40 χρόνια Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Τα περιβαλλοντικά στοιχήματα που κέρδισαν οι Βρυξέλλες
Από τις χωματερές και τη διαχείριση των σκουπιδιών στην αναγέννηση της λίμνης Κάρλας και του ποταμού Ασωπού. Το ευρωπαϊκό στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και η συνέχιση των αναδασώσεων. Μιλούν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 15 λεπτά ┋
Κλείσιμο πάνω από 1.000 χωματερών σε όλη τη χώρα, αναγέννηση της λίμνης Κάρλα, ζωή στον Ασωπό ποταμό και ευρείες αναδασώσεις είναι μερικά από τα στοιχήματα που έβαλε και κέρδισε η Ευρώπη στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, βοηθώντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Πίσω από το πράσινο αποτύπωμα και τις ιστορίες επιτυχίας δεκάδων περιβαλλοντικών έργων στην Ελλάδα «κρύβονται» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι Βρυξέλλες με τελικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και οι προκλήσεις δε σταματούν εδώ. Επόμενο μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε. η απολιγνητοποίηση και η ομαλή μετάβαση της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο και της Δυτικής Μακεδονίας στην νέα εποχή.
Πελοπόννησος: Από τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην απορρύπανση με 100 εκατ. ευρώ από τον κουμπάρα της Ε.Ε.
Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών, η χώρα προσπαθεί να συμβαδίσει τα τελευταία χρόνια με τον ευρωπαϊκό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Ενδεικτικό είναι ότι η Πελοπόννησος, η «βασίλισσα» των χωματερών στην χώρα με τις περισσότερους επίσημους και ανεπίσημους σκουπιδότοπους, βρίσκεται κοντά στην οριστική θεραπεία ενός χρόνιου περιβαλλοντικού ζητήματος.
Ο μακρύς δρόμος της «εξαφάνισης» και αποκατάστασης δεκάδων χωματερών στην περιοχή ξεκίνησε από το 2006, αξιοποιώντας η Περιφέρεια ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 100 εκατ ευρώ. «Η Περιφέρειά μας είναι γεμάτη από δεκάδες και μη καταγεγραμμένους σκουπιδότοπους. Είναι πάρα πολλές οι χωματερές που είχαν αποκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια και άρχισαν να ρίχνουν σκουπίδια στις αποκατεστημένες χωματερές γιατί δεν είχαν που να τα πάνε» δήλωσε στο ethnos.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το πρόγραμμα κλεισίματος των χωματερών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. «Υπάρχει χρηματοδότηση για να αποκαταστήσουμε τρείς ακόμη χωματερές μια στην ανατολική Μάνη, μία στην Τρίπολη-που είναι και η μεγαλύτερη-και μία στην Ερμιονίδα από το πρόγραμμα 'Αντώνης Τρίτσης'».
Η βασίλισσα των χωματερών που αποκτά το μεγαλύτερο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα
Εκτός, όμως, από την «εξαφάνιση» των χωματερών, η Πελοπόννησος έβαλε στην άκρη και τις διαμάχες δημάρχων οι οποίοι αντιδρούσαν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Με χρηματοδότηση συνολικά 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ, ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες η υλοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, του μεγαλύτερου του είδους στη χώρα.
Παναγιώτης Νίκας: Κλείνουμε οριστικά τα ζητήματα με τις ανοιχτές χωματερές
«Ήδη τα έργα κατασκευάζονται και οι 3 βασικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης. Και πριν από το καλοκαίρι θα γίνει υποδοχή σκουπιδιών σε περιοχές που έχουν σοβαρά προβλήματα. Τους προσεχείς μήνες θα κλείσουμε οριστικά τα ζητήματα με τις ανοιχτές χωματερές» πρόσθεσε ο κ. Νίκας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ιδιώτες θα αναλάβουν για τα επόμενα 28 έτη την διαχείριση των απορριμμάτων Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει και η μεταφορά σκουπιδιών από την Πελοπόννησο σε μονάδες επεξεργασίας στην Άμφισσα και στην Κοζάνη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον τουρισμό, την εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα. Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας. Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών.
Κάρλα: Πως η Ευρώπη πίστεψε στην αναγέννηση μιας αποξηραμένης λίμνης
Ο 84χρονος Ζήσης Χατζηζήσης γεννήθηκε στα Κανάλια και μέχρι τα 25 του χρόνια τον ζούσε η λίμνη Κάρλα- καθώς ήταν ψαράς. Ήταν ένας από τους εκατοντάδες ψαράδες που ζούσαν από τη λίμνη μέχρι και το 1960. Το ρολόι του χρόνου, ωστόσο, σταμάτησε απότομα τη δεκαετία του 1960, όταν το ελληνικό κράτος αποφάσισε την αποξήρανσή της με αποτέλεσμα πολλοί από τους ψαράδες της περιοχής επειδή έχασαν τη δουλειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.
Εξήντα χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πίστεψε» στην αναγέννηση της Λίμνης, επένδυσε 250 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό και από το 2018 η ζωή στην λίμνη Κάρλα επέστρεψε. Η επαναφορά της ζωής της Κάρλας-του δεύτερου μεγαλύτερου υγροτόπου της Ευρώπης- αποτελεί πιλότο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού συνδυάζει περιβαλλοντική προστασία και αναπτυξιακή δυναμική. Είναι ένα ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, μία μεταμόρφωση, όχι απλώς της λίμνης αλλά μιας οικονομίας.
Κώστας Αγοραστός: Από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη
«Η Κάρλα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έγινε στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, τουριστικό, αρδευτικό και υδρευτικό» δήλωσε στο ethnos.gr ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Με την ανασύσταση της Κάρλας έχουν επιστρέψει 184 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών στην περιοχή. Υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση τουρισμού και παρατηρητών πουλιών. Έχουν έρθει στην επιφάνεια παλαιολιθικοί οικισμοί και έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μουσείο στα Κανάλια.
Παράλληλα, υδρεύονται 15 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή ενώ οι αγρότες έχουν σταματήσει να τρυπούν το έδαφος με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ρηγματώσεις. Επιπλέον, έχουν γίνει γεωτρήσεις και έχουν ολοκληρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόλου όλες οι υποδομές μέχρι να φτάσει το νερό εκεί. «Περιμένουμε να ανεβεί ο υδροφόρος ορίζοντας, μελετούμε την ποιότητα του νερού και μόλις είμαστε έτοιμοι θα υδροδοτηθεί και ο δήμος Βόλου». Μαζί με τη λίμνη Κάρλα έγιναν και πολλά αντιπλημμυρικά έργα. «Και στη διαδρομή 40 χιλιομέτρων που κάνει ο Πηνειός για να μπει στη λίμνη Κάρλα ποτίζονται 150.000 στρέμματα χωραφιών. Έχει αλλάξει η παραγωγή στην περιοχή και το εισόδημα των αγροτών» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.
Πως η Ευρώπη άλλαξε το ρου του Ασωπού
Μια δεκαετία αργότερα (1970) από αυτήν που αποξηράθηκε η λίμνη Κάρλα άρχισε να γράφεται η αμαρτωλή ιστορία του Ασωπού ποταμού. Στη δεκαετία του ’70 ο κάθε ασυνείδητος επιχειρηματίας έθαβε τα απόβλητα στο χώμα και μετά έριχνε τσιμέντο για να μη φαίνονται. Το 2004 η περιβαλλοντική υποβάθμιση «χτύπησε κόκκινο» στην περιοχή όταν σε αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στο αντλούμενο από τον υπόγειο ορίζοντα πόσιμο νερό. Με πρωτοβουλία τοπικών φορέων και χρηματοδότηση, κυρίως, από τα ευρωπαϊκά ταμεία ξεκίνησε μια προσπάθεια να αλλάξει ρου η ιστορία του Ασωπού και να ξαναζωντανέψει.
«Η χρηματοδότηση της ΟΧΕ Ασωπού συνολικού ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους κυρίως κοινοτικούς, αλλά και εθνικούς και ιδιωτικούς θα επιτρέψει την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα τη γέννηση ενός οικονομικού θύλακα με δυναμική ανάπτυξης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε στο ethnos.gr o Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
Φάνης Σπανός: Εμβληματικό παράδειγμα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και κοινοτικού γίγνεσθαι
Όπως εξήγησε ο κ. Σπανός στον Ασωπό ωριμάζει μια στρατηγική προσπάθεια να γυρίσουμε προς τα πίσω το ρολόι της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. «Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του προκατόχου μου, Κώστα Μπακογιάννη, να καθίσουν στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι ετερόκλητα μέρη, οι παραγωγοί, οι βιομηχανίες, οι πολίτες, οι φορείς και συλλογικότητες. Αλλά και η Περιφέρεια, ο Δήμος, το κεντρικό Κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα εμβληματικό παράδειγμα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και εφαρμογής της Αρχής της Επικουρικότητας, που αποτελεί την πεμπτουσία του κοινοτικού γίγνεσθαι».
Σε αυτό το «τραπέζι» γεννήθηκε η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ασωπού. Ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων για την απορρύπανση του Ασωπού και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα, στη θέση της σημερινής άναρχης συγκέντρωσης εργοστασίων.
«Ένα έργο που στο ψευτοδίλημμα «Οικονομία ή Περιβάλλον;» απαντά ότι η ανάπτυξη και η προστασία της φύσης και της υγείας, είναι – και οφείλουν να είναι – αχώριστοι συνοδοιπόροι. Ο εμπλεκόμενοι φορείς υπηρετούμε την ΟΧΕ Ασωπού μεθοδικά, βήμα βήμα μέχρι να γίνει πραγματικότητα, αυτό που όλοι προσδοκούμε και οφείλουμε στους πολίτες. Και για ‘μένα, προσωπικά, είναι ένα μεγάλο στρατηγικό στοίχημα. Ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε όλοι μαζί ως Στερεοελλαδίτες, ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πολίτες» κατέληξε ο κ. Σπανός.
Το πείραμα της απολιγνιτοποίησης και τα ευρωπαϊκά όπλα
Και μπορεί τα τελευταία τριάντα χρόνια να έχουν θεραπευτεί και με την βοήθεια των Βρυξελλών δεκάδες περιβαλλοντικές πληγές στην χώρα, ευρωπαϊκό στοίχημα αποτελεί η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης στην νέα εποχή μετά την απολιγνητοποίηση. Το 2022 θα κλείσουν οι 4 μονάδες του Αγ. Δημητρίου και το 2023 η 5η -μαζί με τη Μεγαλόπολη 4 και η μονάδα της Φλώρινας. Όσον αφορά τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα συνεχίσει με λιγνίτη έως το 2028, όταν και υπάρξει αλλαγή καυσίμου.
Η Πτολεµαΐδα Κοζάνης και η ευρύτερη περιοχή, που στηρίζουν έως και το 45% του ΑΕΠ τους στα ορυχεία και στους σταθµούς παραγωγής της ΔΕΗ αντιµετωπίζουν σήµερα το σοκ της βίαιης µετάβασης σε µια εποχή χωρίς αυτούς. Η πρόκληση είναι µεγάλη, όπως και οι κίνδυνοι. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαµίδης, που κατάγεται από την περιοχή, µίλησε για κίνδυνο επανάληψης του εφιαλτικού σκηνικού που στήθηκε στο Μάντσεστερ το 1984, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ έκλεισε 20 ορυχεία µε 20.000 εργαζόµενους. Απέναντι σε αυτή την ζοφερή εικόνα, ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι προορίζονται για τις δύο λιγνιτικές περιοχές, αγγίζοντας τα 5,05 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 16 εμβληματικές επενδύσεις σε σύνολο 70 επενδυτικών σχεδίων και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας.
Νίκος Σαρρής: Πρέπει η Ευρώπη να βάλει πλάτη για να επιβιώσουμε την επόμενη μέρα
«Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, η περιοχή μας ήταν απροετοίμαστη από όλες τις πλευρές και οι πολιτικοί μας δεν είχαν πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος» δήλωσε στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νίκος Σαρρής και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει να υπάρξει επόμενη μέρα- δεν μιλάμε για ανάπτυξη- μιλάμε για βιωσιμότητα πρέπει η περιοχή να στηριχτεί οικονομικά με προγράμματα από την Ευρώπη. Με προγράμματα εργασίας να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να επανακαταρτίσουμε αυτούς που θα χάσουν τις δουλειές τους. Και εδώ μπαίνει η Ευρώπη. Είναι ένα στοίχημα και για τις Βρυξέλλες που θέλει να αλλάξει και να επιβάλει την αλλαγή του άνθρακα στις περιοχές αυτές».
H Κομισιόν κρατά το κλειδί της επόμενης μέρας
Συνολικά, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3 δισ. ευρώ, τη δεκαετία 2020-2029. Η συγκεκριμένη εκτίμηση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στα προσχέδια των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), τα οποία εστάλησαν, προ ημερών, για διαβούλευση στους φορείς των δύο περιοχών και το επόμενο διάστημα θα πάρουν τον δρόμο για τις Βρυξέλλες. Η έγκριση της Κομισιόν αποτελεί το «κλειδί» που θα ανοίξει την κάνουλα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια από τους τρεις πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ειδικό Καθεστώς InvestEU για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη Δανειακή Διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων.
«Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, του οποίου είχα την τιμή να είμαι ο γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία, αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό στην υλοποίηση της εμβληματικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Πράσινη Ευρώπη. Για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050. Για την εφαρμογή στην πράξη της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού» δήλωσε στο ethnos.gr o Μανώλης Κεφαλογιάννης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επιχειρείται η στήριξη με τρόπο κοινωνικά δίκαιο των περιοχών που πλήττονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. «Η Πράσινη Συμφωνία, η κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη είναι μία εμβληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε στις νέες γενιές τουλάχιστον μία καθαρή Ευρώπη».
Το στοίχημα του Ταμείου Δίκαιης μετάβασης
Το μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ο φιλόδοξος στόχος του είναι η αποτελεσματική στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η αποφασιστική στήριξη των ανθρώπων των περιοχών αυτών. Με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. «Με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εστιάζουμε στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις περιφέρειες εκείνες που εξαρτώνται από το λιγνίτη, όπως στη χώρα μας η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ένα δις στην Πελοπόννησο για την απολογνητοποίηση της Μεγαλόπολης
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα συνολικά στην Μεγαλόπολη από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα εισρεύσουν σχεδόν ένα δις ευρώ. «Καταλαβαίνεται τα χρήματα που δίνονται από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά. Και το κρίσιμο είναι να χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο. Η Μεγαλόπολη είναι η περιοχή η οποία επλήγη περισσότερο και εκεί θα πρέπει να δοθούν τα υψηλότερα κίνητρα και όχι σε γειτονικές περιοχές. Γιατί αν απλώσουμε τον ‘τραχανά’ και βάλουμε τα ίδια κριτήρια και στην Τρίπολη και στο Μελιγαλά, προφανώς και δεν θα επιλεγεί μετά η Μεγαλόπολη. Τα υψηλότερα κίνητρα επενδύσεων και τις υψηλότερες επιδοτήσεις πρέπει να τις έχει η Μεγαλόπολη. Είμαστε ευχαριστημένοι από την διαδικασία και τον τρόπο που εξελίσσονται οι συζητήσεις με το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» σημείωσε ο κ. Νίκας.
Γιώργος Αμυράς: Σύμμαχος στις αναδασώσεις οι Βρυξέλλες
Εκτός από την απολιγνιτοποίηση στοίχημα για την Ευρώπη παραμένει και η αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων στη χώρα. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν διατεθεί τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις και υποδομές. Το πρόγραμμα αναδασώσεων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030), προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί, θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα. «Τα δάση ανήκουν στους ανθρώπους, τη φύση και τα οικοσυστήματα και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τη βούληση να τα αποκαταστήσει από ζημιές που προκλήθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών αλλά και να τα θωρακίσει απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους. Και σε αυτή την προσπάθεια σύμμαχός μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο ethnos.gr o υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr