Πληθωρισμός της απληστίας: Ενώ οι τιμές στις πρώτες ύλες πέφτουν η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Χωρίς φρένα συνεχίζει να τρέχει η ακρίβεια στα τρόφιμα, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό αυξήσεων 12,2% τον Ιούνιο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός έτρεξε με μόλις 1,8%.
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ακρίβεια
Την ώρα που εδώ και μήνες πέφτουν οι τιμές σε πρώτες ύλες, ενέργεια και καύσιμα, η «φωτιά» των αυξήσεων στο ράφι του σούπερ - μάρκετ δε λέει να σβήσει. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 78%, συγκριτικά με τον Ιούλιο πέρυσι ενώ, και η τιμή της κιλοβατώρας στα εμπορικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, έχει πέσει κατά τουλάχιστον 16,5%, από 275 ευρώ για 1.000 κιλοβατώρες, στα 230 ευρώ σήμερα. Σε limit down είναι και οι τιμές των καυσίμων με το πετρέλαιο κίνησης, βασικό καύσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας, να έχει φτάσει στα 1,57 ευρώ το λίτρο, από 2,037 ευρώ το λίτρο πέρυσι, καταγράφοντας βουτιά κατά 22,5%.
Ο δείκτης των τιμών πρώτων υλών και τροφίμων του ΟΗΕ υποχώρησε και άλλο τον Ιούνιο διατηρώντας σταθερή την πτωτική τάση των τελευταίων πολλών μηνών. Σωρευτικά έχει αποκλιμακωθεί κατά 23,4%, από το υψηλό του Μαρτίου του 2022. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι διεθνείς τιμές των δημητριακών, των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών πέφτουν. Στα διεθνή χρηματιστήρια, η τιμή του σιταριού έχει υποχωρήσει 28,8% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2022 και του καλαμποκιού 24,21%. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν κι άλλο τον Ιούνιο, κατά 15,3%, η ζάχαρη κατά 10,9%, τα έλαια και λίπη κατά 14,2% το ψωμί και τα δημητριακά κατά 9,5%. Πολλά είναι τα προϊόντα που πληρώνουν «χρυσά» οι Έλληνες καταναλωτές. Ένα κιλό γιαούρτι, στη Γερμανία κοστίζει από 1,99 ευρώ και στην Ελλάδα 2,70 ευρώ. Γνωστό αναψυκτικό χρεώνεται στη Βρετανία 1,63 ευρώ το λίτρο ενώ στην Ελλάδα 2,30 ευρώ.
Χατζηδάκης: «Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα»
«Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία γιατί, ακριβώς δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
Την απληστία των επιχειρήσεων που βάζουν «καπέλο» στα κέρδη για να βγάλουν τα σπασμένα της πανδημίας, ενοχοποιούν διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τις αυξήσεις και τον επίμονο πληθωρισμό που ονομάστηκε, μάλιστα, «πληθωρισμός της απληστίας».
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr