Πρόσληψη 6.000 πτυχιούχων µε 50% επιδότηση στα µεικτά
Πώς µπορούν οι επιχειρήσεις µε 8 βήµατα να ενταχθούν στο νέο πρόγραµµα του ΟΑΕ?. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τέσσερις συν µία κατηγορίες επιχειρήσεων µπορούν µε 8 βήµατα να ενταχθούν στο νέο πρόγραµµα του ΟΑΕ∆ ώστε να προσλάβουν 6.000 νέους πτυχιούχους µε επιδότηση 50% στον µεικτό µισθό.
Η ΚΥΑ δηµοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ και αναµένεται εντός των επόµενων ηµερών η δηµόσια πρόσκληση του Οργανισµού ώστε να ανοίξουν οι αιτήσεις.
Στο νέο πρόγραµµα που επιδοτεί κατά το ήµισυ µεικτούς µισθούς έως και 1.600 ευρώ εντάσσονται επιχειρήσεις µε κύρια δραστηριότητα:
- Μεταποίηση-Βιοµηχανία
- Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών, παροχής συµβουλών και συναφείς δραστηριότητες και δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας)
- Υλικά-Κατασκευές
- Εφοδιαστική αλυσίδα (µεταφορά και αποθήκευση)
Στο πρόγραµµα εντάσσονται επίσης και κάθε είδους επιχειρήσεις που θα δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, µε βάση την κατηγοριοποίηση κατά ΣΤΕΠ (επαγγέλµατα): 213 (Πληροφορικάριοι).
Τα βήµατα για να ενταχθεί µια επιχείρηση στο πρόγραµµα είναι:
- Μετά τη δηµοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του Οργανισµού (www.oaed.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να είναι πιστοποιηµένος χρήστης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕ∆.
- Εάν οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις δεν είναι πιστοποιηµένοι χρήστες, προσκοµίζουν στο ΚΠΑ2 δικαιολογητικά (οι ατοµικές επιχειρήσεις βεβαίωση έναρξης επιτηδεύµατος και τα νοµικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό για τη µετοχική ή/και εταιρική σύνθεση και τον ΑΦΜ) για την παραλαβή κλειδαρίθµου.
- Στην αίτηση εµπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, στην οποία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα των ανέργων που επιθυµούν να προσλάβουν.
- Οι ωφελούµενοι που θα προσληφθούν, θα απασχοληθούν στην κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης (ΣΤΑΚΟ∆), όπως έχει δηλωθεί στην «Εργάνη» ή σε δευτερεύουσα, εφόσον αυτή ανήκει στους επιλέξιµους κλάδους.
- Η αντικατάσταση του επιχορηγούµενου ατόµου, κατά τη διάρκεια του προγράµµατος, γίνεται µε κλειδάριθµο και η «εντολή κενής θέσης για αντικατάσταση» υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
- Στην αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει τον νόµιµο εκπρόσωπο και τυχόν νοµικά πρόσωπα που είναι εταίροι ή µέτοχοι της επιχείρησης µε ποσοστό 20% και άνω.
- Η αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συµπλήρωσης της αίτησης.
- Σε περίπτωση τροποποίησης/διόρθωσης, η επιχείρηση/το υποκατάστηµα µπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά νέα αίτηση, η οποία ισχύει εφεξής, ακυρώνοντας κάθε προηγούµενη. Η ίδια διαδικασία µπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.
Στόχος του προγράµµατος είναι η δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, µέσω της πρόσληψης 6.000 άνεργων επιστηµόνων, κατόχων πτυχίων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, ή/και µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας.
Στην επιδότηση εντάσσονται ακόµη και «άνεργοι µίας µέρας», καθώς µεταξύ των στόχων είναι το πρόγραµµα να καταστήσει ελκυστική την επιστροφή στην Ελλάδα νέων πτυχιούχων που έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει η ελάχιστη προϋπόθεση της 3µηνης εγγραφής στο µητρώο ανέρ-
γων του ΟΑΕ∆.
Ωφελούµενοι είναι γενικώς οι εγγεγραµµένοι άνεργοι στο µητρώο του ΟΑΕ∆, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων πανεπιστηµιακού και τεχνολογικού τοµέα, δηλαδή απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ. Οι ωφελούµενοι άνεργοι πρέπει απλώς να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ. Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτοµο που υπάγεται στο πρόγραµµα από την ηµεροµηνία πρόσληψής του. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου µε ανώτατο όριο ως εξής:
α. 600 ευρώ µηνιαίως (δηλαδή µισθός 1.200) για κατόχους πτυχίου τριτοβάθµιας εκπαίδευσης
β. 700 ευρώ µηνιαίως (δηλαδή µισθός 1.400) για κατόχους µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
γ. 800 ευρώ µηνιαίως (δηλαδή µισθός 1.600) για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.
Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράµµατος ορίζεται στους 15 µήνες. Μετά τη λήξη των 15 µηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας για επιπλέον 3 µήνες. Στο µισθολογικό και µη µισθολογικό κόστος συµπεριλαµβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγµατικές µηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδοµα αδείας. Η επιχορήγηση του κόστους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόµατος αδείας για τον µήνα εντός του οποίου καταβάλλονται, υπολογίζεται ξεχωριστά από την επιχορήγηση του µηνιαίου µισθού του επιχορηγούµενου απασχολούµενου.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr