Hatari: Οι Ισλανδοί της Eurovision και το σχέδιο να ανατρέψουν τον καπιταλισμό (vid)
Το «τέκνο-δυστοπικό» συγκρότημα Hatari πάει Ισραήλ και τραγουδάει για το μίσος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πρωτοβουλία της Ισλανδίας να στείλει φέτος στη Eurovison 2019 ένα techno -punk -rock συγκρότημα κέρδισε το στοίχημα και όπως σχολιάζουν πολλοί τέτοιο «ιδιαίτερης αισθητικής» συγκρότημα έχουμε να δούμε από την εποχή των Τεράτων Lordi, που κέρδισαν τη Eurovision της Αθήνας το 2006.
Το «τέκνο-δυστοπικό» συγκρότημα Hatari αποτελείται από τους εκκεντρικούς Κλέμενς Χάνιγκαν, Ματίας Χάραλνσον και Ίναρ Στεφάνσον. Η μπάντα έγραψε ειδικά για τη Eurovision ένα τραγούδι με απαισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης. Ένα τραγούδι που υποστηρίζει ότι θα καταρρεύσει η Ευρώπη και το μίσος θα επικρατήσει παντού.
Τα μέλη του BDSM μουσικού γκρουπ Hatari δηλώνουν αντικαπιταλιστές, αντισυστημικοί, αντιγιουροβιζιονικοί και παρά τις αρχικές σκέψεις της Ισλανδίας να συνταχθεί με τον Ρότζερ Γουότερς και να μποϊκοτάρει για πολιτικούς λόγους τη φετινή Eurovision, τελικά αποφάσισαν να συμμετέχουν. Η μπάντα αμφισβητεί ανοιχτά τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και τα μέλη της στρέφονται κατά των πολιτικών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Λένε ότι είναι παράλογο που επιτρέπουν στη χώρα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και πως το Ισραήλ θα έπρεπε να είναι εκτός Eurovision. Το τραγούδι τους έχει στόχο - σύμφωνα με τα όσα λένε - να αφυπνίσει τις μάζες. Σκοτεινοί στίχοι, ματωμένοι χορευτές και «Hatrid Mun Sigra» που σημαίνει «Το μίσος θα νικήσει».
«Τα συναισθήματά μας είναι είναι υπέροχα καθώς το έθνος μας επέλεξε και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο σχέδιό μας να καταστρέψουμε τον καπιταλισμό», είχε δηλώσει ο αρχηγός του συγκροτήματος στην εθνική τηλεόραση μετά τη συντριπτική νίκη των Hatari στα προημιτελικά.
Το techno - punk rock συγκρότημα από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ακούγεται σε πολλούς σαν κάτι από Rammstein. Η μπάντα φημίζεται για τις ζωντανές εμφανίσεις της, και το σήμα κατατεθέν τους είναι τα κοστούμια που έχουν εμπνευστεί από το BDSM. Οι Hatari περιγράφουν τον εαυτό τους ως μια «αντι-καπιταλιστική ομάδα τέχνης τεχνικής επίδοσης BDSM» και ισχυρίζονται ότι ο πρωταρχικός στόχος του ομίλου είναι να επιφέρει την πτώση του καπιταλισμού. Το Πάσχα του 2018, η ομάδα διοργάνωσε το «φεστιβάλ θανάτου» Háskar, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες, DJs και συγκροτήματα από την underground σκηνή του Ρέικιαβικ.
Ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό είναι μια πολιτική δήλωση κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ, παρόλο που το τραγούδι δεν έχει καμία αναφορά στη χώρα.
Ο Ίναρ Στεφάνσον, ο ντράμερ με την δερμάτινη μάσκα, είναι γιος του πρεσβευτή της Ισλανδίας στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής επιτροπής όταν η Ισλανδία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κλέμενς Χάνιγκαν είναι ο γιος του επικεφαλής τμήματος στο γραφείο εμπορίου του Υπουργείου Εξωτερικών και ο πατέρας του τραγουδιστή Ματίας Χάραλνσον είναι ιδιοκτήτης νομικής εταιρείας στην Ισλανδία.
Δείτε την εμφάνιση των Hatari και το επίσημο βίντεο-προμο του συγκροτήματος...
Εξηγώντας τι πρεσβεύει το τραγούδι τους, ο επικεφαλής της μπάντας είπε ότι το «Hatrid Mun Sigra»» είναι μια αντανάκλαση της εξουσίας και της αδυναμίας, της ελπίδας και της απελπισίας. Είναι ένα σκοτεινό όραμα για το μέλλον, μια προειδοποίηση ενάντια σε αυτό που βλέπουμε ως πιθανή πραγματικότητα, αν δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον. «Ο λαϊκισμός αυξάνεται στην Ευρώπη».
Οι Ισλανδοί πέρασαν μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2019, το Σάββατο 18/5 και πολλοί τους θεωρούν φαβορί.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr