Δέσμευση των μετοχών στην Παγκρήτια Τράπεζα για τον Μιχάλη Σάλλα
Η δέσμευση αφορά τόσο στις μετοχές του κ. Σάλλα όσο και εταιρειών συμφερόντων του οι οποίες μετέχουν στην Παγκρήτια Τράπεζα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο μαραθώνιος δεσμεύσεων συνεχίζεται με την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική δραστηριότητα να «μπλοκάρει» αυτή τη φορά τις μετοχές του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα.
Η δέσμευση αφορά τόσο στις μετοχές του κ. Σάλλα όσο και εταιρειών συμφερόντων του οι οποίες επίσης μετέχουν στην Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ -όπως φαίνεται- η Αρχή δεν προχώρησε στη δέσμευση για συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει ο Μιχάλης Σάλλας. Οι δικαστικές αυτές εκκρεμότητες αφορούν στην περίοδο που ήταν ο κραταιός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς και οι οποίες βρίσκονται είτε στην ανάκριση είτε σε έρευνα από τους αρμόδιους εισαγγελείς.
Κομβική δικαστική εκκρεμότητα για τον Μιχάλη Σάλλα αποτελεί η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του τον Απρίλιο του 2017. Η δίωξη αφορούσε και τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και στελέχη της κεντρικής τράπεζας όσο και της Πειραιώς.
Τη δίωξη είχε ασκήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, και αφορούσε στη διαχείριση αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα –κατά το εισαγγελικό πόρισμα– να υπάρξει οικονομική ζημία.
Στο εισαγγελικό πόρισμα, αναφερόταν κατά πληροφορίες, ότι η ΤτΕ ως διαχειριστής των επίμαχων αποθεματικών παρέβη τους κανόνες που θέτει ο νόμος, τις αρχές της χρηστής διαχείρισης και, μολονότι γνώριζε την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προέβη στις επίδικες αγορές - πωλήσεις με αποτέλεσμα την ευνοϊκή τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων.
Ο ίδιος κ Μιχάλης Σαλλάς τότε σε γραπτή τπου δήλωση είχε αναφέρει: «Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη. Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την ΤτΕ προς την Πειραιώς, το έτος 2009. Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία.
Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των διοικήσεων και των Δ.Σ. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω, παρά μονάχα ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης».
Ακίνητα της Πειραιώς
Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης βρέθηκε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και για αγοραπωλησίες ακινήτων, για τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούσε ως όχημα την Πειραιώς. Σε ένα πόρισμα-φωτιά, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου είχε παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα, του πρώην αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πανταλάκη και πολλών ακόμη μεγαλοστελεχών του πιστωτικού ιδρύματος.
Στις 52 σελίδες του πορίσματος ο Μ. Σάλλας εμφανίζεται να χρησιμοποίησε την τράπεζα για να προβεί σε σειρά αγοραπωλησιών ακινήτων και αγορών μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, ζημιώνοντας έτσι την Πειραιώς με εκατομμύρια ευρώ. Στο οικονομικό «νταλαβέρι» φέρονται να εμπλέκονται και τότε στενοί συνεργάτες του στην Πειραιώς, όπως ήταν ο Θ. Πανταλάκης, αλλά και παρένθετα πρόσωπα που εμφανίζονταν να αγοράζουν το 2006 σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα επίμαχα ακίνητα από τις εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Σάλλα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τα πουλάνε στην τράπεζα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους.
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr