Πρόστιµα 1,6 εκατ. σε 415 εταιρείες για «µαύρη» εργασία
Με µπαράζ ελέγχων και «τσουχτερά» πρόστιµα έκλεισε η χρονιά για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Εργασίας δίνουν καθηµερινά µάχη προκειµένου να... δαµάσουν την αδήλωτη εργασία και αυτό αποτυπώνεται µε τον πιο διάφανο τρόπο στα στοιχεία των πληροφοριακών συστηµάτων του υπουργείου, αλλά και του ΣΕΠΕ.
Τον Δεκέµβρη οι ελεγκτικές Αρχές προχώρησαν σε 1.233 ελέγχους, εντόπισαν 415 παραβάτες και επέβαλαν πρόστιµα ύψους 1.634.186 ευρώ. Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε υψηλόβαθµα στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σταδιακά µειώνονται, µε την υποδηλωµένη εργασία να παραµένει το µεγάλο «αγκάθι» στην αγορά εργασίας.
Η νέα τάση
Οπως εξηγούν στο ένθετο «Εργασία» η τάση στην αγορά εργασίας είναι ο µετασχηµατισµός της αδήλωτης εργασίας σε υποδηλωµένη. Η τάση αυτή είναι αποτέλεσµα της επιτυχηµένης καταπολέµησης της αδήλωτης εργασίας. Mε βάση τα στοιχεία του συστήµατος «Αρτεµις», η αδήλωτη εργασία από 19,17% το 2014 έπεσε σε 12,4% το 2017. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιµούν ότι το 2018 τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας θα πέσουν κάτω από το 10%.
Την ίδια στιγµή, το ποσοστό της υποδηλωµένης εργασίας αγγίζει το 10,3%, ενώ περίπου 50% της υποδηλωµένης αφορά µερική απασχόληση που είναι δηλωµένη λιγότερες από τις πραγµατικές ώρες.
Στο πλαίσιο αντιµετώπισης της υποδηλωµένης εργασίας, το ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο αυστηροποίησης των ποινών για τους επιχειρηµατίες που αυθαιρετούν και κρύβουν τις σχέσεις πλήρους απασχόλησης πίσω από άτυπες συµβάσεις µερικής.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την αυστηροποίηση των ποινών για τους εργοδότες που κάνουν κατάχρηση της µερικής απασχόλησης. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες περιλαµβάνονται τόσο η αύξηση των ποινών για την παράβαση της υποδηλωµένης εργασίας όσο και η δηµιουργία αντικινήτρων στους εργοδότες.
Υπενθυµίζεται ότι πλέον οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ προετοιµάζονται µε τη χρήση ειδικής εφαρµογής στην «Εργάνη», έτσι ώστε ο έλεγχος να διεξαχθεί την περίοδο που υπάρχει µεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισµού παράβασης, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί µε παραβάσεις επανελέγχονται σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να δηµιουργηθεί ένας µηχανισµός συµµόρφωσης των παραβατικών επιχειρήσεων.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr