Η ιστορία με το πρωτάθλημα του μπάσκετ ξεπέρασε τα όρια της σαπουνόπερας. Υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, «κυνηγητά» ή συλλήψεις άσχετων παραγόντων, άγριες αλληλοκατηγορίες από τις διοικήσεις των ΚΑΕ, «πόλεμος» στα social media μεταξύ ομάδων και οπαδών. Και τελικά, όλα θα συνεχιστούν όπως ακριβώς τα αφήσαμε το βράδυ της Κυριακής. Ο τρίτος τελικός ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό θα διεξαχθεί απόψε, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει τιμωρίες ή κάποια νέα μέτρα. Τίποτα δεν άλλαξε, μέχρι την επόμενη κρίση.
Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι στις ξεχωριστές συναντήσεις του Βρούτση με τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, παρών ήταν ο Γιώργος Μυλωνάκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τον έμπιστό του στο γραφείο του Βρούτση , καθώς ήθελε η όλη διαδικασία να έχει την προσωπική του πολιτική «σφραγίδα», αλλά και να «καναλιζάρει» τον αναπληρωτή υπουργός Αθλητισμού. Πιο πολύ εντύπωση μου έκανε που ο Μυλωνάκης εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες στις δηλώσεις μετά τις συναντήσεις. Μου λένε πως ο Μυλωνάκης έχει βάλει πλώρη για να χτίσει πολιτική καριέρα στο προσκήνιο, θεωρώντας ότι ο παρασκηνιακός ρόλος που είχε σε διάφορες κρίσεις του έχει εξασφαλίσει στήριξη ισχυρών κέντρων από διάφορους χώρους.
Διάβασα τα αποτελέσματα τα περίφημης «αξιολόγησης» του δημοσίου, που παρουσιάστηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού. Και βρήκα μερικά πράγματα πολύ ενδιαφέροντα γι αυτό και τα μοιράζομαι μαζί σας. Ξεκινώ από τον αριθμό των πολιτών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, που ανήλθε σε 64.789. Δεν είναι λίγοι, αν σκεφτείς ότι οι έρευνες κοινής γνώμης γίνονται συνήθως με χιλιάρια δείγματα, αλλά ούτε τόσο πολλοί αν θυμηθούμε πως τις πρώτες μέρες μετά την δημοσίευση του ερωτηματολογίου διάφοροι κυβερνητικοί μιλούσαν για «πλημμύρα συμμετεχόντων». Επίσης να σημειώσω πως ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες ή περιφέρειες υπο-εκπροσωπούνταν, οπότε τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή ως προς τον γενικό πληθυσμό. Ας είναι, πάμε στην ουσία.
Θα εστιάσω στις κρατικές υπηρεσίες, γιατί στους δήμους τα πράγματα είναι σχετικά απλά: Δήμοι με πολλά έσοδα και οικονομική ευρωστία, έχουν καλές επιδόσεις. Αναμενόμενο.
Όσον αφορά όμως το στενό κράτος τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Η ΑΑΔΕ/Εφορία πήρε βαθμό 6,1 στα 10, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) 5,6, ο e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) 5,3, η Αστική Συγκοινωνία (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, Μετρό, Τραμ) 5, το Κτηματολόγιο 4,9 και οι Υπηρεσίες αδειών διαμονής αλλοδαπών 4,4.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου συγκέντρωσαν καλύτερες βαθμολογίες, με υψηλότερη αυτή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (8,5) και χειρότερη αυτή των Ψηφιακών Υπηρεσιών Κτηματολογίου (6,1). Όσον αφορά, τέλος, τις ψηφιακές υπηρεσίες του Gov.gr, οι βαθμολογίες είναι γενικά καλές (πάνω από 8,5), εκτός από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (7,7), τα ραντεβού για έκδοση νέας Αστυνομικής Ταυτότητας 7,3) και την αναφορά περιστατικού παραβατικότητας από ή σε βάρος ανηλίκου 6,2.
Πάντως βουλωμένο γράμμα διαβάζω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση πράγματι με επιβεβαίωσε και είπε πως θέλει να άρει τη μονιμότητα στο δημόσιο μέσω αναθεώρησης του άρθρου 103 , ώστε «στις ακραίες περιπτώσεις όπου κάποιος υπάλληλος συστηματικά υπολείπεται των στόχων που έχουν τεθεί, [να υπάρχει] τη δυνατότητα του κράτους να μπορεί να τον απομακρύνει ή να την απομακρύνει από το Δημόσιο». Αυτή η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποκάλυψε το σκάνδαλο και την έστειλαν στο Πρωτόκολλο άλλης υπηρεσίας, μάλλον θα είχε απολυθεί με τη λογική Μητσοτάκη.
Να σημειώσω εδώ ότι στην παρουσίαση που δημοσίευσε ο Λιβάνιος για το ερωτηματολόγιο αναφέρεται ρητά πως αυτό «ΔΕΝ είναι αξιολόγηση Υπαλλήλων Δεν αξιολογούνται μεμονωμένοι υπάλληλοι, αλλά υπηρεσίες».
Έξαλλος είναι ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Στέλιος Πέτσας με εκδότη, επειδή σε στήλη μέσου που κατέχει γράφτηκε πως θα εγκαταλείψει την πολιτική. Ο πολιτικός, που ανάρτησε μέχρι και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρεί πως ο συγκεκριμένος εκδότης παίζει πολιτικά παιχνίδια και πως θέλει να «σπρώξει» άλλον βουλευτή και νυν υπουργό στην περιφέρεια που εκλέγονται. Φανταστείτε πως θεωρητικά απέχουμε ακόμα από τις κάλπες δυο γεμάτα χρόνια…
Και μιας και λέω για κάλπες, διόλου τυχαία ο Άδωνις Γεωργιάδης δημοσίευσε χτες φωτογραφίες από εκδηλώσεις τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας σε Φιλοθέη - Ψυχικό και η Μελίσσια – Πεντέλη, όπου μίλησε για την επικαιρότητα. Ο υπουργός Υγείας εκλέγεται στα βόρεια της Αθήνας και μαθαίνω ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε νυν και επίδοξους βουλευτές έχει ήδη αρχίσει και προμηνύεται μεγάλος. Στις εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, που δεν είναι σήμερα βουλευτής, αλλά και η πρώην υφυπουργός στα Υγείας και Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, που εκλέγεται και αυτή στον Βόρειο Τομέα. Φαίνεται πως ο ανταγωνισμός επιβάλλει και τις κατάλληλες εσωκομματικές συμμαχίες…
Άκουγα τις προάλλες τη συνέντευξη που έδωσε ο Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνικό σταθμό, στον οποίο ξετύλιξε το νέο αντιμεταναστευτικό του δόγμα. Σε κάποια φάση η μια δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η κυβέρνηση σκέφτεται να απαγορεύσει την μπούρκα στα πανεπιστήμια. Ο υπουργός απάντησε φευγαλέα πως «είναι μια σκέψη» αλλά επέμεινε να μιλάει για το νομοσχέδιο που θα φέρει. Είναι είδηση το ότι ο Βορίδης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο. Λες και το πρόβλημα των πανεπιστημίων είναι το τι φοράει μια φοιτήτρια. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα πρόβλημα, που αφορά την ίδια την ερώτηση, που καθόλου αθώα δεν ήταν.
Η δημοσιογράφος ρώτησε για απαγόρευση της μπούρκας. Πρέπει να της εξηγήσει κάποιος τι είναι η μπούρκα. Πρόκειται για το ολόσωμο ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα της γυναίκας και στην περιοχή των ματιών έχει ένα πυκνό πλέγμα από νήματα. Το ένδυμα αυτό, που χρησιμοποιείται σε χώρες με έρημο για προστασία από τις αμμοθύελλες, έγινε γνωστό από το Αφγανιστάν, καθώς εκεί χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταπίεσης προς τις γυναίκες από τους Ταλιμπάν. Έχει δει κανείς σε ελληνικό δρόμο, πόσω μάλλον σε πανεπιστήμια, να φορά κάποια γυναίκα μπούρκα; Εκτός εάν η δημοσιογράφος μέσα στην αμάθειά της, εννοούσε το χιτζάμπ, που είναι διαδεδομένο στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Με ποιο δικαίωμα θα απαγορέψεις ένα τέτοιο ένδυμα; Θα απαγορεύσουν επίσης τα αντίστοιχα μαντήλια των χριστιανών ή τις φορεσιές των Εβραίων; Ο Βορίδης λοιπόν έξυπνα άφησε να περάσει η ατάκα, για να καλλιεργήσει την πολιτική του ατζέντα, βασιζόμενος στην κραυγαλέα αμάθεια της δημοσιογράφου.
Στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη κρατούσαν καλά κρυμμένες τις συνεννοήσεις που είχαν προκειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό στο Κάιρο με φόντο τις εξελίξεις στην Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Τελικά το πρόγραμμα διευθετήθηκε και προτού ο Ανδρουλάκης βρεθεί στην Αίγυπτο, ταξίδεψε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου είχε τη συνάντηση με τον ιεράρχη. Στην Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε ικανοποίηση για την συνάντηση, καθώς ουδείς άλλος πολιτικός έχει συναντήσει τον Δαμιανό. Παράλληλα το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, απέβη άκαρπο, καθώς η Αίγυπτος δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει την δικαστική απόφαση που αφαιρεί από την μονή τις ιδιοκτησίες της.
Σε λιγότερο από μια βδομάδα ξεκινάει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όπως σας έχω πληροφορήσει ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και βδομάδες μια μάχη χαρακωμάτων για τους συσχετισμούς στα όργανα της επόμενης μέρας. Από την μία βρίσκονται οι διαφόρων ειδών «προεδρικοί» και από την άλλη στελέχη που ακολουθούν το δίδυμο «Πολάκης – Παππάς». Σας έχω επίσης ενημερώσει πως παράλληλα κυκλοφορεί στη βάση από μερίδα στελεχών ο ισχυρισμός πως ο πόλεμος αφορά και τον Αλέξη Τσίπρα και την παρακαταθήκη του. Αν δηλαδή, κυριαρχήσουν οι «Πολάκηδες», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αργά η γρήγορα θα κρατήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον…
Μικρή αύξηση (1,2%) του κύκλου εργασιών στις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός Τροφίμων/Οχημάτων/Καυσίμων καταγράφηκε το Α' Τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024. Σε όρους απόλυτων μεγεθών, η αύξηση του τζίρου ανέρχεται σε +68 εκ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται το Ά τρίμηνο σε 5,59 δισ. ευρώ, από 5,52 δισ. πέρυσι. Η εξέλιξη του τζίρου μεταξύ των Α΄ τριμήνου 2025/2024 συνιστά τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ο ρυθμός ενίσχυσης των πωλήσεων (+1,2%) υπολείπεται του ρυθμού πληθωρισμού για το ίδιο διάστημα.
Το καμπανάκι που χτυπάει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Στ. Καφούνης είναι ηχηρό και δραματικό: «Όσο ο πληθωρισμός θα υπερβαίνει την αναιμική αύξηση του τζίρου, τόσο τα διογκωμένα πάγια έξοδα θα μειώνουν τις αντοχές των επιχειρήσεων, υποχρεώνοντας τις σε έναν αγώνα επιβίωσης και όχι αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους».
Καθόλου εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα για την ενδεχόμενη δημιουργία εγκατάστασης για εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Υπάρχει, από ό,τι έμαθα, πολύ αρνητικό κλίμα και αυτό φάνηκε και από την πολύ μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από πολίτες και εκπροσώπους φορέων πραγματοποιήθηκε την 1/6/2025 στην Αλεξανδρούπολη δημόσια συζήτηση με τίτλο «Τελευταίες εξελίξεις στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη» μετά από πρόσκληση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης–Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.
Η εκδήλωση κατέληξε με έκκληση για ενότητα και αντίσταση σε ένα σχεδιασμό που «δεν έχει κοινωνική νομιμοποίηση και υπονομεύει το μέλλον της Θράκης». Η Διανομαρχιακή Επιτροπή, με την υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για μια Θράκη βιώσιμη, ελεύθερη από εξορυκτικές απειλές.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κατέθεσε στο πολύ σημαντικό συνέδριο για το οποίο σας μιλούσα τις προάλλες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής στο «πάνελ των προέδρων» με τους προέδρους της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και Aegean Ευτύχη Βασιλάκη στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της ΠΟΞ στη Σαντορίνη. Σχεδόν 2500 από τα 9500 ελληνικά ξενοδοχεία έχουν τζίρο έως τα 80 χιλιάδες ευρώ.
Φαίνεται ότι η δομή της ελληνικής ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας είναι μικρή και το ζήτημα είναι πώς θα συνεχίσει να υφίσταται με όρους βέβαια ανταγωνιστικότητας απέναντι σε μπράντες και funds. Το ζήτημα που έθεσε ο κ. Χατζής, που έχει αναδείξει τα ζητήματα βιωσιμότητας των μικρών σε μείζον, είναι όμως κομβικό και αποτελεί ταυτοτικό για τον τουρισμό. Άλλωστε το μικρό μέγεθος μπορεί να μη βοηθά στα κέρδη όμως δίνει χαρακτήρα
Όπως μάλιστα είπε ο κ. Χατζής στον χαιρετισμό του στο συνέδριο «η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες τόσο από τη χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και από την πρόσβαση στον αναπτυξιακό νόμο. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν νέα βάρη, την στιγμή που καλούνται ήδη να λειτουργήσουν στο πιο επιβαρυμένο περιβάλλον έμμεσης φορολογίας στη Μεσόγειο. Έμμεσοι φόροι που είναι διπλάσιοι από χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία και Τουρκία. Σας υπενθυμίζω ότι ιδιαίτερα για την προσπάθεια πράσινης προσαρμογής τα έτη 2024 και 2025 ο κλάδος θα αποδώσει πάνω από 1 δις στο ταμείο φυσικών καταστροφών».
Από το πάνελ των προέδρων να κρατήσω και την πρόταση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου για το «μοντέλο Ίμπιζα» για το στεγαστικό των νησιών με «απόσυρση» παλιών και χαμηλών κατηγοριών ξενοδοχειακών κλινών και τη μετατροπή τους σε κτίρια κατοικιών για δημόσιους λειτουργούς ή εργαζόμενους, με παράλληλη δυνατότητα για άδειες στους ξενοδόχους που δίνουν τα καταλύματα τους αυτά, για οικοδόμηση μονάδων αναβαθμισμένης κατηγορίας αλλά λιγότερων κλινών. Η πρόταση προκάλεσε αίσθηση μια και μπήκε δημόσια μια πρώτη ιδέα για απόσυρση μονάδων που συνδυάζεται και με αναβάθμιση αλλά και τη στέγαση. Είναι το μοντέλο που ακολούθησε η Ίμπιζα, όπως είπε ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ.
Ο κ. Βασιλάκης που είναι και κουμπάρος με τον κ. Κωνσταντακόπουλου, το άκουσε με ενδιαφέρον και στάθηκε πώς το κράτος θα δώσει κατάλληλο πλαίσιο βιωσιμότητας στον τουρισμό. «Το μεγάλο πρόβλημα με το κράτος δεν είναι, κ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά η ίδια η λειτουργία του κράτους, που δε διασφαλίζει ούτε τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ φορέων, ούτε τη χρήση των χρημάτων που εισπράττονται για τις υποδομές, ούτε την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών που δεν μπορούν και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν» τόνισε. Ο έχων ώτα ακουέτω…
Η Σαντορίνη αποδεικνύεται σε παράγοντα που φρενάρει φέτος την κίνηση. Από την Attica μου λένε ότι μπορεί το τριήμερο να είναι γεμάτα τα πλοία, όμως συνολικά, μέχρι τώρα, στην επιβατική κίνηση, καταγράφεται μείωση της τάξης του 4% σε σχέση με πέρυσι, αφενός λόγω της μειωμένης ζήτησης για τη Σαντορίνη ως απόρροια της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα και αφετέρου λόγω της ανασφάλειας που δημιουργεί η γεωπολιτική αστάθεια και ο πληθωρισμός.
Πάντως αφού σας πήγα μέχρι τη Σαντορίνη δεν μπορώ να μην σας πω ότι, όπου βρεθεί και όπου σταθείς στο δημοφιλές νησί θα ακούσεις παράπονα για το πως αντιμετώπισε την κατάσταση μετά τους σεισμούς η κυβέρνηση. Θυμάστε τους «επί τόπου» του Χάρρυ Κλυνν. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Σαντορίνη. Ήρθαν όλοι οι κυβερνητικοί επιτόπου όταν η σεισμική δραστηριότητα κόπασε κάπως, υποσχέθηκαν πολλά και μετά εξαφανίστηκαν. Όπως με πληροφόρησαν από το νησί, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης ήταν αυστηρός αλλά μάλλον δίκαιος, απεθυνόμενος στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που ήταν παρούσα στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και μάλλον τα «άκουσε» για όλη την κυβέρνηση. Όπως είπε ο κ. Παγώνης ήρθε στο νησί μας ο πρωθυπουργός το 2020 για να ανοίξει τον ελληνικό τουρισμό μετά την πανδημία και υποσχέθηκε ένα στρατηγικό πρόγραμμα το οποίο όμως αμέσως μετά εξαφανίστηκε σε κάποιο συρτάρι.
Και μια και μιλάμε με τουρισμό να σας πω ότι ακούω ότι η Attica ετοιμάζει πλοία με γυμναστήρια αλλά και μοναδικές ψηφιακές εμπειρίες για τους επιβάτες. Εν τω μεταξύ δίνει έμφαση στους όρους καθημερινότητας των πληρωμάτων που πλέον έχουν καμπίνες στα πιο ψηλά καταστρώματα. Να θυμίσω ότι κάποτε ήταν στα… αμπάρια.
Ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε τη συμφωνία ανάληψης καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κ. Γιάννη Βασιλάκο, στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον κλάδο της Λιανικής. Όπως αναφέρει ο όμιλος κ. Βασιλάκος έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στον χώρο για περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας διατελέσει σε καίριες διοικητικές θέσεις σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Από το 2010 έως το 2025 υπήρξε βασικό στέλεχος της Κωτσόβολος, αναλαμβάνοντας το 2018 τη θέση του Αντιπροέδρου και CEO. Πριν την ένταξή του στο δυναμικό της Κωτσόβολος, είχε διατελέσει Διευθυντής Λιανικής και Εμπορικός Διευθυντής στη Multirama, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως Marketing Manager στoν Πουλιάδη και συνέχισε στον Όμιλο Informer ως Business Unit Manager του τομέα Ξενοδοχειακών Λύσεων. Μετά τη ΔΕΗ φαινόταν ότι κάτι θα γίνει…
Πάντως η εταιρεία Κωτσόβολος χτίζει καριέρες προφανώς ένεκα της άκρως ανταγωνιστικής και απαιτητικης αγοράς στην οποία κινείται. Να θυμηθώ τον Ανδρέα Αθανασόπουλο που από τον Κωτσόβολο με πρότερη θητεία στην ΕΤΕ, πήγε στη Εurobank κι από κει στο «τιμόνι» της Olympia Group του Πάνου Γερμανού.