Βουκουρέστι: Το «Μικρό Παρίσι» των Βαλκανίων
Δρόμοι φαρδιοί και μεγάλες πλατείες, εντυπωσιακά κτίρια και ιστορικά μαγαζιά, πιστά αντίγραφα του Παρισιού, πάρκα, μουσεία και εμπορικά κέντρα. Το «Παρίσι της Ανατολής» ή αλλιώς «Μικρό Παρίσι», προ(σ)καλεί με την κομψή αρχιτεκτονική του αλλά και την εκλεπτυσμένη του ελίτ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Το Βουκουρέστι, πρωτεύουσα και πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στις όχθες των ποταμών Ντιμπόβιτσα και Κολεντίνα. Είναι μια σύγχρονη μητρόπολη, με πλούσια ιστορία 500 περίπου ετών, και ο πληθυσμό της ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. κατοίκους. Οπως πολλές πόλεις, έτσι και το Βουκουρέστι θεωρείται παραδοσιακά ότι έχει χτιστεί πάνω σε επτά λόφους, παρόμοιους με τους επτά λόφους της Ρώμης. Οι επτά λόφοι του Βουκουρεστίου είναι οι: Μιχάι Βόντα, Ντεαλούλ Μιτροπολιέι, Ράντου Βόντα, Κοτροτσένι, Σπιρέι, Βικιρέστι και Σφ. Γκεόργκε Νου.
Ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο, ο συνθέτης Ζωρζ Ενεσκό (George Enescu), η 57χρονη πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι και ο γλύπτης, ζωγράφος και φωτογράφος Κονσταντίν Μπρανκούζι είναι μερικές από τις εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας με παγκόσμια ακτινοβολία.
Το Βουκουρέστι αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα το 1459. Εγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας το 1862 και αποτελεί το κέντρο του πολιτισμού και της τέχνης της χώρας. Η αρχιτεκτονική του είναι ένα μείγμα νεοκλασικής, μεσοπολεμικής (Μπάουχαους – αρχιτεκτονική σχολή που λειτούργησε κατά την περίοδο 1919 - 1933 στη Γερμανία, και έγινε διάσημη για την προσέγγιση του σχεδιασμού που δημοσιοποίησε και δίδασκε- και αρ ντεκό), κομμουνιστικής περιόδου και σύγχρονης.
Παρίσι της Ανατολής
Στην περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων η κομψή αρχιτεκτονική της πόλης και η εκλεπτυσμένη ελίτ της χάρισαν το προσωνύμιο «Παρίσι της Ανατολής» ή αλλιώς «Μικρό Παρίσι». Αν και κτίρια και συνοικίες στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν από τον πόλεμο, τους σεισμούς και προ πάντων από το πρόγραμμα «συστηματικοποίησης» του Νικολάε Τσαουσέσκου, πολλά ήταν εκείνα που διασώθηκαν.
Η Ρουμανία αποτελούσε κομμουνιστικό κράτος ως το Δεκέμβριο του 1989, ημέρα πτώσης του Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας από το 1965 έως την εκτέλεσή του, τα Χριστούγεννα του 1989. Ηταν το 1979 όταν αποφάσισε να ξεπληρώσει το εξωτερικό χρέος της χώρας, ύστερα από μια δεκαετία ο λαός σχημάτιζε τεράστιες ουρές για την προμήθεια ψωμιού ενώ η Κρατική Τηλεόραση παρουσίαζε τον ηγέτη να μπαίνει σε γεμάτα καταστήματα και να επαίρεται για την ολοσχερή αποπληρωμή του χρέους και το υψηλό βιοτικό επίπεδο που κατακτήθηκε επί των ημερών του.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 ξεκίνησαν οι ταραχές από την πόλη Τιμισοάρα, οι οποίες κορυφώθηκαν τις επόμενες ημέρες και ανήμερα των Χριστουγέννων ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του, Ελενα, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Το 2007 η Ρουμανία έγινε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δε Βουκουρέστι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ε.Ε., μετά το Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη, Ρώμη, Παρίσι.
Αψίδα του Θριάμβου
Αρχικά χτισμένη από ξύλο το 1878 για να τιμήσει τους Ρουμάνους στρατιώτες που κέρδισαν τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, η Αψίδα του Θριάμβου του Βουκουρεστίου ανακατασκευάστηκε το 1922 και αναδομήθηκε το 1936 με βασικά ανάγλυφα σκαλισμένα σε γρανίτη από την Ντέβα (Τρανσυλβανία). Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Petre Antonescu, η αψίδα έχει ύψος 89 πόδια (27 μ.). Μια εσωτερική σκάλα επιτρέπει στους επισκέπτες να ανεβαίνουν στην κορυφή έχοντας πανοραμική θέα της πόλης. Τα γλυπτά που διακοσμούν τη δομή δημιουργήθηκαν από κορυφαίους Ρουμάνους καλλιτέχνες όπως ο Ιόν Jalea, ο Constantin Medrea και ο Constantin Baraschi. Η Αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι αποτελεί πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης στο Παρίσι.
Ατενέουμ
Το έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Albert Galleron, ο οποίος σχεδίασε επίσης την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας, το Ατενέουμ (The Romanian Athenaeum), ολοκληρώθηκε το 1888 και χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με χρήματα που παρείχε το ευρύ κοινό.
Με τον ψηλό τρούλο και τις δωρικές κολώνες, το Athenaeum μοιάζει με αρχαίο ναό. Μέσα στην αίθουσα συναυλιών, οι τολμηρές τοιχογραφίες καλύπτουν την οροφή και τους τοίχους. Το Ατενέουμ φημίζεται παγκοσμίως για την εξαιρετική ακουστική του, είναι η πιο διάσημη συναυλιακή αίθουσα του Βουκουρεστίου καθώς και το σπίτι της Ρουμανικής Φιλαρμονικής του George Enescu. Βρίσκεται επί της οδού Benjamin Franklin 1 (www.fge.org.ro).
Πλατεία Επανάστασης
Piata Revolutiei (Πλατεία Επανάστασης), η οποία τραβάει, μεταξύ άλλων, τα φώτα της δημοσιότητας, με το γεγονός όταν τηλεοπτικοί σταθμοί στον πλανήτη μετέδωσαν τις τελευταίες στιγμές του Νικολάε Τσαουσέσκου, στην εξουσία στις 21 Δεκεμβρίου 1989.
Στην απέναντι πλευρά της πλατείας βρίσκεται το πρώην Βασιλικό Παλάτι, το οποίο στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, το Ρουμανικό Ατενέουμ, το ιστορικό Athenee Palace Hilton Hotel. Στο νότιο άκρο της πλατείας, μπορείτε να επισκεφθείτε τη μικρή, αλλά όμορφη εκκλησία Kretzulescu.
Αξιοθέατα
Στο «Μικρό Παρίσι» των Βαλκανίων, με τα 29 πάρκα, τα δάση, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, μεταξύ άλλων, θα επισκεφτείτε και το Παλάτι του Κατακουζινού το οποίο στεγάζει το εθνικό μουσείο George Enescu (ώρες λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 17.00, εκτός Δευτέρας, www.georgeenescu.ro), το Παλάτι Sutu (επί της λεωφόρου I. C. Bratianu 2, κοντά στην Πλατεία Πανεπιστημίου) όπου από το 1959 φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Βουκουρεστίου (ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Κυριακή 10.00 – 18.00), το Ορθόδοξο Πατριαρχείο, την Οπερα, τη συνοικία της Ανοιξης, το Παλάτι της Βουλής γνωστό και ως Σπίτι του Λαού κτλ.
*Γέφυρα του Δούναβη, ή αλλιώς Γέφυρα Φιλίας, μήκους 2.223 μ., χαλύβδινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δούναβη που συνδέει τη βουλγαρική όχθη στα νότια με τη ρουμανική όχθη στα βόρεια και τις πόλεις Ρούσε και Τζιούρτζιου αντίστοιχα. Είναι μία από τις δύο γέφυρες που συνδέουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (σ.σ. η άλλη είναι η Γέφυρα της Νέας Ευρώπης που συνδέει το Βιντίν και το Καλαφάτ). Εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου 1954 και σχεδιάστηκε από τους Σοβιετικούς μηχανικούς Β. Αντρέγιεφ και Ν. Ρουντομάζιν. Εχει δύο καταστρώματα, έναν αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων και έναν σιδηρόδρομο, ενώ περιλαμβάνονται πεζοδρόμια για πεζούς. Το κεντρικό τμήμα της γέφυρας (85 μ.) είναι κινητό και μπορεί να ανυψωθεί για διέλευση μεγάλων σκαφών. Η γέφυρα κατασκευάστηκε σε δυόμισι χρόνια με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης. Οι Σοβιετικοί την ονόμασαν Γέφυρα Φιλίας αλλά μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις δύο χώρες, πήρε το πιο λειτουργικό όνομα Γέφυρα του Δούναβη.
Tips
-Calea Victorei: O παλαιότερος και πιο γοητευτικός δρόμος του Βουκουρεστίου, μήκους 4,5 χλμ, αντίγραφο των Ηλυσίων Πεδίων. Σχεδιασμένος το 1692 για να συνδέσει το Παλαιό Πριγκιπάτο Δικαστήριο με το παλάτι Mogosoaia, ο δρόμος αρχικά ονομάστηκε Podul Mogoşoaiei και ήταν στρωμένος με βελανιδιές. Μετονομάστηκε σε Calea Victoriei το 1878, μετά τη νίκη της Ρουμανίας για την ανεξαρτησία του πολέμου. Κατά μήκος του δρόμου από την Piata Victoriei στην Piata Natiunile Unite, θα δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης όπως το Παλάτι Κατακουζινού χτισμένο το 1901-1902, την Πλατεία της Επανάστασης, το Εθνικό Ταμείο Ταμιευτηρίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Κυριακή 10.00 – 18.00, www.mnar.arts.ro).
-Εκκλησία Σταυροπόλεως: Χτίστηκε το 1724 από τον Ελληνα μοναχό Ιωάννη Στρατονικαία. Συνδυασμός ρουμανικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής, διαθέτει όμορφη πρόσοψη και κομψή είσοδο με στήλες. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, επί της οδού Stavropoleos 4, είναι αφιερωμένη στους Αγ. Ταξιάρχες, και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
-Πεζοπορικές ξεναγήσεις: Ξεναγηθείτε στην πόλη και τα αξιοθέατά της με τοπικούς ξεναγούς, συμπεριλαμβάνοντας το Παλάτι του Κοινοβουλίου, την εκκλησία Σταυροπόλεως, το πανδοχείο Manuc – το μοναδικό επιζών παραδοσιακό πανδοχείο στην πόλη, και παλαιότερο εν λειτουργία ξενοδοχειακό κτίριο-, την παλιά πόλη, το Πανεπιστήμιο, το αρχιτεκτονικό στυλ της πόλης. Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, διαρκούν δυο ώρες, και γίνονται καθημερινά 10.00 – 15.00, ξεκινώντας από το πάρκο Unirii και καταλήγουν στην πλατεία Πανεπιστημίου (https://bucharest.walkaboutfreetours.com).
-Caru' cu bere: Φημισμένη και ιστορική μπυραρία, η ιστορία της οποίας ξεπερνάει τα 140 χρόνια (από το 1879), με νεογοτθική αρχιτεκτονική η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στις προσόψεις όσο και στις εσωτερικές διακοσμήσεις -στήλες, καμάρες, πολυέλαιοι, ξύλινη σκάλα, έπιπλα, τοιχογραφίες- με πλούσιο μενού και ζωντανή μουσική και επαγγελματίες χορευτές. Επί του πεζόδρομου Stavropoleos 3-5, στην Παλιά Πόλη (www.carucubere.ro).
-Hanul lui Manuc: Χτίστηκε το 1804 από τον πλούσιο Αρμένιο έμπορο Emanuel Marzaian (που ονομάζεται από τους Τούρκους Manuc Bey), το πανδοχείο «Manuc’s Inn» έχει τις προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με την Συνθήκη Ειρήνης που έθεσε τέλος στον ρωσικό-τουρκικό πόλεμο (1806-1812). Αγαπημένος χώρος συνάντησης το «Manuc's Inn» έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα του. Εστιατόριο, κάβα και ζαχαροπλαστείο φιλοξενούν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Επί της οδού Franceza 62 – 64 (www.hanumanucrestaurant.ro).
-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Χοιρινό καπνιστό με ξινό λάχανο, ψητά κρέατα, σουτζουκάκια (mititei ή mici), σούπες (ciorba) με δημοφιλέστερη αυτή με κεφτέδες - μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια-, ciorba de fasole (σαν την δική μας φασολάδα) κ.ά, ψάρια (ψητή πέστροφα, τηγανιτός κυπρίνος, σολομός κτλ.), zacusca (μελιτζάνα, ντομάτες, κόκκινη πιπεριά και πολλά κρεμμύδια αλλά και με διαφορετικούς συνδυασμούς όπως μανιτάρια, φασόλια, μέχρι και ψάρια από το Δέλτα του Δούναβη), mamaliga (πολέντα από χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού και αλάτι με λιωμένο βούτυρο ή γιαούρτι, σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά προστίθεται φέτα ή άλλο τυρί), sarmale (λαχανοντολμάδες με χοιρινό, ρύζι κα μπαχαρικά τυλιγμένα με λάχανο τουρσί), magiun (μαρμελάδα δαμάσκηνων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ιδανική για παιδιά), καυτερή μαρμελάδα ταιριάζει με ψητά κρέατα, τυρί από αγελαδινό γάλα ωριμασμένο στο φυσικό σπήλαιο της Taga, ταιριάζει με κόκκινα ξηρά κρασιά ή φρούτα, λουκάνικα (μάλιστα τα Plescoi έχουν ξεχωριστή γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά), μπύρα, κρασί, παλίνκα (μπράντι με βατόμουρο), γλυκό παπανάσι (μοιάζει με ντόνατ και σερβίρεται με ένα είδος τυριού και μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού) κτλ.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr