Νέο πισωγύρισμα της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Δεν προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά φόρο στα υπερκέρδη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέο πισωγύρισμα από την ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, καθώς ξαφνικά και ενώ τις τελευταίες ημέρες όλα έδειχναν ότι η Κομισιόν θα πρότεινε την ενεργοποίηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αυτό το σενάριο ολοένα και απομακρύνεται. Τελικά, η Ε.Ε. φαίνεται να προωθεί την επιβολή έκτακτων φόρων στα «πλεονάζοντα» κέρδη των εταιρειών ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε.
Στο προσχέδιο για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» που είδε ο Guardian δεν υπάρχει ούτε ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αέριο ούτε για το εισαγόμενο αέριο, αφού τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.
Η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει έκτακτους φόρους στα «υπερκέρδη» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με ξεχωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης αύριο Τετάρτη.
Το τελικό κείμενο μπορεί ακόμη να αλλάξει, αλλά το προσχέδιο που είδε το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης αποκαλύπτει τις αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με την εξασφάλιση επαρκούς υποστήριξης από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση σε στο Κρεμλίνο, που χρησιμοποιεί το κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου ως όπλο για να ασκεί πίεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά ενός ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο, επειδή φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα σταματήσει όλες τις ροές φυσικού αερίου, βυθίζοντας τις χώρες τους στην ύφεση. Από την άλλη πλευρά 15 χώρες, μέσα στις οποίες και η Ελλάδα ζητούν να μπει πλαφόν όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά γενικότερα στο φυσικό αέριο από όπου και αν αυτό προέρχεται.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ήδη απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη, εάν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων έναντι της ενεργειακής κρίσης, εξετάζει την επιβολή πλαφόν 180 με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αύριο να παρουσιάσει ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο παρέμβασης στις αγορές ενέργειας, σχεδιάζει ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προτείνει προσωρινή εισφορά για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 33% των υπερ-κερδών τους.
Τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019 και μετά, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως βάση. Η Κομισιόν εξετάζει ακόμα έναν στόχο για περικοπή 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής κατά 5%, προκειμένου να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας.
- Κορονοϊός: Σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τα νέα εμβόλια - Ποιοι πρέπει να τα κάνουν
- Μέτρα στήριξης για συνταξιούχους και ευάλωτους: Τι ισχύει για συντάξεις, εισφορά αλληλεγγύης και επιταγή ακρίβειας
- Κίνηση τώρα στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισίας και Κηφισό - Πού σημειώνονται τα σημαντικότερα προβλήματα
- Σκοτάδι στην «Πόλη του Φωτός»: Σβήνει ο Πύργος του Άιφελ - Τα μέτρα για του Παρισιού την ενεργειακή κρίση
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr