Τετ α τετ Μηταράκη - Μπακογιάννη για τον περιορισμό των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η φιλοξενία αιτούντων άσυλο και η ενσωμάτωση όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τρόπους ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος προσφύγων στον δρόμο από τις δομές που φιλοξενούνται, αναζήτησαν σε συνάντησή τους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Η συνάντηση δημοσιοποιήθηκε με ολιγόλογη ανακοίνωση από το υπουργείο με την αναφορά ότι «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρόποι περιορισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην πρωτεύουσα, καθώς και θέματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ενσωμάτωσης όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία».
Το θέμα που απασχολεί την Αθήνα αλλά και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις είναι η απόφαση της κυβέρνησης να βγουν από τις δομές φιλοξενίας όσοι βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας ως «αιτούντες άσυλο». Πρόκειται για πάνω από 10.000 ανθρώπους, οι οποίοι εδώ και μήνες ή και χρόνια είχαν καταθέσει αίτηση για άσυλο που έγινε δεκτή. Ως αιτούντες άσυλο είχαν ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το «Εστία», δηλαδή είχαν εξασφαλίσει στέγη σε διαμέρισμα, κάποια χρήματα μηνιαίως και υποστήριξη από ιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το σύνολο των 22.726 ανθρώπων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και δομές μέσω του προγράμματος «Εστία», οι 6.559 είναι ήδη αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών οι 3.726 μένουν στην Αττική (περίπου 2.800 στον Δήμο Αθηναίων), 1235 στην Κεντρική Μακεδονία, 222 στην Κρήτη, 299 στην Ηπειρο, 277 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, 174 στην Πελοπόννησο, 124 σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, 344 στην Θεσσαλία και 158 στην Στερεά Ελλάδα. Το 55% είναι από την Συρία, 21% από το Ιράκ, 12% από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από Παλαιστίνη, Ιράν και άλλες χώρες. Εκτός όμως από τους 6.559 που μένουν σε διαμερίσματα, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που έμεναν σε άλλες δομές, όπως ο καταυλισμός στον Ελαιώνα και αλλού.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου οπότε αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση. Τι θα συμβεί εάν κάποιοι αρνηθούν, θα ασκηθεί βία; Εάν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές ποια θα είναι η απάντηση; Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σε εξέλιξη συνεννόηση με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας ώστε για τους ανθρώπους αυτούς να οργανωθούν προγράμματα ταχύρρυθμης κατάρτισης εάν κληθούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε αγροτικές εργασίες ή άλλες υπηρεσίες.
Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν αυτά, όμως, είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να έχουν στέγη και αυτό θεωρείται δύσκολο ειδικά σε εποχές πανδημίας. Ειδικά στο πρόγραμμα Εστία, οι ωφελούμενοι είναι οικογένειες οπότε απαιτείται διαμέρισμα με κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές. Για ένα τέτοιο διαμέρισμα, απαιτείται ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Πώς θα μπορούσε μια οικογένεια προσφύγων να έχει αποταμιεύσει ένα τέτοιο ποσό; Και τι θα μπορούσε να κάνει ένας δήμος όταν ξαφνικά έβλεπε στους δρόμους του τέτοιους αριθμούς ανθρώπων να επιστρέφουν σε καθεστώς αστεγίας;
Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει την έξωση από τις δομές εκείνων που πήραν άσυλο προκειμένου να φιλοξενηθούν εκείνοι που κατέθεσαν αίτηση αλλά ακόμη περιμένουν. Αυτό, θα συμβάλλει, όπως αναφέρεται, και στην αποσυμφόρηση των νησιών. Το ερώτημα είναι εάν έγιναν έως τώρα όλες εκείνες οι προετοιμασίες που θα βοηθούσαν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να ενταχθούν ομαλά και να πατήσουν στα πόδια τους χωρίς έξωθεν βοήθεια.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr