Οκτάχρονο παιδί πέθανε από διφθερίτιδα επειδή δεν είχε κάνει εμβόλιο
Η ασθένεια είχε εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών και εμφανίστηκε ύστερα από 30 χρόνια!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σοκ έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί έχασε χθες (27/11) τη ζωή του από διφθερίτιδα. Μία παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ethnos.gr. Πρόκειται για παιδί 8 ετών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, ενώ οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στη ζωή.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ethnos.gr ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Μανόλης Παπασάββας πρόκειται για παιδί που πιθανότητα δεν είχε πραγματοποιήσει το τριπλό εμβόλιο που προστατεύει από τη διφθερίτιδα και το οποίο πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Το θέμα, πάντως, αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τη στιγμή που είχε να σημειωθεί θάνατος σε παιδί από διφθερίτιδα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Τι είναι η διφθερίτιδα - Πώς αντιμετωπίζεται
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται έπειτα από τρεις εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr