλαιότερων πρωτευουσών, όπως φαίνεται στα τμήματα του Παλαιού Καΐρου.
Το Κάιρο βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νείλου, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού του κόσμου (περίπου 6.700 χλμ.), του ζωοδότη της χώρας, που χωρίζει την πόλη στην ανατολική και την δυτική όχθη.
Στην πλατεία Ταχρίρ -συγκοινωνιακός κόμβος καθώς και επίκεντρο της επανάστασης ενάντια στον τέως πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μπουμπάρακ το 2011- θα επισκεφτείτε το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, με πάνω από 120.000 εκθέματα. Μεταξύ των χιλιάδων εντυπωσιακών εκθεμάτων, θα δείτε την αίθουσα του βασιλιά Τουταγχαμών με το νεκρικό προσωπείο του λαξευμένο από ατόφιο χρυσάφι καθώς και τη σαρκοφάγο του, ευρήματα από τους τάφους της Κοιλάδας των Βασιλέων και των Βασιλισσών, την αίθουσα με τις βασιλικές μούμιες κ.ά.
Πυραμίδες και Σφίγγα της Γκίζας
Οι πυραμίδες της Αιγύπτου, 109 στο σύνολο, είναι βασιλικοί τάφοι, οι μεγάλες για τους βασιλείς και οι μικρές για τις βασίλισσες. Τρεις όμως είναι οι διασημότερες και οι πιο εντυπωσιακές: του Χέοπα, γνωστή και ως «Η Μεγάλη Πυραμίδα -η αρχαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας.
Οι άλλες δυο πυραμίδες της Γκίζας είναι του Χεφρήνου, γιου του Χέοπα, και του Μυκερήνου, γιου του Χεφρήνου.
Στη Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκει και η περίφημη Σφίγγα, η οποία λαξεύτηκε πάνω σ’ έναν μυτερό βράχο. Εχει σώμα λιονταριού με κεφάλι ανθρώπινο και συμβολίζει την δύναμη ενός βασιλείου. Το πρόσωπο που απεικονίζει πιστεύεται ότι ήταν του βασιλιά Χεφρήνου, ενώ στην διάρκεια του Νέου Βασιλείου θεωρούσαν ότι αναπαριστούσε τον θεό ήλιο Ρα.
Η πόλη που ίδρυσε ο Μέγα Αλέξανδρος
Η Αλεξάνδρεια, πρωτεύουσα της Αιγύπτου για 900 χρόνια, η πόλη που ίδρυσε και έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος, συμπεριλαμβάνεται στις must επιλογές του ταξιδιού σας στην Αίγυπτο. Απέχει 242 χλμ. από το Κάιρο, βρέχεται από τη Μεσόγειο και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου.
Κατά την περιήγησή σας θα δείτε την Ελληνική παροικία, το κάστρο που χτίστηκε από τα ερείπια του Φάρου της Αλεξάνδρειας – επίσης ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμούς στη διάρκεια του 14ου αιώνα-, θα επισκεφθείτε το Ελληνικό Πατριαρχείο, καθώς και το σπίτι που έζησε και έγραψε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933), το διαμέρισμα του οποίου μετατράπηκε σε μουσείο και εκτίθενται έπιπλα, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, φωτογραφίες, η διαθήκη του κ.ά. Να επισκεφτείτε και την περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με τους 11 ορόφους της, μοναδικό σύγχρονο αρχιτεκτονικό επίτευγμα, απολαύστε μια βόλτα κατά μήκος της Corniche –της πολυσύχναστης παραλιακής οδού-, γευτείτε τοπικές γεύσεις, αφεθείτε στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής πόλης.
Το Ασουάν
Πόλη στη Νότια Αίγυπτο, στη δυτική όχθη του Νείλου, και σε απόσταση 20 χλμ. απ' τον τροπικό του Καρκίνου, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Σουανού ή Συήνης, κοντά στους λόφους από όπου έβγαινε ο «συηνίτης λίθος» με τον οποίο έφτιαχναν οι Αιγύπτιοι τα μνημεία τους.
Κοντά στην πόλη Ασουάν βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1960, ανεγέρθηκε το 1970 και αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Αιγύπτου και ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου. Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και πραγματοποιήθηκε από Σοβιετικούς τεχνικούς και σοβιετικά κεφάλαια. Εχει μήκος 3.830 μ., πλάτος 980 μ. και ύψος 111μ. Με το φράγμα αυξήθηκε η καλλιεργούμενη γη της Αιγύπτου καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στα δε αρχαία ορυχεία γρανίτη θα δείτε και τον γνωστό ημιτελή οβελίσκο.
Στο Ασουάν, ο μαθηματικός Ερατοσθένης βρήκε τον τρόπο να τεκμηριώσει ότι η Γη δεν είναι επίπεδη αλλά καμπυλώνεται, καθώς και να μετρήσει την περίμετρό της. Εκεί έζησε και ο σατιρικός Ρωμαίος Γιουβενάλης (2ος αιώνας μ.Χ.), στο δε πολυτελέστατο ξενοδοχείου αποικιακής αισθητικής «Sofitel Legend Old Cataract Aswan», μεταξύ των διασημοτήτων που διανυκτέρευσαν, ήταν και η Αγκάθα Κρίστι, η οποία εμπνεύστηκε το αστυνομικό της μυθιστόρημα «Θάνατος στο Νείλο».
Το Ασουάν, ξεχωρίζει με τις πολλές νησίδες που έχει κοντά του, με σπουδαιότερη την Ελεφαντίνη, στη βόρεια Νουβία. Μπείτε σε μια φελούκα – τη γραφική βάρκα με τα λευκά πανιά που διασχίζει τα νερά του Νείλου-, επισκεφτείτε τα νησάκια, ξεναγηθείτε και στα παραδοσιακά σπίτια της Νουβίας. Κατά την παραμονή σας στο Ασουάν, θα δείτε και τη νήσο Κίτσενερ με τους βοτανικούς κήπους καθώς και το λαμπρό μαυσωλείο του Αγά Χαν.
*ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, για όλον το χρόνο, στη Χερσόνησο του Σινά, στο νοτιοανατολικό της τμήμα, εκτείνεται σε διάφορους κόλπους, στην Ερυθρά θάλασσα, και αποτελεί, αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των καταδύσεων. Πολυτελή resort, κοκκοφοίνικες, εστιατόρια, κέντρα για καταδύσεις και snorkeling για παρατήρηση του βυθού με πολύχρωμα τροπικά ψάρια και σπάνια κοράλλια αλλά και σαφάρι στην έρημο, παραδοσιακό δείπνο σε σκηνή βεδουίνων, βόλτα και ψώνια στην αγορά της παλιάς πόλης, στο Naama Bay, στο Nabq Bay, διασκέδαση σε παραδοσιακά και μοντέρνα εστιατόρια, καφέ μπαρ, καζίνο κ.ά. Επίσης, διοργανώνονται εκδρομές στο μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης ή σε κάποιο άλλο αρχαίο Βιβλικό προορισμό.
Info
-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα για Κάιρο με την πτήση να διαρκεί 2 ώρες. Ταξιδιωτικά πρακτορεία προωθούν οργανωμένα πακέτα συμπεριλαμβάνοντας αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, ξεναγήσεις από έμπειρους διπλωματούχους ξεναγούς, μεταφορές στην χώρα κτλ., διευκολύνοντας την οργάνωση του ταξιδιού σας. Είναι και το νέο διεθνές αεροδρόμιο Sphinx, το οποίο βρίσκεται κοντά στην έρημο του Καΐρου-Αλεξάνδρειας, σε κοντινή απόσταση από τις πυραμίδες και το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο.
-Πού θα μείνετε: Στο Κάιρο θα μείνετε σε πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία, στις όχθες του Νείλου, ή σε 4 αστέρων στην καρδιά της πόλης. Επίσης, επιλέγοντας πρόγραμμα με κρουαζιέρα στο Νείλο, θα διανυκτερεύσετε σε πολυτελή ποταμόπλοια.
-Απαραίτητα έγγραφα: Για το ταξίδι σας στην Αίγυπτο απαιτείται η κατοχή διαβατηρίου νέου τύπου, και πρέπει να είναι τουλάχιστον σε εξάμηνη ισχύ από την ημερομηνία επιστροφής σας από το ταξίδι. Επίσης, για την είσοδο στην Αίγυπτο, απαιτείται βίζα.
-Νόμισμα: Το νόμισμα της Αιγύπτου είναι η Αιγυπτιακή λίρα (EGP), η οποία υποδιαιρείται σε 100 γρόσια (κιρς). Η ισοτιμία ευρώ – Αιγυπτιακής λίρας (EGP) είναι ισότητα 1 ευρώ = με 18,95 Αιγυπτιακές λίρες (EGP). Για να ανταλλάξετε ευρώ ή Αιγυπτιακή Λίρα (EGP), χρησιμοποιήστε τα ανταλλακτήρια στο αεροδρόμιο του Καϊρου ή σ’ αυτά που βρίσκονται εντός των ξενοδοχείων διαμονής.
-Διαφορά ώρας: Η Αίγυπτος ανήκει στη χρονική ζώνη UTC±02:00 που είναι ίδια με αυτή της Ελλάδος. Ωστόσο, τους θερινούς μήνες είναι 1 ώρα πίσω.
Tips
-Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Στη Γκίζα, σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τις πυραμίδες, το οποίο σύμφωνα με μελέτη θα το επισκέπτονται (και τις πυραμίδες) 5 εκατ. τουρίστες ετησίως, με την ολοκλήρωσή του, το 2020, θα αποδώσει φόρο τιμής στα αιώνια αρχαία αιγυπτιακά μνημεία, θησαυρούς και ιστορία με πάνω από 100.000 αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 3500 να ανήκουν στο διάσημο βασιλιά Τουταγχαμών.
-Λούξορ: Στη δυτική όχθη του Νείλου, στην περιοχή της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας Θήβαι, το Λούξορ θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου. Θα δείτε τους δυο κολοσσούς του Μέμνονος, το Καρνάκ το μεγαλύτερο συγκρότημα ναών στον κόσμο, ενώ στην απέναντι όχθη του Νείλου βρίσκεται η Νεκρόπολη της Θήβας, η Κοιλάδα των Βασιλικών Τάφων και ο ναός της Χατσεπσούτ της μοναδικής βασίλισσας Φαραώ.
-Κομ Ομπο/Εντφου: Στο Κομ Ομπο θα ξεναγηθείτε στο ναό του θεού κροκοδείλου, Σόμπεκ, που κατασκευάστηκε κατά την Ελληνορωμαϊκή περίοδο και αποτελεί σύμπλεγμα δύο ναών, αφιερωμένων στους δύο θεούς Σόμπεκ και Χαροέρις. Στο Εντφου θα δείτε το ναό του θεού Ωρους, το θεό του Ουρανού που αναπαρίστατο με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι γερακιού. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της Αιγύπτου ύστερα από εκείνον του Καρνάκ.
-Αμπού Σίμπελ: Από τους πιο δημοφιλής αρχαιολογικούς τόπους της Αιγύπτου, αποτελείται από δυο μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς σκαμμένους μέσα σε έναν λόφο. Βρίσκεται στη Νότια Αίγυπτο, στη δυτική όχθη της λίμνης Νάσερ, όπου μεταφέρθηκαν με τη μέθοδο της εξολοκλήρου αποσυναρμολόγησης και επανασυναρμολόγησης, μετά τη κυβερνητική απόφαση δημιουργίας της λίμνης.
-Αγορά Χαν Ελ Χαλίλι: Πίσω από την πλατεία του Ελ Χουσεΐν, στο Κάιρο, βρίσκεται η πασίγνωστη αγορά Χαν Ελ Χαλίλι. Το παζάρι πήρε το όνομα του από τον εμίρη Ελ Χαλίλι που κατασκεύασε το 1380 ένα πανδοχείο (χαν). Μπακίρια, ασημικά, κοσμήματα, κελεμπίες, δερμάτινα, μπαχαρικά, τουριστικά σουβενίρ, ναργιλέδες κ.ά. θα βρείτε στα μαγαζάκια της αγοράς. Φημισμένο και το καφέ Φισάουι με τους τεράστιους καθρέπτες και ιστορία 240 ετών, εκεί όπου σύχναζε ο λογοτέχνης Ναγκίμπ Μαχφούζ.
-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Χούμους, ταχίνι, κεμπάπ, φαλάφελ, foul (μαγειρεμένα φασόλια με βούτυρο ή λάδι), κουμπέμπα (ρεβυθοκεφτέδες με κιμά), koshari (ζυμαρικά, ρύζι και ρεβίθια με τηγανισμένα κρεμμύδια και σκόρδο), ψητά κρεατικά, κρασί, τσάι, τούρκικος καφές (καχουά), καρκαντέ (ρόφημα από ιβίσκο), ασάμπ (χυμός από ζαχαροκάλαμο), ιρφά (ρόφημα από κανέλα), σαχλάμπ (κρεμώδες μείγμα από αραρούτι και κανέλα σερβίρεται με καρύδια και τρίμματα από ινδική καρύδα), ανατολίτικα γλυκά όπως μπασμπούσα (κέικ βουτηγμένο στο μέλι), μπακλαβάς, Ουμ Αλί (μείγμα από κράκερ, καρύδα, κρέμα, καρύδια και σταφίδες μέσα σε ζεστό γάλα), μεχαλαμπίγια (πουτίγκα με κορνφλάουρ), κρεμ καραμελέ κ.ά, ναργιλές (σισσά). Σ’ ότι αφορά το νερό, να πίνετε εμφιαλωμένο νερό, και επίσης, να μη χρησιμοποιείτε παγάκια στα ποτά και αναψυκτικά σας και να μην καταναλώνετε και φρούτα και ωμά λαχανικά σαλάτας.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr