ΣΥΡΙΖΑ: Η διεύρυνση φέρνει και ανασχηματισμό - Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα
Στα σκαριά αλλαγές σε ρόλους και πρόσωπα με στόχο την αναδιαμόρφωση της εικόνας του κόμματος. Αξιολόγηση στελεχών σε επίπεδο τομεαρχών, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ευρωβουλευτών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η αξιολόγηση και η ανανέωση είναι δύο λέξεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «φρεσκάρισμα» ρόλων ή και προσώπων, που θα αποτυπώνει την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός νέου εξωστρεφούς πολιτικού φορέα, του πυρήνα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια πρόγευση των προθέσεών του και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου κατά τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει κάποιες αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν την ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ο χρόνος αυτών των αλλαγών παραμένει αδιευκρίνιστος, μολονότι ορισμένοι στην Κουμουνδούρου τον τοποθετούν μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το επόμενο Σάββατο και άλλοι διαβάζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος τον «βλέπουν» για το τέλος του καλοκαιριού.
Η πραγματικότητα είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει ακόμη στις επιλογές του και οπωσδήποτε αναμένει την ολοκλήρωση της ΚΕΑ και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το πολιτικό όργανο των 600 ατόμων για να προχωρήσει. Αλλωστε, λένε οι πληροφορίες, έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις για «αναδιαμόρφωση» της εικόνας του κόμματος και από συνεργάτες του και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Στην περίοδο του lockdown, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκεφτεί να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στους τομεάρχες του κόμματος, θεωρώντας ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν επαναπαυθεί στις συνθήκες της αναγκαστικής απομόνωσης και δεν ανέδειξαν τα θέματα ευθύνης τους.
Το σχέδιο είχε υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει διεξαχθεί το Συνέδριο και τα όργανα του κόμματος παραμένουν ίδια, αλλά φαίνεται πως αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει νέα ώθηση και στην πολιτική δουλειά και στην εικόνα του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, λένε συνομιλητές του προέδρου, θα γίνει και αξιολόγηση της δουλειάς των στελεχών, η οποία ωστόσο δεν θα περιοριστεί στους τομεάρχες, αλλά θα αφορά συνολικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ευρωομάδα (στην οποία ως γνωστόν προκλήθηκαν αναταράξεις με αφορμή το θέμα Παπαδημούλη) και τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκπέμψει άλλωστε σαφέστατο μήνυμα επαναλαμβάνοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά. Κατά την εμφάνισή του στο Ζάππειο στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών απέρριψε για τον ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα και τον χώρο που καταλάμβανε στο παρελθόν. «Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010-2012, είναι ένα κόμμα που ενηλικιώθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για όλη την ελληνική κοινωνία και σαφώς καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο από το Κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος του τόπου» είπε, συμπληρώνοντας ότι όσοι αναφέρονται στο σύνδρομο του 3% ασκούν κριτική σε άλλο κόμμα. Οσο για τα πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει με νόημα: «Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Ομως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».
Σαφή όρια
Αυτή η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε όλες τις πλευρές της Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι ο ίδιος διασαφήνισε ότι η ειλημμένη του απόφαση να προχωρήσει μπροστά δεν αφορά πρόσωπα, αλλά πολιτικές. Ωσπου η δήλωση του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε ποτέ μοντέλο προσωποπαγούς κόμματος πυροδότησε μια νέα εσωστρεφή συζήτηση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να ξεπεραστούν οι εντυπώσεις θέτοντας σαφή όρια. Ορια που έβαλε εξάλλου και για το θέμα Παπαδημούλη, λέγοντας σε σύσκεψη που είχε την Παρασκευή με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο τρόπος που επέλεξε να επενδύσει τα χρήματά του ο επικεφαλής της ευρωομάδας ήταν λάθος, ωστόσο το θέμα θεωρείται λήξαν μετά τη δέσμευσή του ότι δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες. Στα απόνερα της συζήτησης που άνοιξε ο γραμματέας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό στέλεχος ή τάση που να πριονίζει τη θέση του Αλέξη, εντούτοις σημείωσε ότι το πρόβλημα της συλλογικότητας είναι υπαρκτό.
Ακολούθησε πύρινο άρθρο του Χρήστου Σπίρτζη («Τα Νέα») στο οποίο ανέφερε με νόημα απαντώντας επί της ουσίας στον Π. Σκουρλέτη: «Γενικά, αν υπάρχει η αντίληψη ότι ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν έχει την ευθύνη αλλά και τον διακριτό θεσμικό ρόλο της πορείας και της λειτουργίας ενός κόμματος, τότε έχουμε μπερδέψει την Αριστερά με τον αριστερισμό και τη δημοκρατική διαδικασία με την ισοπέδωση και την απαξία». Για να συνεχίσει: «ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυβερνώσα Αριστερά, Προοδευτική Παράταξη χωρίς τον Αλέξη δεν υπάρχει και είναι πολλές δεκαετίες μακριά η μετά Αλέξη εποχή».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr