O τηλεοπτικός Κώστας Βουτσάς: Από τον «Ονειροπαρμένο» της ΥΕΝΕΔ και τον «Ανδροκλή» στους «Μήτσους»
Ο ηθοποιός σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του άργησε να εισβάλει στη μικρή οθόνη και αυτό λόγω των πολιτικών του φρονημάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την Ελλάδα που τον αγάπησε μέσα από τις ταινίες και τη λαμπερή του προσωπικότητα. Αναμφισβήτητα, επαγγελματικό «σήμα κατατεθέν» του ηθοποιού είναι οι διαχρονικές επιτυχίες του στη μεγάλη οθόνη κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Ωστόσο, σε σειρές της μικρής οθόνης τόσο επί κρατικού μονοπωλίου όσο και αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του.
Ο Κώστας Βουτσάς σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του άργησε να εισβάλει στη μικρή οθόνη και αυτό λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Η πτώση της ελληνικού κινηματογράφου και η άνθιση της τηλεόρασης συνέπεσε με την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Χούντα. Το καλοκαίρι του 1973 ο Κώστας Πρετεντέρης ετοιμάζει για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ τον «Ονειροπαρμένο» σε παραγωγή της Αστήρ ΤV («πρόγονος» των στούντιο ΑΤΑ του Γιώργου και της Ελβίρας Ράλλη) και πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. O τότε διοικητής της ΥΕΝΕΔ δεν ήθελε με τίποτα για πρωταγωνιστή τον δημοφιλή ηθοποιό και μετά από παρέμβαση του Γιώργου Ράλλη στην ηγεσία της Χούντας κατάφερε να «περάσει» ο Βουτσάς στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το επιχείρημα ήταν πως με άλλο πρωταγωνιστή η σειρά δεν θα είχε διαφήμιση. (η μέτρηση της τηλεθέασης ήταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο). Η σειρά βγήκε τελικά στον «αέρα» του στρατιωτικού καναλιού την Τρίτη 5 Ιουνίου του 1973 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1975 μετά από 111 επεισόδια και τεράστια επιτυχία. Ήταν η σειρά μετάβασης της μυθοπλασίας της ΥΕΝΕΔ από την δικτατορία στην μεταπολίτευση. Δυστυχώς η σειρά δεν διασώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ όπως βέβαια και πολλές ακόμη.
Ο Κώστας Βουτσάς συνέχισε στην ΥΕΝΕΔ με δύο σίριαλ ακόμη. Τον «Άνθρωπό μας» και πάλι σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και παραγωγή Αστηρ ΤV (1975 – 1976) που όμως δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία με τον «Ονειροπαρμένο» και «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» (1979 – 1982) βασισμένο στην ομότιτλη και πολύ επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη η οποία γυρίστηκε μετά τον θάνατο του πολυτάλαντου συγγραφέα και σεναριογράφου το 1978.
Η επόμενη μεγάλη επιτυχία του Κώστα Βουτσά στη μικρή οθόνη έρχεται το 1985 με τη σειρά «Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του» που έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 στις 14 Φεβρουαρίου του 1985. Το σενάριο γράφτηκε από τον Κώστα Παπαπέτρο και τη σκηνοθεσία έκανε ο Νίκος Κουτελιδάκης. Αρχικά, οι δημιουργοί της σειράς είχαν αποφασίσει να γυρίσουν 13 επεισόδια, αλλά η διεύθυνση της ΕΡΤ 2 βλέποντας πως έφερνε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης, τους ζήτησαν να γυρίσουν και έναν δεύτερο κύκλο επεισοδίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο της χρονιάς εκείνης (η σειρά έπαιξε και το καλοκαίρι) το κοινό κάθε Πέμπτη βράδυ έψαχνε να βρει τηλεοπτικούς δέκτες στα μέρη όπου περνούσε της διακοπές του. (Οι συσκευές υπήρχαν τότε μόνο στην κύρια κατοικία κάθε οικογένειας). Η τελευταία δουλειά του Κώστα Βουτσά στην ΕΡΤ πριν την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν το 1989 με τη σειρά «Μια βόλτα στο Φεγγάρι». Το Δεκέμβρη του 1991 ο ηθοποιός κάνει το ντεμπούτο του στη συχνότητα του ΑΝΤ1 με την κωμωδία «Μπαμπάς και Φιλαράκος». Η σειρά δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και ολοκληρώθηκε σε 16 επεισόδια.
Ακολούθησαν αρκετές ακόμη σειρές. «Οι χλιδάτοι» (ΕΤ1) και «Μια υπέροχη ζωή» (Mega) τη σεζόν 1993 – 1994, συμμετοχή 30 επεισοδίων στην καθημερινή δραματική σειρά του Mega «Για μια θέση στον Ήλιο» (2000 – 2001), «Η Φωνή» (ΕΤ1 2001 – 2002) και «Αμαρτίες Γονέων» στο Mega τη σεζόν 2003 – 2004 με τον Κώστα Βουτσά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πάρη Κουλιανού. H σεζόν 2006 – 2007 ήταν μια ακόμη χρονιά ορόσημο για τον δημοφιλή ηθοποιό στην μικρή οθόνη. Ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μέντη στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου «Τυφλόμυγα». Η σειρά δεν κατέκτησε την κορυφή της τηλεθέασης αλλά ήταν μια τις καλύτερες σειρές από αισθητικής άποψης εκείνη τη σεζόν και φυσικά αυτό οφείλεται και στη σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη.
Το 2009 τους τηλεθεατές και θαυμαστές του Κώστα Βουτσά και της Μάρθας Καραγιάννη περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Οι δύο αγαπημένοι ηθοποιοί ενώθηκαν τηλεοπτικά στην κωμωδία αυτοτελών επεισοδίων του ΑΝΤ1 «Εργαζόμενη Γυναίκα» με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ράντου. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Ελένη Ράντου υποδυόταν την αεροσυνοδό.
Οι δύο τελευταίοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι του Κώστα Βουτσά στην μικρή οθόνη ήταν στα «Άσπρα Μπαλόνια» των Αντρέα Γεωργίου – Βάνας Δημητρίου που προβλήθηκε τη σεζόν 2011 – 2012 στην Κυπριακή τηλεόραση και στην κωμωδία του Mega τις σεζόν 2012 – 2014 «Με τα Παντελόνια Κάτω». Ακολούθησε ένα επιτυχημένο γκεστ το 2017 στην οικογενειακή κωμωδία «Το Σόϊ σου» στον Alpha. To τηλεοπτικό φινάλε του Κώστα Βουτσά γράφτηκε πριν δύο χρόνια στη συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο σε τέσσερα επεισόδια των «Δέκα μικρών Μήτσων» στην τηλεοπτική επαναφορά τους στον ΑΝΤ1. Υποδύθηκε τον εξαφανισμένο σύζυγο της Μάνας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr