Καλλιτέχνες στην καραντίνα του κορονοϊού: Μια κραυγή αγωνίας
Πόσο σκεφτόμαστε όλους εκείνους που μας κρατούν συντροφιά τις μέρες που #menoume_spiti;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Oι ημέρες καραντίνας συνεχίζονται όσο πλησιάζουμε προς την κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και η συνήθης ερώτηση παραμένει: Τι θα κάνουμε σήμερα; Πώς θα περάσει η ώρα; Μουσική, e-books, ταινίες, σειρές, δωρεάν παραστάσεις στο Διαδίκτυο, ψηφιακές εκθέσεις και ψηφιακά μουσεία έγιναν η διέξοδός μας αυτή την περίοδο, αφού η τεχνολογία -ευτυχώς- δίνει αυτή τη δυνατότητα και οι μέρες εγκλεισμού περνούν πιο «ευχάριστα».
«Δείτε μια ταινία, ακούστε μουσική» ήταν η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν, πριν από περίπου έναν μήνα, στο διάγγελμά του μάς καλούσε να ανακαλύψουμε την χαρά του «cocooning», που έγινε και πάλι «της μόδας» την εποχή του κορονοϊού.
«Εκείνο που είναι ουσιώδες σ’ ένα έργο τέχνης είναι να υψώνεται πολύ πάνω από τη σφαίρα της προσωπικής ζωής και να μιλάει από το πνεύμα και την καρδιά του ποιητή ως ανθρώπου προς το πνεύμα και την καρδιά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον Κάρλ Γιουνγκ.
Στο βιβλίο του «Ψυχολογία και Ποίηση» (Psychologie und Dichtung, Philosophie der Literaturwissenschaft, Berlin, 1930) ο Γιουνγκ έγραφε: «Ο καλλιτέχνης δεν είναι ένα άτομο προικισμένο με ελεύθερη βούληση που επιδιώκει τους δικούς του σκοπούς, αλλά κάποιος που επιτρέπει στην τέχνη να πραγματώσει τους σκοπούς της μέσω αυτού.
Ως ανθρώπινο ον μπορεί να έχει ψυχικές διαθέσεις και βούληση και προσωπικούς σκοπούς, αλλά ως καλλιτέχνης είναι «άνθρωπος» με μια υψηλότερη έννοια –είναι «συλλογικός άνθρωπος»- κάποιος που κουβαλά και διαπλάθει την ασυνείδητη ψυχική ζωή της ανθρωπότητας. Για να εκτελέσει τούτο το δύσκολο έργο, είναι μερικές φορές αναγκαίο να θυσιάσει την ευτυχία κι όλα όσα κάνουν τη ζωή άξια να τη ζει ο μέσος άνθρωπος».
Πόσο σκεφτόμαστε όμως και πώς στηρίζουμε ως πολιτεία όλους εκείνους που μας κρατούν συντροφιά τις μέρες που #menoume_spiti; Την απάντηση δίνει με τον πιο αποστομωτικό τρόπο η Έλια Βεργανελάκη, ηθοποιός, συνθέτης και casting director, η οποία ανέβασε στον λογαριασμό της στο YouTube ένα βίντεο – κραυγή εκπροσωπώντας όλες και όλους τους χιλιάδες καλλιτέχνες που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού.
«Μετά από έναν μήνα σε καραντίνα, κλεισμένη μες στο σπίτι στην Αθήνα, ξύπνησα και έγραψα αυτό το κείμενο και αποφάσισα να φτιάξω το βίντεο για να έχει ει δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση. Εύχομαι να είστε όλοι καλά, διασκεδαστές και μη, εύχομαι επίσης να αλλάξει κάτι και να μην χρειάζεται να ζητάμε εμείς οι καλλιτέχνες αυτής της χώρας τα αυτονόητα. Καλή δύναμη σε όλους»
Έλια Βεργανελάκη ηθοποιός, συνθέτης, casting director
Η αγωνία και η διαδρομή προς ίση αντιμετώπιση, έχει φέρει σε δυσανασχέτηση τους καλλιτέχνες – διασκεδαστές, όπως τους αποκαλεί στο βίντεο η Έλια. Είναι εκείνοι που με τη δική τους κραυγή μέσα από τα σωματεία ΣΕΗ, ΣΕΘΕΑ ΣΕΧΩΧΟ & ΠΜΣ (μουσικών, ηθοποιών, χορευτών, τεχνικών και εργαζόμενοι στο Θέαμα – Ακρόαμα) υπέγραψαν ένα κείμενο, διεκδικώντας να στηριχθεί αποφασιστικά το εισόδημα όλων των εργαζόμενων και των ανέργων του κλάδου. Αιτήθηκαν καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τεχνικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Ο κάθε ένας και η κάθε μια από τη δική του θέση διεκδικούν μέχρι η πολιτεία να ακούσει.
Επίσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ζητά την άμεση παρέμβαση στο επείγον ζήτημα της εξαργύρωσης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις θεάματος που, λόγω της πανδημίας, είτε θα ακυρωθούν είτε θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία εντός του 2020 ή του 2021.
Για την υποστήριξη των καλλιτεχνών και των τεχνικών δείτε εδώ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr