Πιερρακάκης: 4.000 πιστοποιητικά εκδόθηκαν ψηφιακά σε 16 ώρες
Εως και 75 πιστοποιητικά το δευτερόλεπτο εκδίδονταν σήμερα στη στιγμή της κορύφωσης της κίνησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Περίπου 1.000 πιστοποιητικά την ώρα εκδίδονταν ψηφιακά το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο παρουσίασε την Τρίτη αυτή τη νέα δυνατότητα για τους πολίτες.
Οπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum που διεξάγεται διαδικτυακά, από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης έως τις 11 το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή σε διάστημα 16 ωρών, εκδόθηκαν 2.701 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, 1.272 πιστοποιητικά γέννησης και 210 πιστοποιητικά ιθαγένειας. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο ρυθμός έκδοσης είχε φτάσει τα περίπου 1.000 πιστοποιητικά την ώρα, ενώ στη στιγμή της κορύφωσης της κίνησης υπήρξε διάστημα κατά το οποίο εκδίδονταν περί τα 75 πιστοποιητικά το δευτερόλεπτο!
Παρά το γεγονός ότι ο υψηλός αριθμός καταδεικνύει ότι πολλοί πολίτες χρησιμοποιούν δοκιμαστικά αυτή τη νέα δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω του gov.gr, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι αγκαλιάστηκε από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων ενεργοποιήθηκε σταδιακά από την Τρίτη μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, με στόχο να εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το κόστος για τα πιστοποιητικά που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Επιταχυντής ο κορονοϊός
Κατά τη σημερινή του τοποθέτησή ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της κυβέρνησης και την επιλογή της χώρας να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.
Απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Τσίμα σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλείδες για τα δεδομένα των πολιτών, ο υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ καλό το ότι έχουμε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς η Ευρώπη είναι πάνω από όλα μία ρυθμιστική και νομοθετική υπερδύναμη: «Το GDPR είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην Αμερική δεν υπάρχει GDPR όπως υπάρχει στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δημιουργούμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων και της πληροφορίας είναι το αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πανδημία, για την οποία επανέλαβε ότι λειτούργησε ως επιταχυντής στην ψηφιοποίηση του κράτους, εξήγησε ότι κάποιες χώρες ακολούθησαν μία στρατηγική “Α”, δηλαδή χρησιμοποίησαν τεχνολογία κυρίως σε σχέση με την ανίχνευση των κρουσμάτων, ενώ εμείς ακολουθήσαμε μία στρατηγική «Β».
«Πήραμε μία υφιστάμενη στρατηγική μας επιλογή, δηλαδή την απλούστευση και τη ψηφιοποίηση και τη χρησιμοποιήσαμε για την ενδυνάμωση του πολίτη και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης».
Ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν, ήταν ανωνυμοποιημένα. Καθώς ακόμα και το 13033 που είχε αμιγή σχέση με τον κορωνοϊό, ήταν ένα εργαλείο του οποίου «τα δεδομένα δεν βλέπαμε, τα πετάγαμε. Γιατί είμαστε σε αυτή τη φιλοσοφική γραμμή. Άρα νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μη βλέπει κανείς τη τεχνολογία ως αυτοσκοπό. Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες αλλά πρέπει εν τέλει πάντοτε να ενδυναμώνει τους πολίτες και να στεκόμαστε στο πώς έρχεται να συμβάλει στο υφιστάμενο αξιακό μας πλαίσιο. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε κατοχυρώσει ως Ευρωπαίοι και νομίζω ότι τη προηγούμενη περίοδο αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κατοχυρώσουμε και ως Έλληνες» κατέληξε.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr