Οι γιατροί απαντούν: Υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς σε άλλες λοιμώξεις; Η διαφορά covid- γρίπης
Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά η αγωνία του κόσμου και την επόμενη μέρα είναι μεγάλη. Γι’ αυτό δίνουμε το λόγο στους επιστήμονες να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού για τον κορνοϊό.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για τη διαφορά covid- γρίπης και τους ασυμπτωματικούς φορείς σε άλλες λοιμώξεις μας απαντάει ο ιατρός, *Χαράλαμπος Μοσχόπουλος:
Υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς και σε άλλες λοιμώξεις; Τι είναι αυτό που κάνει τον κορονοϊό πιο επικίνδυνο απ’ την εποχική γρίπη;
Στην πραγματικότητα, οι λοιμώξεις στις οποίες παρατηρούνται ασυμπτωματικοί φορείς είναι πολλές. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε σε μικρόβια είτε σε ιούς. Παραδείγματα μικροβίων που προκαλούν ασυμπτωματική λοίμωξη είναι η σαλμονέλλα, η χολέρα, τα χλαμύδια και η φυματίωση. Αντίστοιχα, οι λοιμώξεις από τον HIV, τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, και φυσικά τον νέο κορονοϊό, αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Οι ασυμπτωματικοί φορείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση των λοιμωδών νοσημάτων, ιδιαίτερα σε συνθήκες επιδημίας, αφού είναι άτομα, τα οποία ενώ μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, εντούτοις εξακολουθούν να μεταδίδουν το μικρόβιο ή τον ιό από τον οποίο έχουν προσβληθεί. Ο εντοπισμός και η θεραπεία, όταν αυτή υπάρχει, των ασυμπτωματικών φορέων είναι εξαιρετικά σημαντική στον περιορισμό μιας επιδημίας.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, η σύγκριση μεταξύ δύο λοιμώξεων με ορισμένα παρόμοια, αλλά και πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι επισφαλής και πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη πολλούς παράγοντες. Αυτή τη στιγμή, οι γνώσεις μας για τον νέο κορονοϊό είναι ακόμη περιορισμένες, και κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Αντίθετα, ο ιός της γρίπης είναι από τους καλύτερα μελετημένους ιούς παγκοσμίως, γι’ αυτό γνωρίζουμε, και πολλές φορές μπορούμε να προβλέψουμε, τη συμπεριφορά του. Άρα ο ένας παράγοντας που καθιστά τον κορονοϊό πιο επικίνδυνο είναι ότι αντιμετωπίζουμε κάτι που δεν κατανοούμε ακόμα πλήρως. Επίσης, έναντι της γρίπης διαθέτουμε τόσο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο όσο και ειδική αντι-ιική θεραπεία σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, κάτι που ακόμα δεν συμβαίνει με τον κορονοϊό. Τέλος, πολλή συζήτηση γίνεται για τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας των δύο ιών, τα οποία όμως δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που δε σχετίζονται με τους ίδιους τους ιούς. Γι’ αυτό και οι δείκτες αυτοί δεν είναι ίδιοι στις διάφορες χώρες του κόσμου. Τόσο ο κορονοϊός όσο και ο ιός της γρίπης μπορεί να οδηγήσουν σε βαριά νόσο και να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, άρα πρέπει να λαμβάνουμε τα όποια μέτρα έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε.
* Ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος MD, cPhD.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr