Εμβόλιο γρίπης: Πανικός για μία δόση - 100.000 συνταγές τη μέρα υπό τον φόβο του κορονοϊού
Εκατομμύρια οι συνταγές για το εμβόλιο της γρίπης. Κίνδυνος να μην επαρκούν οι δόσεις για όσους πρέπει να το κάνουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα φαρμακεία όλης της χώρας από συμπολίτες μας που σπεύδουν να εμβολιαστούν για τη γρίπη, κυρίως λόγω της ανησυχίας από τον κορονοϊό. Πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση που δεν έχει καταγραφεί άλλη φορά τα τελευταία χρόνια και αποδίδεται στην ανησυχία από την πανδημία.
Όμως φαίνεται ότι προκύπτει ο κίνδυνος σε λίγες εβδομάδες να μην επαρκούν οι δόσεις των εμβολίων για τη γρίπη που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.
Όπως αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς: «Μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2.900.000 εμβόλια, ενώ εάν συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπάρξουν μέχρι το τέλος της περιόδου ακόμη και πάνω από 6 εκατ. συνταγές».
Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει για φέτος περί τις 4.200.000 δόσεις του εμβολίου για τη γρίπη, αλλά οι παρτίδες έρχονται τμηματικά με βάση την παραγωγή από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν έλθει συνολικά 4 εκατ. δόσεις ενώ οι υπόλοιπες 200.000 δεν αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας πριν τα μέσα Δεκεμβρίου. Άλλωστε η τελευταία παερτίδα διατηρείται συνήθως για βαριά πάσχοντες που πρέπει να εμβολιαστούν.
Με βάση τα όσα επισημαίνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Συνταγογραφείται το εμβόλιο της γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν ανάγκη, ενώ με βάση τους υπολογισμούς μας καθημερινά εκδίδονται περίπου 100.000 συνταγές». Να σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που με απόφαση του υπουργείου Υγείας, για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης απαιτείται ιατρική συνταγή. Στόχος ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια όποιος άλλος επιθυμεί.
Άλλωστε είχε προβλεφθεί από την πρώτη στιγμή ότι λόγω της ανησυχίας των πολιτών θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Μάλιστα επιδιώκεται ειδικά φέτος λόγω της πανδημίας να μην υπάρχει συννοσηρότητα κορονοϊού και γρίπης. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας: «Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση». Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τη διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο –Μάρτιο.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- -Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- -Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- -Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- -Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- -Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- -Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- -Χρόνια νεφροπάθεια
- -Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- -Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
- -Σύνδρομο Down
3.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες
4.Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7.Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
8.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9.Άστεγοι.
10.Κτηνίατροι,πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr