Κεφάλαια 116,35 εκατ. για τις startup το 2018
Σύμφωνα με την έκθεση, 14 εκατ. από 215 εκατ. που έχουν δρομολογηθεί να επενδυθούν έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια ανάπτυξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ως παράγοντας επιτυχίας, πέρα από την αυτονόητη στήριξη των αναπτυξιακών τους σκοπών, χαρακτηρίζεται η ικανότητα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων να αντλούν επενδυτικά κεφάλαια. Μέσα στο 2018 το ελληνικό «οικοσύστημα» κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια άνω των 115 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας άλμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και το 2019 αναμένονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις, καθώς σταδιακά θα ενεργοποιούνται και τα σχετικά υποταμεία του Equifund. Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια των υποταμείων κατευθύνονται σε εταιρείες που είτε βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης είτε αρχίζουν τώρα να διαγράφουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.
Παρότι η χρηματοδότηση στη χώρα μας κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες οργανωμένες αγορές, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών που έλαβαν χρηματοδότηση, ωρίμασαν και έβγαλαν το προϊόν τους στο εξωτερικό. Ετος ευκαιριών Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Workable, Blueground, αλλά και η ΤaxiBeat, που εξαγοράστηκε το 2017 από τον όμιλο Daimler. Οπως καταδεικνύει ετήσια έκθεση του Found.ation και του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), το 2018 αποτέλεσε έτος ευκαιριών για τη startup σκηνή.
Σύμφωνα με την έκθεση, 14 εκατ. ευρώ, από 215 εκατ. ευρώ που έχουν δρομολογήσει να επενδύσουν τα funds μέσα στα επόμενα χρόνια, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Τέτοια είναι τα παραδείγματα της Intelistyle, η οποία πρόσφατα άντλησε χρηματοδότηση 600.000 δολάρια από το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, αλλά και η Causaly, που τον περασμένο Ιούλιο πήρε 900.000 ευρώ από τη Marathon Venture Capital. Οπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, παρότι η επενδυτική «διάθεση» παραμένει μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα, το ποσό των 14 εκατ. ευρώ που δόθηκε καταδεικνύει τα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων χρηματοδοτούν τα funds τις startup.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης στην οποία συμμετείχε και το Velocity Partners VC, ένα από τα funds του Equifund, γίνεται μία αναφορά στις δέκα κορυφαίες εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εισέλθει σε στάδιο πλήρους ωρίμανσης, αποχωρώντας σταδιακά από την ελληνική startup σκηνή. Πρόκειται για τις Workable, Softomotive, Viva Wallet, Βlueground, Hellas Direct, Pollfish, Balena (Resin.io), Metis, Centaur Analytics και Home-made, εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Αυτές συγκέντρωσαν μόνο φέτος χρηματοδότηση ύψους 116,35 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. ευρώ που είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι εταιρείες της ίδιας κατάταξης.
Πλέον μετρούν από 101 έως 250 εργαζομένους, διατηρούν οι περισσότερες γραφεία σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές χώρες, ενώ το 70% εξ αυτών έχει πλέον κάποιο παράρτημα στις ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δώσει μια εκτίμηση για την πορεία των επενδύσεων σε νεοφυείς εταιρείες, παράγοντας που κινείται στον χώρο των επενδυτικών κεφαλαίων ανέφερε ότι το 2019 θα ακολουθήσουν περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις, τονίζοντας ότι το 2018 αποτέλεσε έτος επανέναρξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr