Ανάσες δροσιάς πριν από νέο καύσωνα διαρκείας - Πιο θερμός Μάιος όλων των εποχών παγκοσμίως ο φετινός
Σε θερμικό σοκ ο πλανήτης - Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα να είναι κατά 0,65°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μικρή ανάσα δροσιάς διαδέχεται τον καύσωνα των τελευταίων ημερών ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιστρέψουν.
Την ίδια στιγμή που ο πλανήτης βίωσε τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον περασμένο μήνα να αποτελεί τον 12ο συνεχόμενο (από τον Ιούνιο του 2023), όπου σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Copernicus.
Από την αστάθεια στο νέο καύσωνα
Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (6/6), με το μελτέμι να βοηθάει στην πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στο OPEN θα έχουμε κάποιες μπόρες ή τοπικές καταιγίδες το απόγευμα καθώς θα περάσει μια πιο ψυχρή αέρια μάζα. Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την Δευτέρα. Καθώς τότε θα αρχίσει να υποχωρεί το μελτέμι και θερμές αέριες μάζες θα μετακινούνται από την Αφρική ανατολικά και στη συνέχεια βορειοανατολικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή είναι αρκετά πιθανό να ζήσουμε ένα αντίστοιχο κύμα ζέστης με θερμοκρασίες 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ακόμα και 39 βαθμούς Κελσίου.
Ο Μάιος σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας
Ο φετινός Μάιος ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο θερμό μήνα-ρεκόρ στη σειρά, δήλωσαν οι επιστήμονες του Copernicus.
Τον περασμένο μήνα, η μέση θερμοκρασία στον κόσμο ήταν κατά 1,52°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, πριν από τη βιομηχανοποίηση, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ.
🌡️📈May 2024 was the warmest May on record, marking the 12th consecutive month in which the global average temperature reached a record value for the corresponding month.
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) June 5, 2024
The #C3S data were cited by the UN Secretary General, @antonioguterres.
For more👉 https://t.co/ZwQCkgiuiC pic.twitter.com/NVy7L4m5pP
Σηματοδοτεί τον 12ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες ήταν θερμότερες από ό,τι έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα να είναι κατά 0,65°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.
«Είναι σοκαριστικό ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί. Παρόλο που αυτή η ακολουθία μηνών που σπάει ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης» λέει ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Service (C3S).
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr