Οι αγορές (ξανα)πληρώνουν την Ελλάδα για να τη δανείσουν
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν τα επιτόκια στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στην ελληνική αγορά χρέους - Σε λίγες μέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοινώνει ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2020🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με αρνητικά επιτόκια ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δανείστηκε σήμερα 812,5 εκατ. ευρώ, δημοπρατώντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,02% από 0,0% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση που είχε διενεργηθεί τον Οκτώβριο, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες πληρώνουν οι επενδυτές για να τις δανείζουν. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα πούλησε έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με αρνητικά επιτόκια, για δεύτερη διαδοχική φορά (-0,08% και -0,02% στις δημοπρασίες του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου).
Η ευθυγράμμιση της χώρας στο κλαμπ των χωρών με τα αρνητικά επιτόκιο, είναι ίσως το πιο καλό νέο για το ελληνικό χρέος, ίσως περισσότερο από το ίδιο το γεγονός της διολίσθησης των ελληνικών επιτοκίων στα έντοκα σε αρνητικό έδαφος, καθώς επί σειρά ετών η ελληνική αγορά δεν παρακολουθούσε τις ευρωπαϊκές, ήταν θλιβερή εξαίρεση και παρέμεινε αποκλεισμένη από αυτές για πολλά χρόνια.
Πριν λίγη ώρα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν στα επίπεδα του 1,5%, έχοντας σημειώσει άνοδο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στη σκιά της διεθνούς τάσης, αλλά και επειδή καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους κάποιοι επενδυτές κλείνουν θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τις χαοτικές συνθήκες που επικράτησαν στα χρόνια της κρίσης. Δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς και το ότι η Ελλάδα κουβαλά τη βαριά κληρονομιά του «κουρέματος» που έγινε στους ιδιώτες επενδυτές μέσω του PSI και το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια παραμένει η ομαλή ανοικοδόμηση της ελληνικής αγοράς χρέους και η επιστροφή της σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας τα επόμενα χρόνια.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα και δρομολογούνται ακόμη περισσότερα, με κινήσεις διαρκούς βελτίωσης του προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ενώ οι ομολογιακές εκδόσεις που έχει διενεργήσει το ελληνικό δημόσιο έτυχαν θερμής υποδοχής από τις αγορές.
Αυτό αντανακλά τις βελτιωμένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία και την αναγνώριση από την αγορά της μεγάλης προόδου που έχει συντελεστεί αλλά και το ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να προσφέρουν συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά σε μια περίοδο, μεγάλης ρευστότητας διεθνώς και αναζήτησης από την πλευρά των επενδυτών έστω και περιορισμένων αποδόσεων.
Έρχεται το νέο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα
Μέσα στο μήνα ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δημοσιοποιήσει το νέο, ετήσιο, δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου για το 2020. Πρόκειται για μια διαδικασία που από μόνη της σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής αγοράς ομολόγων σε συνθήκες κανονικότητας καθώς σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εκδώσει ετήσιο πρόγραμμα όπως κάνουν όλες οι χώρες. Εκτός μεγάλου απροόπτου και το πρόγραμμα του 2020 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του περσινού πέριξ των 7 δισ. ευρώ.
Αν και το δημόσιο δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες το 2020, εντούτοις θεωρείται απαραίτητη η παρουσία του στις αγορές, με εκδόσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αναδιάταξη του προφίλ του ελληνικού χρέους.
Ο λόγος είναι ότι με εκδόσεις στρατηγικού χαρακτήρα η Ελλάδα θέλει να αυξήσει την εμπορευσιμότητα και τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς ενώ θέλει να εδραιώσει στην επενδυτική κοινότητα την εικόνα πως η χώρα είναι ένας κανονικός εκδότης με τακτική παρουσία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται για τη σταδιακή μείωση της έκθεσης της χώρας σε έντοκα γραμμάτια, και τη σταδιακή πάλι, αντικατάσταση τους από μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα με στόχο ο όγκος των εντόκων γραμματίων να υποχωρήσει κάτω από τα 10 δισ. ευρώ το 2020.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr