Καιρός|18.06.2024 09:10

Hot - dry - windy: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστης και ανέμων αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς - SOS από τους μετεωρολόγους

Newsroom

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αυτές τις μέρες καθώς ο συνδυασμός της ενίσχυσης των βοριάδων έως και 8 μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από σήμερα στη χώρα, προκαλούν το φαινόμενο «hot dry windy», ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο φωτιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέσα στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα έχουμε τις μεγαλύτερες εντάσεις του βοριά και πιο δυτικά θα επικρατήσει βοριάς αλλά με μικρότερες εντάσεις. Από τη μια τα μελτέμια θα δροσίζουν ωστόσο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Σε συναγερμό και η Αττική 

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος είναι σήμερα και για την Αττική καθώς τα μποφόρ θα αγγίξουν έως και τα 8 μποφόρ ενώ και η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 37 βαθμούς.

Οι θερμές αέριες μάζες που ξεχύνονται από τις ακτές της Αφρικής θα εστιάσουν στην κεντρική Μεσόγειο και θα πλησιάσουν και την χώρα μας. Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες αναμένουμε τις επόμενες ημέρες στη δυτική Ελλάδα, 37-38 και πιθανόν και 39 βαθμούς.

Πιο ανατολικά τα μελτέμια θα μετριάζουν τα επίπεδα της ζέστης αλλά θα είναι επικίνδυνα για τυχόν πυρκαγιές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πέφτουν οι βοριάδες το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο θα πέσουν οι βοριάδες ωστόσο τα μελτέμια θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, με τη θερμοκρασία να παραμένει στους 35-38 βαθμούς.

Μετά το εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και ανέμων, την ερχόμενη εβδομάδα ίσως η βόρεια Ελλάδα βιώσει αστάθεια, κυρίως τις απογευματινές ώρες, καθώς περνάει μια ψυχρή λίμνη.

Κολυδάς: Έρχεται... το «κιράζ μελτέμ»

Παράλληλα, και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο φαινόμενο «κιράζ μελτέμ».

Ειδικότερα, στην πρώτη του ανάρτηση έγραψε ο κ. Κολυδάς: «Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις "επιθέσεις" των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Εμμονή της ζέστης

Και συνεχίζει σε ανάρτηση:

«Με θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στην Αθήνα (1) όπως προκύπτει από το σχετικό μετεώγραμμα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καύσωνα (2) . Παρόλα αυτά δεν θα πάψει η ζέστη να είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά.

Για βροχές βέβαια ούτε λόγος (3), ενώ το μελτέμι θα απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά-όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη (4) Έχουμε βέβαια υπόψιν μας ότι λόγω της ζέστης, του δυνατού αέρα και της ξηρασίας, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Κατά τα άλλα στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι αέριες μάζες έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, όπως επίσης και στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών βοριάδων».

Meteo: Μέχρι την Παρασκευή ο συναγερμός για τις πυρκαγιές λόγω του «hot dry windy» - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Για την σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 Μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από σήμερα έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού «Hot – Dry – Windy». Ειδικότερα, σήμερα σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, νότια Σάμο και νότια Κρήτη αναμένεται πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία. Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).

Για την Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλό δυναμικό σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και νότια Κρήτη. Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο. Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (για παράδειγμα, όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Προειδοποίηση Κικίλια: Ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό - Μεγάλη προσοχήν

Και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε  χτεσινές έκτακτες δηλώσεις του ανέφερε πως η χώρα θα είναι σε πορτοκαλί συναγερμό από σήμερα, Τρίτη, έως την Κυριακή μεγάλο μέρος της χώρας, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για την εκδήλωση φωτιών

«Από αύριο (δηλαδή σήμερα, Τρίτη) και μέχρι το Σαββατοκύριακο ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών θα είναι ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω του προηγούμενου καύσωνα, το θερμόμετρο θα ανέβει ξανά ψηλά και κυρίως θα φυσούν ισχυρά μελτέμια» τόνισε . Πρόσθεσε ότι μιλάμε για το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

«Οι καύσεις, οι θερμές εργασίες, το μπάρμπεκιου και ό, τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ένα σπινθήρα, ούτως ή άλλως απαγορεύονται ρητά από τον νόμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικά αυτές τις μέρες όμως, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση, με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή. «Καλώ όλους να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες και εγκληματικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

υψηλές θερμοκρασίεςφωτιάπυρκαγιάφωτιά τώραάνεμοικαιρός σήμερα