Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Ανδρουλάκης: Ένας περήφανος σοσιαλδημοκράτης πρέπει να συζητά με τον κόσμο της Αριστεράς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τις τρεις απαραίτητες συνθήκες για να έχει η δημοκρατική παράταξη μία ισχυρή προοπτική ανέλυσε, στο κεντρικό δελτίο του Open και την Πόπη Τσαπανίδου, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η πρώτη είναι η ριζοσπαστική ανανέωση – δε μιλώ μόνο για τη θέση του προέδρου αλλά ιδιαίτερα και της εκλογικής μας βάσης. Μία ανανέωση που μπορεί να γίνει και σε επίπεδο πολιτικού ήθους, συνέπειας και προγράμματος. Η ευρωπαϊκή μου εμπειρία μού δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που να απαντά στις μεγάλες προκλήσεις: της ανισότητας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και θέματα θεσμών. Δεύτερη συνθήκη, είναι η ενότητα.Εγώ πάντα ήμουν εδώ, στο κέντρο της παράταξης και στο περιθώριο της εξουσίας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενότητα που είναι και η μεγάλη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά», είπε και συνέχισε: «Τρίτο, και πολύ σημαντικό, είναι η πολιτική αυτονομία. Η παράταξή μας πρέπει να μην λοξοκοιτά. Ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε άλλη ιδεολογία, είμαστε άλλο κόμμα, έχουμε άλλη αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον ελληνικό λαό, κι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε, με πολιτική αυτονομία, όχι μόνο απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, και απέναντι στα συμφέροντα. Πρέπει οι πολίτες να ξέρουν ότι είμαστε ασπίδα των συμφερόντων των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης – ακόμα κι άμα χρειαστεί να συγκρουστούμε με μικρά συμφέροντα, συντεχνίες, ή με μεγάλα, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Κι έχω όλη τη διάθεση να συγκρουστώ με αυτά τα συμφέροντα».
Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο, τα συμφέροντα που προανέφερε, δε θα παρεισφρήσουν και να επηρεάσουν τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. «Όσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πολιτική μας αυτονομία. Καλώ και από εδώ να έρθουν οι δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας και να’ ναι σίγουροι ότι εγώ θα αγκαλιάσω όλες τους τις αγωνίες στο μέλλον για να ξανακάνουμε ισχυρό το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό στίγμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, «θεωρώ ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να βάζουν θέματα πέρα από τον ιδεολογικό τους πυρήνα, είτε πρόκειται για θέματα όπως είναι η θανατική ποινή, είτε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – εμείς θέλουμε μία ισχυρή Ευρώπη που θα έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας, που δεν θα έχει φορολογικούς παραδείσους, της οποίες τα ταμεία θα ενισχύουν τις πιο αδύναμες χώρες. Όλα αυτά είναι για μένα μία ατζέντα αδιαπραγμάτευτη. Και πιστεύω ότι αυτό το πολιτικό στίγμα δίνει αυτονομία ιδεολογική στην παράταξή μας»
Τι θα κάνει μετά τις βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αν τού ζητηθεί να συμμετάσχει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα; «Φιλοδοξώ να είμαστε ή το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα. Με απόλυτη ειλικρίνεια θέλω να σάς πω ότι αν δεν τιμήσουν οι πολίτες -γιατί η δημοκρατία έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά- την προσπάθειά μας και πάρουμε ποσοστά όπως των προηγούμενων ετών, δεν υπάρχει καμία λογική να είμαστε κόμμα εξουσίας, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Αν όμως πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο λαός μάς έδωσε εντολή, ως κόμμα εξουσίας να κυβερνήσουμε τον τόπο, και τότε θα το κάνουμε, αλλά τότε δε θα ρωτάτε εμένα με ποιους θα πάω αλλά τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ αν θα έρθουν μαζί μας», απάντησε.
Κανένα πλαίσιο συνεννόησης με τον Τσίπρα
Τέλος, σε σχέση με την ιδεολογική προσέγγιση που νιώθει σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «δεν είμαι κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας. Όταν υπάρχει ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό συμφέρον όμως οι ιδέες δε μετριούνται με μεζούρα. Δεν μπορείς να μετρήσεις το ένα κόμμα από το άλλο κόμμα. Είμαστε άλλα κόμματα. Άλλο η σοσιαλδημοκρατία, άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο η δεξιά παράταξη. Έτσι είναι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι απόψεις μου για τις ανισότητες, οι απόψεις μου για την αειφόρο ανάπτυξη, είναι οι κυρίαρχες απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ένας περήφανος σοσιαλδημοκράτης πρέπει να συζητά με τον κόσμο της Αριστεράς. Και θα το κάνω με αυτόν που έχουμε κοινές ανησυχίες, όχι όμως με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ ως πρωθυπουργός να κάνω δημοψήφισμα το 2015, σε πέντε εργάσιμες μέρες, με ψεύτικο ερώτημα, να ανατρέψω το αποτέλεσμα και στο τέλος να φέρω άλλα, χειρότερα μέτρα. Αυτά δεν έγιναν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και δεν ξέρω και αν υπήρχε και ευρωπαϊκή αποικία στην Αφρική στην οποία έγιναν. Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο συνεννόησης με τον κύριο Τσίπρα».
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr