Δουλειές υπάρχουν, εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει
Aπό τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων λείπει η ευελιξία και η ικανότητα της συνεργασίας, κάτι που φαίνεται όταν αυτοί οι άνθρωποι εντάσσονται σε επιχειρήσεις και πρέπει να συνεργαστούν για να εξελίξουν ένα προϊόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Παρ’ ότι η ανεργία πλησιάζει το 20% στη χώρα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν ικανοποιητικό αριθμό εξειδικευμένων στελεχών. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, αυτή είναι σύμφωνα με κορυφαία ονόματα του εγχώριου επιχειρειν η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Aegean, του κορυφαίου αερομεταφορέα της χώρας, ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να βρει το κατάλληλο προσωπικό, από τεχνικούς, πιλότους έως και αεροσυνοδούς παρ’ ότι οι αμοιβές είναι 4-5 φορές ή και 7 φορές πάνω τον βασικό μισθό και έχει αναγκαστεί να εκπονήσει δικά της προγράμματα για να καλύψει το κενό παρά το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. «Από την Aegean λείπουν άνθρωποι επιχειρησιακοί, τεχνικοί, πιλότοι, οι οποίοι θέλουν εξειδικευμένα σχολεία και αρκετά μεγάλο κόστος για να βγουν σε αυτή την κατηγορία», σημείωσε ο Ευτύχιος Βασιλάκης σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών για να προσθέσει πως δυστυχώς το Κράτος, δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ο επικεφαλής της Aegean ανέφερε πως από τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων λείπει η ευελιξία και η ικανότητα της συνεργασίας, κάτι που φαίνεται όταν αυτοί οι άνθρωποι εντάσσονται σε επιχειρήσεις και πρέπει να συνεργαστούν για να εξελίξουν ένα προϊόν. «Αν δεν καταλαβαίνει το ΙΤ, το εμπορικό, το product development, το marketing, το data analysis δεν μπορούν να συνεργαστούν και να περπατήσουν μαζί», σημείωσε για να συμπληρώσει πως χρειάζεται το εργατικό δυναμικό να «έχει μια μεγαλύτερη ευρύτητα. Γιατί, όπως είπε, οι διαχωρισμοί των τμημάτων σαν αυτόνομοι τομείς παραγωγής πια στις εταιρείες είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Ο γνωστός επιχειρηματίας στάθηκε και στην έλλειψη soft skills από το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα τρία παιδιά του, τα δυο εκ των οποίων φοιτούν στο ελληνικό σύστημα και το άλλο στο αγγλικό σύστημα. Το παιδί, συγκεκριμένα η κόρη του που είναι στο αγγλικό σύστημα έχει καλύτερη εκπαίδευση όσον αφορά στην έκθεση, στις παρουσιάσεις και σε διεθνή θέματα, από τα άλλα δυο, παρ’ ότι πηγαίνουν σε πολύ καλό ελληνικό σχολείο.
Εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη στέκεται και η κουλτούρα. Ειδικά στον συνδυασμό τόλμη – πίστη – ομαδικότητα, όπως είπε υστερούμε σημαντικά κάτι που διαπίστωσε από πρώτο χέρι όταν ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την πρόσληψη πιλότων πριν από δυο χρόνια. Παρ’ ότι η εταιρεία έδωσε ένα σημαντικό κίνητρο (η Aegean θα κάλυπτε το 50% του κόστους σε όσους ήταν εκτός εταιρείας και το 100% στους υπαλλήλους που δεν ήταν πιλότοι), ενδιαφέρθηκαν μόλις 130 άτομα, εκ των οποίων μόλις οι 8 κατάφεραν να περάσουν. Μάλιστα από αυτούς, οι πέντε από τους οκτώ είχαν είτε μεγαλώσει στο εξωτερικό ή είχαν έναν γονιό ξένο. Αυτό, παρατήρησε, δείχνει την έλλειψη τόλμης και πίστης των υπολοίπων από το να φύγουν από αυτό που κάνουν για να κάνουν κάτι άλλο, πολύ πιο προσοδοφόρο. «Αυτό είναι ανησυχητικό δεν είναι ενδιαφέρον. Είναι ανησυχητικό και για αυτό και πιστεύω ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας τον συλλογισμό του, επεσήμανε πως ένας λόγος που θεωρεί πως βγαίνουν περισσότεροι δάσκαλοι από μηχανικούς πληροφορικής «δεν είναι μόνο το ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν θέσεις αλλά είναι το τι είναι αυτό που φαίνεται πιο σίγουρο και αν η σιγουριά έχει μεγαλύτερη αξία στην ελληνική οικογένεια από ότι έχει το ρίσκο. Άρα είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης αλλά και θέμα οικονομίας».
«Ανοιχτή πληγή το brain drain»
Πέρα από την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να «παράξει» εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί και το brain drain. Όπως είπε από την πλευρά του, ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Upstream, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στο χώρο του mobile marketing, με πάνω από 100 εκατομμύρια πελάτες σε 42 χώρες και έσοδα των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, το brain drain επηρέασε πάρα πολύ τον πληθυσμό των μηχανικών πληροφορικής, αρκετοί εκ των οποίων φύγανε εκτός Ελλάδος. «Πριν την κρίση», όπως είπε, «ήταν ένα πλεονέκτημα της χώρας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούσαν να βρουν πολλούς μηχανικούς πληροφορικής. Κάτι που έχει πλέον αλλάξει…
Ο κ. Βερέμης στάθηκε στην ανάγκη να εστιάσει το εκπαιδευτικό σύστημα στους τομείς που υπάρχει ανάγκη στην αγορά, αλλά και να καλλιεργήσει τις δεξιότητες που σήμερα λείπουν. «Έχουμε λιγότερους αποφοίτους σε τομείς STEM και ειδικά μηχανικούς πληροφορικής απ΄ ότι θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.000-3.000 χιλιάδες αποφοίτους το χρόνο, αριθμός μικρός σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. Σε αντίθεση έχουμε ακόμα περίπου ένα στους τρεις αποφοίτους στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πάνε για να γίνουν δάσκαλοι σε τομέα που δεν υπάρχει δυνατότητα εργασίας. Οπότε υπάρχει ένα ζήτημα στα σχολεία, ποια πτυχία ενθαρρύνονται τα παιδιά να ακολουθήσουν. Να τους κατευθύνουν στο σωστό μέρος. Και το άλλο κομμάτι είναι πέρα από αυτά, ποιες δεξιότητες πραγματικά λείπουν», σημείωσε.
Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έκανε λόγο για την ανάγκη ο εργαζόμενος σήμερα να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη των soft skills. «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην επικοινωνία είτε είναι γραπτή είτε προφορική», σημείωσε.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr