Αύξηση 40% από το... 2016 στις συντάξεις χηρείας
Στο τραπέζι ο αναδρομικός επανυπολογισμός των ποσών για πάνω από 40.000 δικαιούχους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σχέδιο αναδρομικής αύξησης κατά 40% για τις συντάξεις χηρείας επιζώντων συζύγων, που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου, βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η αύξηση του δικαιούμενου ποσοστού για τους επιζώντες συζύγους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες να εφαρμοστεί αναδρομικά από 13 Μαΐου 2016, ώστε να καταλάβει και όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν του νόμου 4387 του 2016.
Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, πάνω από 40.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει να επανυπολογιστούν με το νέο δικαιούμενο για τη χήρα/χήρο ποσοστό, κάτι που στην πράξη οδηγεί σε αύξηση του δικαιούμενου ποσού για χήρες/χήρους κατά 40%. Με τον τρόπο αυτό μαζεύονται αναδρομικά έως και 35 μηνών για δικαιούχους επιζώντες συζύγους. Υπενθυμίζεται πως η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα, στη βάση του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η σύνταξη επανυπολογίζεται με το νέο καθεστώς πριν αποδοθούν τα δικαιούμενα ποσοστά στους νέους δικαιούχους.
70% από 50%
Με το μέχρι σήμερα καθεστώς η χήρα/ο χήρος δικαιούται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης, ενώ με τη ρύθμιση που προωθείται θα δικαιούται το 70%. Στην πράξη δηλαδή, αν η σύνταξη του θανόντος -ασφαλισμένου ή συνταξιούχου- προκύπτει 1.000 ευρώ, η χήρα/χήρος θα δικαιούται πλέον τα 700 ευρώ αντί των 500 ευρώ που δικαιούται σήμερα.
Αντίστοιχα, αν η σύνταξη του θανόντος προκύπτει 850 ευρώ, η χήρα θα δικαιούται 595 ευρώ αντί 425 που δικαιούται σήμερα, αύξηση 170 ευρώ, δηλαδή 40%. Εφόσον η αύξηση ισχύσει αναδρομικά από 13 Μαΐου και η εν λόγω σύνταξη αρχίζει από τον Φεβρουάριο του 2017, τότε η εν λόγω χήρα θα πρέπει να εισπράξει αναδρομικά 27 μηνών, δηλαδή 4.590 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, εφόσον η σύνταξη του θανόντος προκύπτει 1.250 ευρώ, η χήρα θα δικαιούται 875 ευρώ αντί 625 που δικαιούται σήμερα, αύξηση 250 ευρώ, δηλαδή 40%.
Εφόσον η εν λόγω σύνταξη αρχίζει από τον Σεπτέμβριο του 2017, τότε η εν λόγω χήρα θα πρέπει να εισπράξει αναδρομικά 20 μηνών, δηλαδή 5.000 ευρώ. Το σχέδιο λαμβάνει μέριμνα και για τις χήρες/τους χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή – π.χ. σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα.
Υπενθυμίζεται πως στον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται πως η χήρα/ο χήρος λαμβάνει κατ’ αρχάς ολόκληρη τη σύνταξη που δικαιούται για μια 3ετία και μετά την πάροδο της 3ετίας αν εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, τότε χάνει το 50% της σύνταξης που λαμβάνει. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο προτείνεται να συμπεριληφθεί άρθρο-προστατευτική «ρήτρα» που θα διασφαλίζει πως μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% σε όσους δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη αλλά χωρίς να πέφτει κανείς κάτω από το κατώτατο όριο που νομοθετήθηκε εκ των υστέρων και μετά την ψήφιση του νόμου 4387, δηλαδή με ελάχιστο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 360 - 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr