Η στροφή 180 μοιρών του Μητσοτάκη για τη Γάζα, το ευρωπαϊκό «βέτο» που εξετάζει η Αθήνα για την Τουρκία και το τελεσίγραφο του Φάμελλου στον Χαρίτση

Δημοσίευσε ο την Παρασκευή 23.05.2025 στις 06:00

Στροφή μπροστά στην κατακραυγή

Την εντυπωσιακότερη στροφή 180 μοιρών στην πρωθυπουργική του θητεία έκανε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως «είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα». Ο Μητσοτάκης υιοθέτησε τις διαμαρτυρίες των ηγετών και των Υπουργών Εξωτερικών δεκάδων χωρών της «Δύσης» και μαθαίνω πως η αλλαγή πλεύσης έγινε επιβεβλημένη ύστερα από διάφορες εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας. Από τη μία ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου είδαν πως τις τελευταίες ώρες ακόμα και οι στενότεροι σύμμαχοι του Νετανιάχου τον εγκατέλειψαν. Παράλληλα στο εσωτερικό η κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρά πυρά από όλα τα κόμματα του «αριστερού ημισφαιρίου», ενώ μετρήσεις από εργαλεία που «μετρούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πως οι σοκαριστικές εικόνες από τη Γάζα έχουν κυριαρχήσει στις συνειδήσεις των πολιτών.

Μεγαλειώδες «άδειασμα»

Είναι πάντως εντυπωσιακό το πώς ο Μητσοτάκης «άδειασε» τους πάντες στην κυβέρνησή του, από τον Γιώργο Γεραπετρίτη έως τους βουλευτές του. Το βράδυ της Τετάρτης το Μαξίμου στο ραβασάκι που διανέμει στα στελέχη της κυβέρνησης επέμενε πως η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρεται θεσμικά, ενώ συνέχιζε να μην αναφέρει τη λέξη «Ισραήλ» στα ενημερωτικά σημειώματά του. Χτες το μεσημέρι «ανώτατη διπλωματική πηγή» (βλέπε Γεραπετρίτης) μίλησε στο ΑΠΕ και είπε το τρομερό: πως η Ελλάδα είναι «θύμα της επιτυχίας της να έχει πολύ καλές σχέσεις και να συνομιλεί με όλους». Εν τέλει λίγες ώρες αργότερα ο Μητσοτάκης τα διέγραψε όλα αυτά και άλλαξε πορεία για την σφαγή στη Γάζα. Μην περιμένετε βέβαια πως θα χαλάσει η σχέση του με τον Νετανιάχου

Οι σχέσεις Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη

Από τα παραπάνω θα συμπέραινε κανείς πως το Μαξίμου έχει πρόβλημα συντονισμού και επικοινωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών και πως ο Μητσοτάκης λειτουργεί χωρίς να υπολογίζει τον Γεραπετρίτη. Η εντύπωση αυτή δεν είναι ακριβής. Από τα όσα συνέλλεξα μιλώντας με διάφορους, ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του πίστευαν πως οι αντιδράσεις για την στάση της Ελλάδας στο θέμα της Γάζας θα ξεχαστούν σε λίγο καιρό και πως το ζήτημα δεν ακουμπά το κοινό της ΝΔ. Τα φαινόμενα έδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Και γι αυτό ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό “killer” που του αποδίδουν διάφοροι στην κυβέρνηση. Ο Γεραπετρίτης πάντως δεν πρόκειται ποτέ να κρατήσει κακία ή να πικραθεί από τα όσα κάνει ο Μητσοτάκης, μου έλεγε πρόσωπο που ξέρει καλά την σχέση των δύο.

Πολλές πρωτοβουλίες από τα «αριστερά»

Παραμένω στο ζήτημα της Γάζας και της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ, αλλά αλλάζω πολιτικό στρατόπεδο. Τις τελευταίες ημέρες οι επικεφαλής των κομμάτων αριστερά του κέντρου προχωρούν σε έναν ιδιότυπο «συναγωνισμό». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην Σπαρτιατών) ώστε να φτιάξουν κοινό κείμενο με το οποίο θα ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ερώτηση προς τον Γεραπετρίτη είχε απευθύνει προ ημερών ο Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε (μόνο) τα προοδευτικά κόμματα σε συντονισμό και απάντησε θετικά (αλλά και επικριτικά) προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ. Ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε και αυτός θετικά στον Κουτσούμπα, ζήτησε συνάντηση από τον ΠτΔ, Κωνσταντίνο Τασούλα για το θέμα, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας να ζητήσουν από κοινού να προσκληθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε κάποια από τις πρωτοβουλίες των άλλων προέδρων…

Η Αθήνα θα απειλήσει με «βέτο»

Η Ελλάδα και η Κύπρος ηττήθηκαν στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE για την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται πάντως πως η κυβέρνηση των Αθηνών δεν θέλει να αφήσει το θέμα και από το Μαξίμου πληροφορούμαι πως σχεδιάζει να απειλήσει με «βέτο» σε κάποια από τις μελλοντικές κρίσιμες συνεδριάσεις. Μου λένε μάλιστα πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποσύρει η Τουρκία το “casus belli”, αλλιώς ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα «γιοκ». Και μάλιστα η απειλή για βέτο θα τεθεί, μου λένε, και από τον ίδιο τον Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν, όταν συναντηθούν κατ’ ιδίαν.

«Ναι» στην μονιμότητα, αλλά με αξιολόγηση

Να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην μονιμότητα στο δημόσιο και την αξιολόγηση προσπαθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προκλήθηκε από τον Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε μεν την μονιμότητα και την συνταγματική της κατοχύρωση, επισήμανε όμως πως το δημόσιο πρέπει να λειτουργήσει στα πρότυπα χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι κατοχυρωμένη. Κάτω ή δίπλα από τον Ανδρουλάκη, βέβαια, θα βρει κανείς αντιδιαμετρικές απόψεις για την μονιμότητα στο δημόσιο. Οπότε αναζητάται ισορροπία…

Αθωώνει ο Μηταράκης τον Καραμανλή

Στη ΝΔ πάντως βλέπω να υπάρχει δυστοκία ακόμα και για το εάν θα καταθέσουν πρόταση για προανακριτική κατά του Καραμανλή. Γιατί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης είπε την Τετάρτη πως δεν είναι σίγουρος αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει διαπράξει καν κάποιο πλημμέλημα. Η δεν γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση αν θα καταθέσει τη κυβερνώσα παράταξη δική της πρόταση…

«Αγκάθι» στα αριστερά οι ευθύνες του Μητσοτάκη

Να καταθέσουν την δική τους πρόταση για προανακριτική προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει ένα μεγάλο «αγκάθι» που χωρίζει τους βουλευτές των δύο κομμάτων. Πρόκειται για το τι θα αναφέρει η πρόταση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του πρωθυπουργού, συναισθανόμενα και την πίεση από το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας, που βάζουν τον Μητσοτάκη στο κάδρο των πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Δεν έχουν την ίδια άποψη βέβαια οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς και ο Αλέξης Χαρίτσης χτες εμφανίστηκε ανθεκτικός απέναντι στις αξιώσεις του Φάμελλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖα πάντως χτες έθεσε ουσιαστικά τελεσίγραφο, στέλνοντας μήνυμα πως θα προχωρήσει στο συγκεκριμένο «κατηγορητήριο» ανεξάρτητα από τις διαθέσεις των πρώην συντρόφων του.

Πιέσεις δια της οθόνης

Υπάρχει όμως ένα ωραίο «παρασκήνιο», που ξετυλίχθηκε χτες το απόγευμα. Είχε ανακοινωθεί από χτες το μεσημέρι πως ο Αλέξης Χαρίτσης θα δώσει συνέντευξη στις 21:30 στο Action24. Συνέντευξη στο ίδιο κανάλι και μία ώρα αργότερα είχε «κλείσει» και η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε εκτάκτως πως ο Σωκράτης Φάμελλος θα βρεθεί τελικά στο στούντιο στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής. Μαθαίνω πως η Γεροβασίλη παραχώρησε τη θέση της, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τρόπον τινά να πιέσει τη Νέα Αριστερά για το θέμα παραπομπή (και) του Μητσοτάκη.

Στην έξοδο ο Σαλάτας

Σας έγραφα πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκανδαλάρα, πως θα υπάρξουν εξελίξεις και πως η αντιπολίτευση θα το σηκώσει το θέμα. Δεν υπολόγιζα όμως στην μνημειώδη αμετροέπεια του επικεφαλής του. Ο Νίκος Σαλάτας απείλησε τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αν δεν ανακαλέσει τα όσα έχει δηλώσει για εμπόδια που έβαλαν κάποιο από τον Οργανισμό κατά τη διερεύνηση της κομπίνας με τις «μαϊμού» επιδοτήσεις σε ορισμένους αγρότες. Η απειλή του Σαλάτα χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας γνωστοποίησε μέσω συνεργατών του ότι θα ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Σαλάτας, βέβαια, μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε καταθέσει την παραίτησή του.

Aegean και Ισραήλ

Να σας πάω πίσω στο Ισραήλ, τώρα, αλλά στα όσα συμβαίνουν στην αεροπορική αγορά. Όπως μαθαίνω μόνο οι Ισραηλινές εταιρείες πετούν προς το Τελ Αβιβ, συν την Aegean από την Αθήνα. Δίαυλος δηλαδή με την Ελλάδα υπάρχει μόνο μέσω των αερομεταφορέων αυτών. Τώρα πόσοι πετούν είναι άλλο ζήτημα…

Tα Data Centers ανοίγουν το παιχνίδι

Παραμένω στη Μέση Ανατολή με αιχμή το αγαπημένο μου ΑΙ. Την Παρασκευή το Bloomberg ανακοίνωσε ότι το OpenAI θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός τεράστιου νέου κέντρου δεδομένων στα ΗΑΕ. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Oracle Corp. (ORCL) και Nvidia Corp. (NVDA) θα υποστηρίξουν επίσης το έργο. Αυτό το νέο κέντρο δεδομένων θα καλύπτει 10 τετραγωνικά μίλια και θα χρησιμοποιεί τόση ενέργεια όσο περίπου πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες, καθιστώντας το δυνητικά ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό και ό,τι αντίστοιχο γίνεται στον κόσμο; Αναδεικνύεται μια νέα επιχειρηματική τάση: Το real estate των Data Centers αλλά και η …απενοχοποίηση των μικρών πυρηνικών ενεργειακών πηγών. Το παιχνίδι τώρα αρχίζει και θα το δούμε κι εδώ πολύ σύντομα…

Μάρμαρα Thassos στο Τζαμί της Μέκκας

Σταθερά μένω στην Εγγύς Ανατολή. Εκεί, ελληνικά μάρμαρα σε όλα τα εμβληματικά κτίρια της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να θαυμάσει όποιος ταξιδέψει στη μεγάλη και πλούσια αυτή χώρα. Θα δει μάρμαρα της ΙΚΤΙΝΟΣ από το Four Seasons του Ριάντ, το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μέχρι το μεγάλο τζαμί στη Μέκκα. Γενικά μαθαίνω ότι οι εξωστρεφείς δράσεις της εταιρείας στην Ασία, μετά το «στραπάτσο» κατά την πανδημία στην Κίνα, ισορροπούν και πάνε πολύ καλά, συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

H Easy Jet βλέπει Ελλάδα

Πέρα από τα μάρμαρα και ο τουρισμός, είναι κομβικός για την οικονομία. Έτσι, μεγάλη σημασία για τη συνδεσιμότητα της χώρας έχει το γεγονός ότι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Easy Jet βρίσκεται η Ελλάδα. Μετά την πληροφορία ότι συζητάει σοβαρά την περίπτωση διασύνδεσης του Αράξου με τη Βρετανία, τα στελέχη της εταιρείας που έχουν την ευθύνη της ΝΑ Ευρώπης, μας αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα και η Αθήνα είναι μέσα στα πλάνα ενίσχυσης της παρουσίας της εταιρείας.

Πράσινο μέλλον

Επίσης, η Easy Jet ενισχύει τον στόλο των αεροσκαφών της και δίνει έμφαση σε αεροπλάνα νέας τεχνολογίας, ενισχύοντας τον στόλο με νέα Airbus τύπου neo, τα οποία έχουν σημαντικά καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς ο στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει το 2050 σε Carbon 0. Ηδη η Easy Jet διαθέτει 82 Α319, 180 Α320, 69 Α320 Neo και 16 Α321 neo.

Καθαρό το μήνυμα για τα ασφάλιστρα υγείας

Ο ανταποκριτής μου στην Ύδρα μου είχε νέα. Όπως μου είπε, πιο καθαρά δεν μπορούσε να το πει από το διεθνές ασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για το ακανθώδες θέμα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας τόνισε «έχουμε βάλει το χέρι στην τσέπη (σ.σ. οι ασφαλιστικές) και έχουμε δεχτεί έναν περιορισμένο αριθμό αυξήσεων στις τιμές, πολύ μικρότερο από αυτόν που αντιμετωπίζουμε στο κόστος μας για ένα έτος, για να διευκολύνουμε την κυβέρνηση. Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να απευθυνθεί στα νοσοκομεία και να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να ελέγξει το κόστος. Το νούμερο ένα θέμα είναι η εφαρμογή των DRGs. Υπάρχουν και άλλα θέματα. Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται το βάρος αυτής της αρνητικής δημοσιότητας όταν στην πραγματικότητα δεν φταίει». Το μήνυμα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο ήταν καθαρό.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε «ότι βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση για αυτό» αλλά εκτίμησε ότι «δεν είμαι 100% βέβαιος ότι η λύση είναι έτοιμη ακόμη». Που σημαίνει ότι το «debate» θα συνεχιστεί…

Νέο στέλεχος στη Howden

Σε ασφαλιστικό τόνο παραμένω, όπου η Howden, ο μεγαλύτερος μεσίτης ασφαλίσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοίνωσε μία νέα προσθήκη στην ομάδα της, με την ένταξη του Τάσου Ηλιακόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στην Howden Agents με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Εταιρείας. Με πολυετή εμπειρία άνω των 26 ετών, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής Marketing του Ομίλου INTERAMERICAN, Διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας, ενώ αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Chief Commercial Officer (CCO). Παράλληλα, ήταν επικεφαλής και συνδημιουργός της Anytime, της direct ασφάλισης στην Ελλάδα.

Ηχηρές παρουσίες για τις ΜμΕ

Να κλείσω με το μήνυμα που στέλνει για τις ΜμΕ ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α, Επ. Διδάκτορας του ΠΑ.ΠΕΙ. & του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αιχμή το 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργανώνει το ΕΕΑ. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πια παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και σε άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές. Οπότε απαιτείται μία προσπάθεια για να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός με στόχο την ανάπτυξη των ΜμΕ σε όλη την Ε.Ε.».

Με βάση τον πρόεδρο του ΕΕΑ, «οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι αυτές που παράγουν, που καινοτομούν, που διατηρούν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η εργοδοτική δύναμη που δημιουργεί πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι, τελικά, η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης».

Κινήσεις χρηματοδότησης

«Ωστόσο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων -υγειονομική, πληθωριστική, ενεργειακή- αλλά και των σοβαρών γεωπολιτικών αναβρασμών, η ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν φτάνει στο επίπεδο που θέλουμε και που έχουν ανάγκη οι εθνικές οικονομίες των κρατών-μελών» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.. Και κατέληξε ότι «απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις και άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ΜμΕ, την ευκολότερη πρόσβαση τους σε προγράμματα καινοτομίας και μία ουσιαστική στήριξη που θα διευκολύνει την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση τους». Το μήνυμα είναι σαφές και αναμένεται να το στείλουν ηχηρά ονόματα όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Αναμένουμε να δούμε τι θα πουν και οι υπουργοί κτλ για ένα θέμα που είναι στον πυρήνα του προβληματισμού για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη
Παλαιότερα άρθρα

1920212223 ... 616263