ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία: Από τις 3.500 λειτουργούν 557 και κλείνουν άλλες 30
Όλα αυτά την ώρα που με βάση τους διεθνείς κανονισμούς για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα λειτουργούν μόνο 557🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Λίγο πριν από το κύμα της γρίπης και τον διορισμό των νέων διοικητών των νοσοκομείων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι άσχετοι με το αντικείμενο της Υγείας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της έλλειψης εντατικών στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προειδοποιούν ότι επικρατεί χάος, ενώ λόγω του ότι απολύθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί (έληξαν οι συμβάσεις τους), υπάρχει κίνδυνος να μπει λουκέτο σε άλλες 30 κλίνες εντατικής.
Όλα αυτά την ώρα που με βάση τους διεθνείς κανονισμούς για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα λειτουργούν μόνο 557.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):
• 80 κλίνες ΜΕΘ ανεπτυγμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
• Σε τακτικά διαστήματα μειώνονται οι κλίνες με εσωτερικές αποφάσεις των Εντατικολόγων και της Διοίκησης λόγω έλλειψης προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού).
• Ολοκληρώθηκαν οι διετείς συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ τον περασμένο μήνα 41 γιατρών και 177 νοσηλευτών που απασχολούνται στις ΜΕΘ. Γι αυτό και εκτιμάται ότι θα κλείσουν τουλάχιστον άλλες 30 κλίνες ΜΕΘ.
Λίστες αναμονής
Η κατάσταση αυτή με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνουν, όμως, τη λίστα αναμονής για τους ασθενείς που χρειάζονται απαραίτητα νοσηλεία σε εντατική.
Οι λίστες αναμονής με στοιχεία που υπάρχουν μόνο για την Αττική και Κ. Μακεδονία ξεπερνούν πολλές φορές τους 80 ασθενείς στην Αττική ειδικά τον χειμώνα και στην Κ. Μακεδονία τους 20, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.
Μάλιστα, κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ (40 – 80 περιστατικά ανάλογα την περίοδο) εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5 - 8 περιστατικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι διασωληνωμένοι ασθενείς που είναι σε αναμονή για ένα κρεβάτι σε εντατική, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους.
Εκτός αυτού όμως αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Φαινόμενο που υπάρχει εδώ και χρόνια στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την επιστημονική εταιρείας των Εντατικολόγων, η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που οι θεράποντες Ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι (η θνησιμότητα από 18% -23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ).
Εάν υπολογίσει κανείς – αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ- ότι ο μέσος όρος Νοσηλείας των ασθενών στις ΜΕΘ είναι περίπου 12 ημέρες, η κάθε μία κλίνη ΜΕΘ κατά μέσο όρο μπορεί να νοσηλεύσει 30 Ασθενείς το χρόνο. Οι 80 κλειστές κλίνες ΜΕΘ στερούν την νοσηλεία σε 2500 ασθενείς το χρόνο.
Οι κλίνες ανά περιοχή
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην Αττική για 6 εκατ. πληθυσμό (εξυπηρετούν τους κατοίκους από νησιά και τις γύρω περιοχές) λειτουργούν μόνο 224 κλίνες ΜΕΘ. Τις εν λόγω κλίνες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ και οι λίστες αναμονής το χειμώνα φθάνουν τους 80 ασθενείς.
Στην Κεντρική Μακεδονία για 2 εκατ. πληθυσμό υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ. Τις εν λόγω κλίνες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ με λίστες αναμονής το χειμώνα να φθάνουν τους 25 ασθενείς.
Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 42.
Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (Νοσοκομείο Λαμίας).
Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr