Γιατί ο Τσίπρας θέλει εκλογή προέδρου από τη βάση: Το ΚΙΝΑΛ, ο Σάντερς και οι διαφωνίες της «Ομπρέλας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τη μετάβαση σ’ ένα πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα σηματοδοτεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση.
Η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης του προέδρου και του κεντρικού οργάνου του κόμματος ανοίγει τις έως τώρα κλειστές διαδικασίες και μεταθέτει την ευθύνη της εκλογής από το σώμα του Συνεδρίου σ’ ένα ευρύτερο σώμα, αυτό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το κόμμα θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό, μαζικό και σύγχρονο δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις. Εν προκειμένω πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή θα κληθούν να ψηφίσουν τα περίπου 60.000 μέλη και όσα ακόμη εγγραφούν στα μητρώα του κόμματος, κατά τις πληροφορίες έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Επομένως, κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη αυτή αποτελεί και ένα πρόσθετο κίνητρο για εγγραφές νέων μελών στις οργανώσεις με μία απλή αίτηση ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του iSYRIZA.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεξεργαζόταν αυτήν την αλλαγή εδώ και αρκετό καιρό θέλοντας να προωθήσει μία πρόταση νεωτερισμού σε ό,τι αφορά την ανάδειξη προέδρου. Το είχε υπαινιχθεί άλλωστε και σε δημόσιες παρεμβάσεις του στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την Ελλάδα επιμένοντας στον αναβαθμισμένο ρόλο των μελών και ζητώντας από τα στελέχη του κόμματος να μην κάνουν face control ανοίγοντας τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαιρετίσει και τις ανοιχτές διαδικασίες με τις οποίες εξελέγη ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παίρνοντας ωστόσο αποστάσεις από την άκριτη συμμετοχή στις διαδικασίες, πολιτών που δεν έχουν κάποια ειδική σχέση με το κόμμα. Διαβάζοντας κάτω από τις γραμμές μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο μυαλό του ένα ανατρεπτικό σχέδιο για τον τρόπο εκλογής της προεδρίας του κόμματος, χωρίς όμως να περάσει στο άλλο άκρο-όπως έγινε με το ΚΙΝΑΛ- όπου ψηφοφόροι άλλων κομμάτων ψήφισαν στις κάλπες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρήκε τη “χρυσή τομή” στην πρόταση για εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από την βάση του χωρίς όμως να επιτρέπει την πρόσβαση σε ψηφοφόρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό απάντησε ουσιαστικά και σε εκείνους που από άλλα κόμματα επέκριναν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κρατάει τις διαδικασίες της κλειστές διατηρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρακτικές άλλων εποχών που δεν παραπέμπουν σ’ ένα σύγχρονο και μοντέρνο κόμμα.
Παράλληλα όμως έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει οι τάσεις του κόμματος να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών. Στην κριτική δε που εισέπραξε πως με αυτόν τον τρόπο το κόμμα θα γίνει πιο αρχηγικό η απάντηση είναι πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς το ίδιο σώμα που εκλέγει τον Πρόεδρο εκλέγει και την Κεντρική Επιτροπή και μάλιστα με πιο δημοκρατικό τρόπο.
Καταθέτοντας την πρότασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προφανώς και γνώριζε ότι θα συναντούσε τις αντιδράσεις κάποιων στελεχών. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μετά την εκλογική ήττα κι ενώ ήταν πολλοί εκείνοι που πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα την εκλογή από τη βάση ήταν ο ίδιος που έκλεισε τη σχετική συζήτηση θεωρώντας την εκείνη την περίοδο άκαιρη.
Οι συνθήκες όμως ωρίμασαν και οι εξελίξεις έδειξαν πως και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιθυμούν κανόνες που ενισχύουν τη συμμετοχική δημοκρατία. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα φάνηκε πως ικανοποίησε το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές αντιδράσεις των στελεχών στο Πολιτικό Συμβούλιο. Την πρότασή του υποστήριξαν οι λεγόμενοι προεδρικοί (Κίνηση Μελών) τα στελέχη της ΡΕΝΕ, τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, οι πασοκογενείς και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Οι αντιδράσεις προήλθαν από τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα) που είχαν εμφανιστεί αντίθετοι με την εκλογή του προέδρου από τη βάση ήδη από το 2019. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του φέρεται να είπε ότι δυσκολεύεται να δει τον εαυτό του σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο ενώ σχολίασε πως η επίμαχη πρόταση δεν παραπέμπει σε κόμμα με αριστερή λειτουργία. Ανέφερε πως τέτοιου είδους καινοτομίες εισήγαγε και ο Τόνι Μπλερ.
Στον πρώην υπουργό Οικονομικών απάντησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως αυτά δεν ισχύουν και θυμίζοντας πως κι ο Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία και ο Μπέρνι Σάντερς εξελέγησαν με ανοιχτές διαδικασίες. Κριτική άσκησε και ο Νίκος Φίλης με αναφορές πως δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. Αποστάσεις από τις προτάσεις της ηγεσίας πήρε και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος ζήτησε να μην κατατεθεί πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία η προεδρική πρόταση πήρε 25 ψήφους, υπήρξαν 11 κατά από την Ομπρέλα και δύο λευκά.
Στην πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση ψήφισαν υπέρ 27 στελέχη και 11 κατά. Επίσης, ψηφοφορία έγινε και για το θέμα του προοιμίου όπου με παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα προτάθηκε να οριστεί ως προοίμιο στο κείμενο θέσεων το κεφάλαιο πέντε που περιλαμβάνει και την κεντρική πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χωρίς να εξαιρεί την ανδρεοπαπανδρεϊκή περίοδο του ΠΑΣΟΚ από τις αναφορές της. Στην ψηφοφορία αυτή η προεδρική πρόταση έλαβε 27 ψήφους και υπήρξαν και 11 κατά.
Προβληματισμός αναπτύχθηκε για το γεγονός ότι ενδεχομένως να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο κόμμα και ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα έχουν πιθανότητες να εκλέγονται τα επώνυμα στελέχη γι’ αυτό ζητήθηκε να μπουν δικλείδες ασφαλείας.
Πάντως από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεχώρισε αυτή της ισότιμης συμμετοχής σε όλα τα κομματικά επίπεδα και σε όλα τα όργανα ανδρών και γυναικών 50-50, καθώς τώρα ισχύει ποσόστωση του 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει ένα τόσο δίκαιο και ισότιμο σύστημα αναγνωρίζοντας εμπράκτως την ισότητα των δύο φύλων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr