Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο βουνό - 8 αποδράσεις σε μαγευτικούς προορισμούς
Με φυσικές ομορφιές που κόβουν την ανάσα, τα μαγευτικά όρη της Ελλάδας αποτελούν ιδανικό προορισμό για πεζοπόρους, λάτρεις των χειμερινών σπορ, αλλά και… κοσμοπολίτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 16 λεπτά ┋
Από ορεινούς όγκους, κατά 80% της χερσαίας της έκτασης καλύπτεται η Ελλάδα, η τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης, μετά τη Νορβηγία και την Αλβανία. Παρόλο, που η χώρα μας είναι παγκοσμίως γνωστή για το αρχιπέλαγός της, ξεχωρίζει και για τα πανέμορφα βουνά της, από τον παγκοσμίως γνωστό Ολυμπο μέχρι τον φημισμένο Παρνασσό, το Μαίναλο – την κατοικία του θεού Πάνα-, τον Χελμό απ’ όπου πήγαζε η Στύγα -το νερό της οποίας σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες ήταν δηλητηριώδες-, και τον Βόρα (Καϊμακτσαλάν) που κατά την ελληνική μυθολογία κατοικούσε ο Βορέας, γιος του Αιόλου και πρόγονος των Μακεδόνων.
Ας ταξιδέψουμε σε οκτώ από τα πολλά και μαγευτικά βουνά της χώρας μας.
Παρνασσός – πρωταγωνιστής του χειμερινού τουρισμού
Στους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας, απλώνεται ο Παρνασσός, από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλλονίτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά.
Εθνικός Δρυμός, ήδη από το 1938 εκτείνεται σε 35.000 στρέμματα, κυρίως στο δυτικό συγκρότημα, και ξεχωρίζει με τη σπάνια αυτοφυή χλωρίδα και άγρια πανίδα, τα μονοπάτια και τις πηγές, τα μοναστήρια και τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους όπως το Κωρύκειο Αντρο κτλ.
Ψηλότερες κορυφές του βουνού είναι η Λιάκουρα (2.457 μ.) και o Γεροντόβραχος (2.367 μ.) και ανάμεσά τους, στις θέσεις Φτερόλακκα και Κελάρια σε υψόμετρο 1.600 μ. – 2.250 μ., βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και τεχνολογικά αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, καθιστώντας το βουνό, τον μεγάλο πρωταγωνιστή κατά τους χειμερινούς μήνες, και όχι μόνο (www.parnassos-ski.gr).
Ωστόσο, η «βασίλισσα» του χειμερινού τουρισμού είναι η Αράχωβα (25 χλμ.) με πλήθος κοσμικών, σταρ, διασημοτήτων της ελληνικής σόουμπιζ, και άλλων επισκεπτών που κατακλύζουν την περιοχή. Ο Πύργος του Ρολογιού, ο Εγκάρσιος - τα 262 σκαλοπάτια που ενώνουν τον κεντρικό δρόμο, στην πλατεία Παπαϊωάννου, και με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της ορεινής κωμόπολης-, το λαογραφικό της μουσείο, η πλατεία Λάκκα, τα in μαγαζιά, μπαρ, εστιατόρια, σαλέ, εμπορικά κτλ. συμπληρώνουν το σκηνικό της Αράχωβας.
Στα συν προσθέστε και τις διαδρομές στο μαρτυρικό Δίστομο, έδρα του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας, με το μουσείο θυμάτων Ναζισμού και το Μαυσωλείο στο λόφο Κάναλες, στην Αγόριανη ή Επτάλοφο (25 χλμ.), στην Πολύδροσο ή Σουβάλα (37 χλμ.), και βεβαίως στον «Ομφαλό της Γης» τους Δελφούς (9 χλμ.) μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας – το Μαντείο των Δελφών.
Απόσταση: νομοί Φωκίδας και Βοιωτίας, για το χιονοδρομικό κέντρο 200 χλμ. από Αθήνα, 24,5 χλμ. (Κελλάρια), 25,5 χλμ. (Γεροντόβραχος) και 30 χλμ. (Φτερόλακκα) από Αράχωβα, 370 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Μαίναλο - Παραδοσιακοί οικισμοί, σπήλαιο και χιονοδρομικό
Στην Αρκαδία, ο ορεινός όγκος του Μαινάλου, ο οποίος εκτείνεται από το οροπέδιο της Τρίπολης μέχρι τον ποταμό Λούσιο στα δυτικά και από τη Μεγαλόπολη μέχρι την λίμνη του Λάδωνα βόρεια, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλους, οικογένειες, ζευγάρια, παρέες.
Η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, η γραφική Βυτίνα στα 1.000 μ., με τα δρομάκια της και τα αρχοντικά, την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, τη βιβλιοθήκη και βεβαίως τον ρομαντικό Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες, δημοφιλές σημείο για περίπατο αποτελούν αφορμή για εξόρμηση στο βουνό.
Στα συν προσθέστε και τη Δημητσάνα ιστορική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, με πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια, το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης κ.ά., τη Νέα Μονή Φιλοσόφου, τη Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών (2,5 χλμ. από Δημητσάνα) χτισμένη σε βράχο στο φαράγγι του Λούσιου, το Ζυγοβίστι το Σπήλαιο Κάψια, ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων, στην αίθουσα των «Θαυμασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού (www.spilaiokapsia.gr), και βεβαίως και το χιονοδρομικό κέντρο στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., ανάμεσα σε ελατόδασος και κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου, τον Προφήτη Ηλία 1.981 μ. (www.mainaloski.gr).
Απόσταση: νομός Αρκαδίας, για το χιονοδρομικό κέντρο 176 χλμ. από Αθήνα, 12 χλμ. από Βυτίνα, 12 χλμ. από Κάψια, 16 χλμ. από Λεβίδι, 30 χλμ. από Τρίπολη, 30 χλμ. από Δημητσάνα, 675 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Χελμός - Ο Οδοντωτός, το φαράγγι και τα Καλάβρυτα
Στην Αχαΐα, στη βόρεια Πελοπόννησο, τα Αροάνια – γνωστότερα ως Χελμός- η τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου (μετά τον Ταΰγετο και την Κυλλήνη), με τα ύψος να φθάνει τα 2.355 μέτρα στην Ψηλή Κορφή.
Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, πόλη με ιστορική μνήμη, με πέτρινα καλοδιατηρημένα κτίρια, επισκέψιμα μνημεία, τον γραφικό πεζόδρομο της «Αγοράς», το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τον Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καπή κ.ά., και βεβαίως ο σιδηροδρομικός σταθμός ο οποίος αποτελεί αφετηρία για τον Οδοντωτό με ιστορία 124 ετών -την πιο θεαματική σιδηροδρομική διαδρομή των Βαλκανίων που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και συνδέει την πόλη με το Διακοπτό- αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες όλο τον χρόνο.
Στα συν προσθέστε και τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου (10 χλμ. από Καλάβρυτα) φωλιασμένη σε άγριο και απότομο βράχο ύψους 120 μ., τη μονή της Αγίας Λαύρας (5 χλμ.), μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, το Σπήλαιο των Λιμνών σε υψόμετρο 800 μ. (www.kastriacave.gr), τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO καλύπτοντας έκταση 647 τ. χλμ., και βεβαίως το χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων στη βόρεια πλευρά του Χελμού, με 14 πίστες για όλα τα επίπεδα, το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών -το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης-, στην κορυφή «Νεραϊδόραχη» σε υψόμετρο 2.340 μ. κτλ. (www.kalavrita-ski.gr).
Απόσταση: νομός Αχαΐας, για το χιονοδρομικό κέντρο 191 χλμ. από Αθήνα, 15 χλμ. από Καλάβρυτα, 93 χλμ. από Πάτρα (μέσω Διακοπτού) και 79 χλμ. (μέσω Χαλανδρίτσας), 560 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Καϊμακτσαλάν - Στο ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας
Στο νομό Πέλλας, στο βόρειο τμήμα, βρίσκεται το όρος Βόρας ή αλλιώς γνωστό ως Καϊμακτσαλάν, το όνομα του οποίου σημαίνει «Κλέφτης του καϊμακιού». Είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Ολυμπο και το Σμόλικα.
Η περιοχή, κατά τους χειμερινούς μήνες κατακλύζεται από πλήθος κόσμου, όχι μόνο χιονοδρόμους αλλά και λάτρεις της καλοπέρασης, της γαστρονομίας, των κοσμοπολίτικων προορισμών. Αναφερόμαστε, στον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου, σε υψόμετρο 1.200 μ., ανάμεσα σε δάση οξιάς, το παλιό όνομα του οποίου ήταν Τσέγανη.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι του χωριού κατέβηκαν χαμηλότερα και ίδρυσαν το Νέο Αγιο Αθανάσιο. Ωστόσο, η έναρξη του χιονοδρομικού κέντρου και οι σύγχρονες δυνατότητες μεταφοράς αναζωογόνησαν το παλιό χωριό. Σήμερα, διαθέτει πλήθος ξενώνων, σαλέ και ξενοδοχείων, εστιατόρια και ταβερνούλες, καταστήματα με είδη σκι, παραδοσιακά αντικείμενα και προϊόντα, διακοσμητικά, καφέ, μπαρ, είναι η εκκλησία της Αναλήψεως (17ος αιώνας) στην άκρη του χωριού, ενώ από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο έχετε πανοραμική θέα!
Σ’ ότι αφορά το χιονοδρομικό κέντρο (17 χλμ. από Παλιό Αγιο Αθανάσιο), είναι το ψηλότερο της Ελλάδας, με τη βάση του να ξεκινάει από τα 2.050 μ. και το ψηλότερο σημείο να φτάνει μέχρι τα 2.524 μ., εκεί όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ( www.kaimaktsalan.gr).
Στα συν της περιοχής προσθέστε και τις διαδρομές στο χωριό Παναγίτσα (6 χλμ. από Παλιό Αγιο Αθανάσιο) που διαθέτει και ανεμοδρόμιο, την Αρνισσα, την Κερασιά, τη λίμνη Βεγορίτιδα, τα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου (40 χλμ.) γνωστά και ως Πόζαρ (www.loutrapozar.com.gr), η πόλη της Εδεσσας με τους περίφημους καταρράκτες κτλ.
Απόσταση: νομός Πέλλας, για το χιονοδρομικό κέντρο 617 χλμ. από Αθήνα, 17 χλμ. από Αγ. Αθανάσιο, 25 χλμ. από Παναγίτσα, 45 χλμ. από Εδεσσα, 136 χλμ από Θεσσαλονίκη.
Πήλιο - Στο βουνό των Κενταύρων
Στο νομό Μαγνησίας, στο μαγευτικό Πήλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, που συνδυάζει άριστα το βουνό με τη θάλασσα, με τα 24 παραδοσιακά χωριά του, εκεί όπου η ελληνική μυθολογία θέλει να κατοικούν οι Κένταυροι, όντα μυθικά, με το μισό κορμί ανθρώπινο και το άλλο μισό αλόγου, εκεί όπου έγιναν διάφορες μάχες όπως η Γιγαντομαχία και η Κενταυρομαχία, αλλά και οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδος που ύμνησαν ο Ομηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης.
Τα Χάνια, είναι ο οικισμός χτισμένος στα 1.200 μ., που πήραν το όνομά τους από τα πανδοχεία – χάνια που υπήρχαν κάποτε εκεί και ξεκουράζονταν οι κυραντζήδες του ανατολικού Πηλίου, όταν ταξίδευαν με τα ζώα τους από τα «πίσω» χωριά στο «Κάστρο» -το Βόλο- κουβαλώντας τοπικά προϊόντα. Σήμερα στα Χάνια λειτουργούν εστιατόρια, ξενώνες και ξενοδοχεία, μαγαζάκια με είδη σκι και τοπικά προϊόντα ενώ σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, στη θέση «Αγριόλευκες», σε υψόμετρο 1.500μ. (www.pelionski.gr).
Στα συν του Πηλίου είναι τα υπόλοιπα χωριά, από τα δημοφιλή και πλέον τουριστικά Πορταριά και Μακρινίτσα – το «μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την αποκαλούν αφού στα πόδια της έχει πανοραμικά τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο-, μέχρι το Ανατολικό Πήλιο – τη Ζαγορά – το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου-, τον Κισσό, το Μούρεσι, την Τσαγκαράδα. Αλλά και τις Μηλιές και τη Βυζίτσα στο Δυτικό Πήλιο, και τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, και τον Αγιο Λαυρέντιο κτλ.
Προσθέστε και την πόλη του Βόλου με τα άπειρα τσιπουράδικα, τη διασκέδαση, τον πολιτισμό, τα μουσεία, τις πινακοθήκες κτλ.
Απόσταση: νομός Μαγνησίας, για το χιονοδρομικό κέντρο 346 χλμ. από Αθήνα, 1,5 χλμ. από Χάνια, 27 χλμ. από Βόλο, 231 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Βελούχι – Στην «Ελβετία της Ελλάδας»
Στο νομό Ευρυτανίας, στη Στερεά Ελλάδα, το Βελούχι ή αλλιώς Τυμφρηστός με υψόμετρο 2.315 μέτρα περικλείεται στα βόρεια από τα Αγραφα και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα ενώ ανατολικά είναι ο κάμπος του Σπερχειού. Το Βελούχι καλύπτεται από πυκνά δάση και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ελατοσκέπαστο και έτσι λοιπόν, όχι άδικα, αποκαλούν την περιοχή «Ελβετία της Ελλάδας».
Στις πλαγιές του είναι κτισμένο το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού, σύγχρονη πόλη, και αφετηρία για πανέμορφες διαδρομές, στην περιοχή. Η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τα πλατάνια και τις κρήνες, τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, λίγο έξω από την πόλη το πάρκο με τον ανδριάντα του δολοφονημένου βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, η πανοραμική θέα από το λόφο του Αγίου Δημητρίου κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της πόλης.
Στα συν της περιοχής αποτελεί, μεταξύ άλλων, η δημοφιλέστερη διαδρομή με προορισμό την ιερά μονή Προυσού και το ομώνυμο χωριό (30 χλμ.). Το χωριό Κορυσχάδες με το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Βουτύρο περιτριγυρισμένο από έλατα, το Νόστιμο με άφθονα τρεχούμενα νερά, το Μικρό Χωριό, το Νέο και το Παλιό, χτισμένο στα 900 μ. αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Χελιδόνας, το Μεγάλο Χωριό (2 χλμ.), ο Γαύρος είναι χωριά που θα επισκεφτείτε πριν καταλήξετε στη μονή Προυσιώτισσας χτισμένη πάνω στο βράχο, στις απολήξεις των βουνών Χελιδόνας και Καλιακούδα.
Σ’ ότι αφορά το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.840 μ. και διαθέτει δυο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή σκι κτλ., με δυνατότητα για νυχτερινό σκι (www.velouxi.gr).
Απόσταση: νομός Ευρυτανίας, για το χιονοδρομικό κέντρο 296 χλμ. από Αθήνα, 12 χλμ. από Καρπενήσι, 378 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Βέρμιο - Χιονοδρομία σε δυο χιονοδρομικά κέντρα
Στο νομ Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία, έχετε αρκετούς λόγους, να πάτε ξανά και ξανά. Είναι η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού, με τις παραδοσιακές της συνοικίες (την εβραϊκή Μπαρμπούτα, την χριστιανική Κυριώτισσα), το βήμα του Αποστόλου Παύλου, τις τουλάχιστον 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα μουσεία και τα μοναστήρια, τα τοπικά προϊόντα (φημισμένο το ρεβανί Βεροίας) και βεβαίως οι Αιγές, στη Βεργίνα σε απόσταση 18 χλμ. από τη Βέροια, η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, με τα Βασιλικά Ανάκτορα, τους Βασιλικούς Τάφους των Μακεδόνων, την Χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου Β’ κ.ά., η οποία συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996 (www.aigai.gr).
Και από την άλλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του ναού, η ηρωική Νάουσα, που φημίζεται για το εξαιρετικό της κρασί με την ποικιλία Ξινόμαυρο, αλλά και τα ρακοκάζανα, με τα έθιμα και τις παραδόσεις με τις «Μπούλες» τις Απόκριες, με τη Σχολή του Αριστοτέλη, το Χώρο Θυσίας, το άλσος Αγίου Νικολάου, τους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων κ.ά.
Οσο για τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου όρους, όχι ένα αλλά δυο κέντρα αναπτύσσονται στο βουνό, ένα στο Σέλι - το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας και το πρώτο οργανωμένο, από το 1934 όταν οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας- και ένα στα Τρία Πέντε Πηγάδια, όπου οι πίστες του διαγράφονται ανάμεσα σε δάση από οξιές.
Να πούμε ότι το χωριό Σέλι ή Κάτω Βέρμιο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 μ. και σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο (www.seli-ski.gr).
Απόσταση: νομός Ημαθίας, για χιονοδρομικό κέντρο Σελίου 545 χλμ. από Αθήνα, 25 χλμ. από Βέροια, 1,5 χλμ. από Σέλι, 95 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Για χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια 557 χλμ. από Αθήνα, 17 χλμ. από Νάουσα, 107 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Πίνδος - Στη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας
Κυριαρχεί σχεδόν σ’ όλη τη δυτική Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας μας, και χωρίζεται σε μικρότερες οροσειρές και βουνά. Συχνά ως Πίνδος αναφέρεται η ορεινή περιοχή των νομών Γρεβενών Ιωαννίνων και Τρικάλων, η οποία αποτελεί την κυρίως Πίνδο και χωρίζεται στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο.
Σ’ ότι αφορά το νομό Ιωαννίνων, στο ανατολικό άκρο και ανάμεσα στα βουνά βόρεια της οροσειράς, θα συναντήσετε την ορεινή και γραφική κωμόπολη του Μετσόβου – την «αετοφωλιά της Πίνδου» όπως το αποκαλούν.
Δημοφιλής προορισμός, όπου μεταξύ άλλων, θα περπατήσετε στα λιθόστρωτα καλντερίμια του, θα δείτε τα σπίτια φτιαγμένα με ξύλο και πέτρα πολλά από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά χαγιάτια, στο κέντρο είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοσίτσα, την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ κτλ. Βεβαίως και θα γευτείτε τοπικά προϊόντα, εξαιρετικά τυροκομικά και κρέατα στη σούβλα και ψητά, θα πιείτε και ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.
Να πούμε, ότι ήταν πολλοί οι ευεργέτες και οι δωρητές στο ξακουστό βλαχοχώρι της Ηπείρου, σπουδαιότεροι από τους οποίους υπήρξαν οι Γεώργιος Αβέρωφ, Στέργιος Στάνος, Κυριάκος Φλόκας, Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, Ευάγγελος Αβέρωφ κ.ά.
Κοντινές διαδρομές είναι για την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου (17 χλμ. από Μέτσοβο), η μονή Αγίου Νικολάου στο δρόμο για Ανήλιο με τοιχογραφίες του 17ου – 18ου αιώνα, το Ανήλιο (4,5 χλμ.) με ταβέρνες, δυνατότητα διαμονής κ.ά.
Σ’ ότι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα, υπάρχουν δυο στο Μέτσοβο: στο Οροπέδιο Πολιτσιές στη θέση Προφήτης Ηλίας, στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, και στο Καρακόλι το οποίο διαχειρίζεται το «Ιδρυμα Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας».
Το τρίτο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο είναι και το νεότερο της χώρας μας, βρίσκεται στο Ανήλιο, στη θέση Ζυγός με πίστες, snowpark, μοντέρνο σαλέ με μεγάλες τζαμαρίες κτλ. Εχει δε άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας οδού, απέχοντας 7 χλμ. από την έξοδο για Ανήλιο (www.anilioadventurepark.gr).
Απόσταση: νομός Ιωαννίνων, για τα χιονοδρομικά 437 χλμ. από Αθήνα, 220 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 5 χλμ. (Πολιτσιές), 2 χλμ. (Καρακόλι) και 15 χλμ. (Ανήλιο) από Μέτσοβο.
Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr