Έρχεται καύσωνας διαρκείας: Πότε θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στους 40 βαθμούς - Η «κόκκινη» πρόγνωση Μαρουσάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού ήταν η χτεσινή με 37, 38 και 39 βαθμούς τοπικά, αλλά τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι ακόμα μπροστά μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθώς όπως τόνισε από την Τετάρτη θα χτυπήσει την χώρα μας κύμα καύσωνα.
«Από την Τετάρτη το κύμα καύσωνα»
«Τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα ανεβαίνει μέρα με την μέρα καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες έρχονται από τα νοτιοδυτικά όπου η Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο να βρίσκεται στο κόκκινο. Την Τετάρτη ουσιαστικά θα αρχίσει να ανεβαίνει στην χώρα μας ο υδράργυρος για να φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς, ειδικά στην περιοχή του Έβρου, την Πιερία και την Ημαθία. Θεσσαλία και Βοιωτία επίσης θα δούμε 39αρια. Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40 βαθμούς μέχρι την Κυριακή όπου μπορούμε να πούμε ότι θα διαρκέσει το κύμα καύσωνα» τόνισε ο μετεωρολόγος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μελτέμια θα φτάνουν τα 5-6 μπορφόρ και αυτός είναι ο παράγοντας που πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει το κύμα καύσωνα.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-07-2023
- Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν έως 8 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-07-2023
- Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023
- Γενικά αίθριος καιρός.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά αρχικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023
- Γενικά αίθριος καιρός.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει με ανάρτησή του στο Facebook τον όρο «καύσωνας» σημειώνει ότι: «δημιουργήθηκε για να περιγράψει την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εμπειρικό ορισμό που μπορεί να μεταβάλει το νόημά του από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από τόπο σε τόπο».
Πότε έχουμε καύσωνα
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτηση στο Facebook εξηγεί ότι για τη χώρα μας, μια τέτοια χρήση του όρου θα ήταν ορθή όταν πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
- Το θερμό κύμα να έχει μια διάρκεια άνω των τριών ή τεσσάρων ημερών, δεδομένου ότι η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί αθροιστικά.
- Το θερμό κύμα να εξελίσσεται σε μεγάλη έκταση, προκειμένου να σχετίζεται με τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας κι όχι λόγω τοπικών συνθήκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.
- Η θερμοκρασία να εμφανίζει μικρή κύμανση μέσα στην ημέρα παράγοντας που σχετίζεται με τη δυσφορία.
- Για τα μεγάλα αστικά κέντρα η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 39° και η ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 29° με 30°.
- Στις υπόλοιπες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 38° με την ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 26° με 27°.
- Η θερμοκρασία να υπολογίζεται υπό σκιά και να τηρούνται τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός οργανισμός.
Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που πλέον οι «τσιμεντοποιημένοι» αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, τείνουν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα πιστοποιημένους Μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση τιμών με παλαιότερα έτη μιας και παραβιάζονται βασικές επιστημονικές αρχές και που έχουν να κάνουν με τη μέτρηση μιας παραμέτρου.
Τα προγνωστικά για τον καιρό στην Ελλάδα
Για τον καιρό τις επόμενες ημέρες ο μετεωρολόγος σημειώνει:
«Στο πρώτο μας διάγραμμα απεικονίζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ένα ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα περί τα 1500 μέτρα και αυτό το ύψος δεν επιλέγεται τυχαία, δεν έχει νόημα όμως να αναλύσουμε εδώ τους λόγους.
Σε αυτό το διάγραμμα μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκινά κοντά στις 12 του μήνα όπου με το μπλε βέλος βλέπουμε την ανοδική πορεία του υδραργύρου η οποία δείχνει να κορυφώνεται γύρω στις 16 του μήνα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει παρατηρώντας τη λευκή καμπύλη η οποία αποτελεί και το μέσο "δρόμο" των 30 σεναρίων που χρησιμοποιούνται από το προγνωστικό μοντέλο. Οι υπόλοιπες καμπύλες με τα διάφορα χρώματα μας δείχνουν το κάθε σενάριο.
Μια άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μέχρι και τις 16 περίπου του μήνα, τα διάφορα σενάρια βρίσκονται κοντά στη λευκή γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχετικά μικρή αβεβαιότητα»
Άνοδος της θερμοκρασίας
Σχεδόν βέβαιη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη με Τετάρτη περίπου και μέχρι την Κυριακή. Η μέγιστη επικρατούσα θερμοκρασιακή τιμή είναι οι 38° με 39°.
Αν συνεχίσουμε την ανάγνωση του διαγράμματος και δούμε προς το μπλε βέλος θα παρατηρήσουμε ότι μετά και την άλλη Κυριακή τα σενάρια θέλουν σε ποσοστό άνω του 50% των σεναρίων πτώση της θερμοκρασίας. Γι αυτό βλέπουμε και τη λευκή καμπύλη που αποτυπώνει το μέσο δρόμο να αρχίζει να κατηφορίζει. Παρατηρούμε ταυτόχρονα όμως ότι ανοίγει και η ψαλίδα των υποσεναρίων γύρω από την λευκή καμπύλη οπότε και αυξάνει και η αβεβαιότητα.
Πότε υποχωρεί το κύμα ζέστης
Μετά και τις 16 περίπου του μήνα ο ζυγός κλείνει προς σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης η αβεβαιότητα όμως είναι μεγάλη. Μπορεί πάνω από τα μισά σενάρια να δείχνουν αυτό, δεν φτάνουμε όμως σε ικανοποιητικό ποσοστό για να το υποστηρίξουμε απόλυτα.
Τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που υπολογίζονται κοντά στους 38° με 39° όσο και ως προς την διάρκεια, είμαστε οριακά. Αν δε δούμε και τον χάρτη των χαμηλών θερμοκρασιών, θα δούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το κύμα σαν καύσωνας, πόσο μάλλον με ισχύ και διάρκεια.
Μπορεί αυτό το ισχυρό θερμό κύμα να δράσει με ένταση και με διάρκεια προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, κινούμενο όμως πιο ανατολικά θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του φυσικού κλιματιστικού που ακούει στον όρο μελτέμι. Αυτό αποτυπώνεται στους δύο τελευταίους χάρτες μας.
Γενικά συμπεράσματα
Καταλήγοντας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:
«Συνοψίζοντας τις παραπάνω σκέψεις φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό κύμα το οποίο μέχρι κι εκεί που η αβεβαιότητα μας το επιτρέπει φαίνεται να κρατά περίπου 4 ημέρες. Μετά οι ενδείξεις θέλουν υποχώρηση αλλά οι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Οπότε υπομονή για το μετά!
Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Κλιματολογία για τις ημέρες που θα λάβει χώρα αυτή η θερμή εισβολή δίνει μέση μέγιστη περίπου 34° με 35° βαθμούς, μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 38° ή 39° θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το κύμα σαν μέτριας έντασης τοπικά ίσως και προς ισχυρής.
Για να μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον κίνδυνο πυρκαγιάς κι όχι τόσο στις μέγιστες θερμοκρασίες, μιας και τέτοια θερμά κύματα είναι απολύτως φυσιολογικά για τις ημέρες που βρισκόμαστε. Εκτός βέβαια και αν οι μετρήσεις που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες προέρχονται από τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ.
Και ναι όταν θα βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο αυτή τη θερμοκρασία θα δέχεσαι, τη δεχόσουν όμως και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θερμοκρασιακές τιμές που γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και που με αυτές τις τιμές μέχρι στιγμής έχουμε βγάλει τα όποια συμπεράσματά μας για τον καιρό και το κλίμα.
Μην προσπαθούμε να συγκρίνουμε κεράσια με καρπούζια. Φρούτα και τα δύο, διαφορετικής φιλοσοφίας όμως».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr