Αδριανούπολη: Τζαμιά, σουλτάνοι και πεχλιβάνηδες
Σταυροδρόμι ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνική σύνορα, η πόλη που πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Αδριανούπολη, ιστορική πόλη της σημερινής Τουρκίας, στην Ανατολική Θράκη, και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, κοντά στη συμβολή του ποταμού Εβρου με τους παραποτάμους του Τόνζο (Τούντζα) και Αρτίσκο (Αρδα). Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (5 χλμ.) και τη Βουλγαρία (20 χλμ.) και εξυπηρετείται από ένα πυκνό οδικό δίκτυο, που τη συνδέει με την Κωνσταντινούπολη και την Κεντρική Ευρώπη.
Στη θέση της σημερινής πόλης κατά την αρχαιότητα βρίσκονταν η πολίχνη Ουσκουδάμα, η οποία ταυτίζεται με την Ορέστεια, πόλη που σύμφωνα με την παράδοση έχτισε ο Ορέστης. Το 73 π.Χ. περιήλθε στην κατοχή των Ρωμαίων. Η ακμή της ξεκινά το 127 μ.Χ. όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός την ανοικοδόμησε και της έδωσε το όνομά του. Τον 3ο αιώνα μ.Χ. η πόλη ορίστηκε από τον Διοκλητιανό ως η πρωτεύουσα της επαρχίας Αιμιμόντου. Το 586 μ.Χ, την πολιόρκησαν οι Αβαροι χωρίς όμως επιτυχία. Η πόλη κυριεύθηκε αρκετές φορές από τους Βουλγάρους. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ., περιήλθε στον Γάλλο κόμη της Φλάνδρας Βαλδουΐνο. Το 1361 μ.Χ. πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.
Edirne, είναι το σημερινό της όνομα, το οποίο αποτελεί παραφθορά του Αδριανού. Υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί 90 χρόνια, από το 1363 έως το 1453, πριν η Κωνσταντινούπολη γίνει η τέταρτη και οριστική πρωτεύουσα της Τουρκίας.
Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου στις 200.000 ενώ στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 40.000 φοιτητές. Κάθε Παρασκευή στο κέντρο της πόλης λειτουργεί μεγάλο παζάρι.
Αξιοθέατα
Σημαντικότερο τζαμί είναι το Σελεμιέ, ενώ αξίζει της προσοχής σας και το Παλιό Τζαμί (Εσκί) οικοδόμημα που ξεκίνησε ο Σουλεϊμάν Τσελεμπή το 1403, συνέχισε ο Μουσά Τσελεμπή και ολοκλήρωσε ο Μεχμέτ Τσελεμπή το 1414. Το Μουράτ Τζαμί χτισμένο το 1436 από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ με εντυπωσιακές γραμματοσειρές, το Ουτς Σερεφελί τζαμί κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα τζαμιά της πόλης.
Υπάρχουν τρεις ιστορικές σκεπαστές αγορές που αξίζει να επισκεφτείτε. Πρόκειται για την Αράστα Σελεμιέ, δίπλα στο Σελεμιέ Τζαμί, το Μπεζεστένι δίπλα στο Εσκί Τζαμί και το Αλί Πασά Τσαρσισί (Αγορά του Αλή Πασά).
Είναι τα Ανάκτορα της Αδριανούπολης (στα Οθωμανικά Τουρκικά «Saray Cedid-i Amire», δηλ. «Νέα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα») στη συνοικία Σαραϊτσί, χτισμένα επί της βασιλείας του Μουράτ Β’. Τα κτίρια των ανακτόρων και τα λουτρά τους (Kum Kasrı Hamamı) είναι σε μορφή ερειπίων, ωστόσο η πύλη του ανακτόρου και οι εγκαταστάσεις των μαγειρείων έχουν αναστηλωθεί. Κοντά στα Ανάκτορα βρίσκεται το Νεκροταφείο Μνήμης των Βαλκανικών Πολέμων, με ένα μνημείο άγνωστου στρατιώτη.
Το Kasr-ı Adalet (Κάστρο της Δικαιοσύνης), χτισμένο ως τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος, παραμένει ανέπαφο, δίπλα στη μικρή Γέφυρα της Πίστης, πάνω από τον ποταμό Τούντσα.
Άλλο σημαντικό κτίριο στην περιοχή είναι το συγκρότημα του Βαγιαζίτ Β΄, χτισμένο από τον αρχιτέκτονα Hayrettin. Εκεί, λειτουργεί και το Μουσείο Υγείας που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Θράκης, το οποίο έχει βραβευτεί για την παρουσίασή του τόσο το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όσο και στην Κολωνία της Γερμανίας.
Υπάρχουν καραβανσεράι, όπως του Ρουστέμ Πασά, το οποίο χτίστηκε το 1561 από τον Μιμάρ Σινάν (σ.σ. στις μέρες μας λειτουργεί ως ξενοδοχείο), και του Εκμεκτσίογλου Αχμέτ Πασά, που κατασκευάσθηκαν για τη φιλοξενία ταξιδιωτών τον 16ο αιώνα.
Και η εκκλησία Αγίου Γεωργίου (Sveti Georgi), βουλγαρο- ορθόδοξη, συμπεριλαμβάνεται στα αξιοθέατα.
Σελεμιέ Τζαμί
Από τα σημαντικότερα μνημεία της Αδριανούπολης, το Σελεμιέ Τζαμί, χτισμένο μεταξύ 1569 - 1575 με εντολή του σουλτάνου Σελίμ Β’ και σχεδιασμένο από το μεγαλύτερο αρχιτέκτονα της Τουρκίας Μιμάρ Σινάν, αποτελεί ένα αριστούργημα της τουρκικής – ισλαμικής αρχιτεκτονικής.
Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τις 29 Ιουνίου του 2011, το Σελεμιέ Τζαμί έχει τους ψηλότερους μιναρέδες στην Τουρκία, με ύψος 70,9 μ., καθώς και έναν τρούλο, περίπου ένα μέτρο ψηλότερο από εκείνον της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Το τζαμί φέρει το όνομα του τότε βασιλεύοντος Οθωμανού Σουλτάνου Σελίμ Β’, έχει έργα Τουρκικής μαρμαροτεχνίας και καλύπτεται με πολύτιμα πλακίδια.
*ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΛΗΣ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΙΡΚΠΙΝΑΡ, από τις σημαντικότερες πολιτιστικές αξίες της περιοχής, με ιστορία 7 αιώνων. Από τις 16 Νοεμβρίου του 2010, η UNESCO το συμπεριέλαβε στον Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Οι παλαιστές, που ονομάζονται πεχλιβάνηδες, αλείφονται με λάδι, και εκείνος που κερδίζει την πάλη, κατακτάει τον τίτλο του αφέντη πεχλιβάνη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.
Info
- Απόσταση: Από Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα διανύσετε 800 χλμ. Από εκεί, κατευθύνεστε είτε προς Συνοριακό Σταθμό Καστανιών (135 χλμ.) είτε προς Συνοριακό Σταθμό Κήπων Έβρου (περίπου 40 χλμ.). Η Αδριανούπολη απέχει 10 χλμ. από Καστανιές και 100 περίπου χλμ. από Κήπους/Υψαλα. Εναλλακτικά, αεροπορικώς μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς για τον τελικό σας προορισμό. Από Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα διανύσετε 300 χλμ.
- Διαμονή: Για τη διαμονή σας θα βρείτε ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, και όλων των κατηγοριών.
Tips
- Μεγάλη Συναγωγή: Χτίστηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα France Depre σύμφωνα με τα σχέδια της Συναγωγής της Βιέννης. Είναι η μεγαλύτερη συναγωγή της Τουρκίας και η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης.
- Γέφυρες: Η Αδριανούπολη έχει αρκετές ιστορικές τοξωτές γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Εβρο και Τούντσα, που ρέουν γύρω από την πόλη δυτικά και νότια. Οι γέφυρες Tunca, Meric αποτελούν ιστορικά μνημεία της πόλης.
- Καραγάτς: Ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός του Καραγάτς, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Kemalettin, είναι το μόνο τμήμα της Τουρκίας που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Εβρου και αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δίπλα του βρίσκονται το Μνημείο και το Μουσείο της Συνθήκης της Λωζάννης.
- Μακρά Γέφυρα (Ουζούν Κιοπρού): Uzunkopru στα Τουρκικά, η πόλη Μακρά Γέφυρα βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Κήποι Εβρου – Αδριανούπολη (απέχει περίπου 50 χλμ.). Εκεί θα δείτε την ομώνυμη γέφυρα Ουζούν Κιοπρού, η οποία κατασκευάστηκε την περίοδο 1426-1443 και κύριος αρχιτέκτονας ήταν ο Μουσλιχιντίν. Θεωρείται η μακρύτερη πέτρινη γέφυρα του κόσμου, έχει 174 τόξα και μήκος 1.330 μέτρα.
- Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Τηγανιτό συκώτι με κόκκινες πιπεριές, συκώτι γεμιστό, κεφτεδάκια, μπισκότα αμυγδάλου και πικραμύγδαλου, αμυγδαλόπαστα, φέτα, κεραμίδια Αδριανούπολης, υφασμάτινες κούκλες, μινιατούρες Κισπέτ κατασκευασμένες από δέρμα βουβαλιού, σκούπα με καθρέπτη –σύμβολο της καθαριότητας, σαπούνια mis φρούτων με αρωματικά, χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά σε σπίτια κ.ά.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr