Ρωσία: Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία – Τα χαρακτηριστικά του
Η απάντηση στη Δύση για τα χτυπήματα της Ουκρανίας με ATACMS και Storm Shadow – Πώς περιγράφουν κάτοικοι του Ντίπρο τις εκρήξεις από το νέο όπλο της Ρωσίας – Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από το χτύπημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Παγκόσμια ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, σκόρπισε το έκτακτο διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε το χτύπημα με πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς σε στρατιωτική τοποθεσία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, αλλά και οι σαφείς απειλές που περιείχαν οι δηλώσεις του.
Απάντηση στη Δύση
Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δοκίμασε τον νέο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik για να πλήξει μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο και δήλωσε πως αυτό ήρθε ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Η ανάπτυξη του συστήματος Oreshnik ήταν μια απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να παράγουν και να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς ... Σε περίπτωση κλιμάκωσης, η Ρωσία θα απαντήσει αποφασιστικά και συμμετρικά», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν απηύθυνε επίσης άμεσες απειλές κατά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον στόχων σε χώρες που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον ρωσικών στόχων».
Υποστήριξε ότι τα δυτικά αμυντικά συστήματα δεν θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους όπως ο Oreshnik. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εκδίδει εκ των προτέρων προειδοποιήσεις πριν από χτυπήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για να επιτρέψει στους πολίτες να απομακρυνθούν σε ασφαλές μέρος.
Τα χαρακτηριστικά του Oreshnik
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως ο νέος βαλλιστικός πύραυλος είναι ικανός να φτάσει τα 10 Mach - δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου, έως και 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Είναι στο άνω άκρο του ορισμού του υπερηχητικού, και λίγα πράγματα μπορούν να το επιτύχουν αυτό.
Η ταχύτητα είναι σημαντική, διότι όσο πιο γρήγορα ταξιδεύει ένας πύραυλος, τόσο πιο γρήγορα φτάνει στο στόχο του, αναφέρει το BBC και συνεχίζει: Και όσο πιο γρήγορα φτάνει στο στόχο, τόσο λιγότερο χρόνο έχει ο αμυνόμενος στρατός να αντιδράσει (άλλωστε, ταχύτητα = απόσταση / χρόνος).
Ένας βαλλιστικός πύραυλος φτάνει στο στόχο του ακολουθώντας γενικά μια τοξοειδή πορεία προς την ατμόσφαιρα και μια παρόμοια πορεία προς τον προορισμό του. Καθώς όμως κατεβαίνει, αναπτύσσει ταχύτητα, έχει περισσότερη κινητική ενέργεια και η περισσότερη κινητική ενέργεια του δίνει περισσότερες επιλογές. Αυτό του επιτρέπει να κάνει ελιγμούς προς τον στόχο - εκτελώντας κάποιου είδους αμυντική συστροφή - που καθιστά την αναχαίτιση από πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος (όπως το Patriot) ιδιαίτερα δύσκολη.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για τους στρατούς που πρέπει να αμυνθούν απέναντι σε τέτοιες απειλές, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν έδωσε πιθανώς έμφαση στην ταχύτητά του κατά την ανακοίνωση αυτού του νέου τύπου πυραύλου.
Γνώριζαν οι ΗΠΑ
Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι σήμερα στο BBC ότι ήταν ήδη ενήμεροι για το νέο αυτό πειραματικό σύστημα και είχαν ενημερώσει την Ουκρανία και τους εταίρους της για την πιθανή χρήση του προκειμένου να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν.
Στο μεταξυ, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα, μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.
Οι αρχικές ανεπιβεβαίωτες αναφορές από την Ουκρανία έδειχναν ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM): Ένα όπλο που έχει σχεδιαστεί για πυρηνικά πλήγματα μεγάλων αποστάσεων και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε πόλεμο. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το όπλο ήταν πυρηνικά οπλισμένο.
«Είτε επρόκειτο για ICBM είτε για IRBM, το βεληνεκές δεν είναι ο σημαντικός παράγοντας», δήλωσε στο Associated Press ο Fabian Hoffmann, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο που ειδικεύεται στην πυραυλική τεχνολογία και την πυρηνική στρατηγική. «Το γεγονός ότι μετέφερε ωφέλιμο φορτίο MIRVed [πολλαπλό όχημα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση] είναι πολύ πιο σημαντικό για σκοπούς σηματοδότησης και είναι ο λόγος που η Ρωσία το επέλεξε. Αυτό το ωφέλιμο φορτίο σχετίζεται αποκλειστικά με πυραύλους με πυρηνική ικανότητα».
Περίπου το 80% από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί από την Ουκρανία. Εξίσου εξαιρετικό. Αλλά αυτές οι μεγαλύτερες ταχύτητες των βαλλιστικών πυραύλων έχουν σκοπό να μειώσουν αυτό το ποσοστό.
«Πιο δυνατά και διαφορετικά»: Πώς περιγράφουν μάρτυρες την έκρηξη
Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι μαρτυρίες κατοίκων του Ντίπρο που βίωσαν το χτύπημα. Καθώς ο σύζυγός της πολεμούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, η Piven λέει ότι ξύπνησε στις 5:30 τοπική ώρα από τους ήχους των εκρήξεων και η πρώτη της σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για μια κανονική βομβιστική επίθεση - το είδος που είχε συνηθίσει.
Ωστόσο, είπε ότι έγινε πιο δυνατός και σύντομα κατάλαβε ότι μπορεί να ήταν κάτι καινούργιο. Αφού μίλησε με φίλους της, σύντομα επιβεβαίωσαν ότι ένιωθαν και αυτοί ότι βίωναν κάτι καινούργιο. Και τότε συνέβη ξανά δύο ώρες αργότερα, λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι ήταν «σαν βόμβα» σύμφωνα με το BBC.
Ο Karas δήλωσε επίσης ότι οι ήχοι από τη σημερινή επίθεση ήταν εντελώς "διαφορετικοί". «Και υπήρχαν πολλές εκρήξεις και υπήρχαν χτυπήματα. Υπήρχαν τόσες πολλές, που ήταν πολύ τρομακτικό».
Ανησυχία ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν «ανησυχητική» την επιβεβαίωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην επίθεση. «Πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική και ανησυχητική εξέλιξη. Όλα αυτά (πηγαίνουν) προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Συνέχισε καλώντας όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr