Το υπερσύγχρονο νοσοκομείο στο Κατάρ που είναι μόνο για… γεράκια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με την πρώτη ματιά, η κλινική Souq Waqif στο ιστορικό κέντρο της Ντόχα θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη τεχνολογίας.
Νοσηλευτές με μπλε ποδιές κινούνται ζωηρά στους φωτεινούς θαλάμους, κάνοντας επισκέψεις. Τα ακτινολογικά και τα χειρουργεία σφύζουν από τα μπιπ και τα αναβοσβήματα των οθονών. Οι ειδικοί αλληθωρίζουν στις ακτίνες Χ και οι μασκοφόροι γιατροί κάνουν τομές με όλα τα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας της σύγχρονης χειρουργικής ανά χείρας.
Υπάρχει μόνο μία διαφορά: Τα δωμάτια είναι γεμάτα με γεράκια. Στο μικροσκοπικό, πλούσιο εμιράτο του Κατάρ, τα πουλιά της ερήμου είναι από τους πιο περιποιημένους κατοίκους της χώρας.
Τα γεράκια, που από παλιά σέβονταν σε όλη την αραβική χερσόνησο για την αγριότητα και την κυνηγετική τους ικανότητα, σήμερα χρησιμεύουν ως σύμβολα στάτους των σεΐχηδων που θυμίζουν το παρελθόν των Βεδουίνων. Ο δεσμός μεταξύ των γητευτών και των γερακιών τους αποτελεί έμπνευση από την παλαιολιθική περίοδο, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σχέδια των πλασμάτων αυτών σε τοίχους σπηλαίων.
Αν και λιγότερο μοντέρνα σήμερα από ό,τι τις παλιές ημέρες, η δραστηριότητα αυτή εξακολουθεί να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά στο Κατάρ και σε άλλα πλούσια σεϊχτάμια του Περσικού Κόλπου. Με τη ζήτηση να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, λέσχες που διδάσκουν το άθλημα έχουν ξεφυτρώσει σε όλη την περιοχή. Τα γεράκια διαγωνίζονται σε ολοένα και περισσότερους αγώνες και διαγωνισμούς ομορφιάς.
Τα καλύτερα γεράκια αποφέρουν τουλάχιστον μερικές χιλιάδες δολάρια και οι Καταριανοί δεν φείδονται εξόδων για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία.
«Η ίδρυση του νοσοκομείου έγινε για να υποστηριχθεί το χόμπι και η κληρονομιά της εκτροφής γερακιών. ... είναι ένα χόμπι που απλώνεται σε πολλές γενιές», δήλωσε πρόσφατα στο Associated Press ο διευθυντής του νοσοκομείου Souq Waqif Dr. Ikdam Al Karkhi.
Δημόσια νοσοκομεία όπως το Souq Waqif προσφέρουν εξειδικευμένη φροντίδα σε άρρωστα και τραυματισμένα γεράκια, περίπου 30.000 ετησίως. Ο μαρμάρινος χώρος υποδοχής σφύζει από ιδιοκτήτες και χειριστές που φέρνουν τα πουλιά τους για εξετάσεις, ιατρικές εξετάσεις, αντικαταστάσεις φτερών, ορθοπεδικές επεμβάσεις - ακόμα και για κάτι που μοιάζει με μανικιούρ.
Η λίμα των νυχιών των γερακιών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς τα πτηνά που μεταφυτεύονται από την άγρια έρημο σε χλιδάτα σπίτια στη Ντόχα με τους ουρανοξύστες ή που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία δεν μπορούν εύκολα να βρουν αιχμηρές επιφάνειες στις οποίες να κόψουν τα νύχια τους.
Το κυνήγι του γερακιού μπορεί να είναι μια μακρόχρονη παράδοση, αλλά είναι επίσης φρικτή δουλειά. Το στριμωγμένο θήραμα κατά καιρούς αντιστέκεται, δαγκώνοντας ένα επιτιθέμενο γεράκι. Κάθε ένα από τα φτερά ενός γερακιού είναι ζωτικής σημασίας για την πτήση του, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προσεκτική αντικατάσταση των φτερών μετά από μια συμπλοκή.
Οι γιατροί τραβούν από μια τράπεζα απολεσθέντων φτερών για να βρουν ένα που να ταιριάζει απόλυτα με τη φυλή του τραυματισμένου πουλιού - φτέρωμα με το ίδιο σχέδιο, μήκος και χρώμα.
«Εάν αυτά τα κατεστραμμένα φτερά παραμείνουν, μπορεί να προκληθεί απώλεια ή μείωση της φυσικής κατάστασης του πτηνού», δήλωσε ο Al Karkhi. «Πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία».
Οι νοσοκομειακοί χειρουργοί περιθάλπουν και άλλα θύματα του κυνηγιού. Τα ράμφη και τα νύχια των γερακιών υποφέρουν από τις ζημιές που προκαλούν όλα αυτά τα βουτιές και τα χτυπήματα.
Στην αίθουσα αναμονής της κλινικής, γεράκια κάθονται βασιλικά στους γαντοφορεμένους καρπούς των ιδιοκτητών τους. Οι άντρες από το Κατάρ με τις λευκές, ρέουσες ρόμπες τους φέρονται στα πολύτιμα πουλιά σαν παιδιά, χαϊδεύοντας τα φτερά τους και βρέχοντας τα ράμφη τους με νερό.
«Αν κάποιος παραμελεί το πουλί του, είναι τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε ο Hamad Al Mehshadi, ένας υπεύθυνος του φεστιβάλ γερακιών που πηγαίνει το αρπακτικό του για τακτικό ιατρικό έλεγχο. «Όταν κάποιος κρατάει το πουλί του, είναι κάτι άλλο. Η αγάπη για το πουλί είναι εξαιρετική».
Ο πετρελαϊκός πλούτος και οι παγκόσμιες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν μετατρέψει τη Ντόχα σε μια φουτουριστική πρωτεύουσα με μια λαμπερή σειρά ουρανοξυστών και μεγαλεπήβολων έργων, συμπεριλαμβανομένων γιγαντιαίων γηπέδων που σύντομα θα φιλοξενήσουν εκατομμύρια οπαδούς ποδοσφαίρου για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.
Όμως στο Souq Waqif εξακολουθούν να έρχονται σταθερά 150 γεράκια την ημέρα - ένα σημάδι ότι ο απόηχος του αρχαίου παρελθόντος του Κατάρ δεν έχει χαθεί.
«Ακόμα και το βλέμμα που μοιράζονται ένα γεράκι και ο ιδιοκτήτης του, είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο βλέμμα», δήλωσε ο Al Karkhi. Οι γητευτές «αισθάνονται την αφοσίωση αυτού του πουλιού - ενός άγριου πολεμιστή στην άγρια φύση και συνάμα ενός κατοικίδιου στο χέρι μου».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr