Μήνας - σταθμός για την κυβέρνηση ο Μάιος: Το ενεργειακό στοίχημα, το ραντεβού στις ΗΠΑ και το «γαλάζιο» συνέδριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για έναν «καυτό» μήνα ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής θα πρέπει να βρουν λύση μέσα στο Μάιο. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 16 του επόμενου μήνα. Παράλληλα μέσα στο Μάιο θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο στην ενέργεια, καθώς θα φανεί αν στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ή οι Ευρωπαίοι θα κλωτσήσουν λίγο πιο κάτω το τενεκεδάκι…
Αδιαμφισβήτητα η αντιμετώπιση του τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις. Στόχος είναι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή , ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως ήδη έχει καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο.
Σημειώνεται πως στις 18 Μαΐου η Κομισιόν θα στείλει τις προτάσεις της ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 30 και 31 του επόμενου μήνα. Επομένως, θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για την κατεύθυνση στην οποία θα πορευθεί η Ε.Ε. και αν στο κυβερνητικό στρατόπεδο δουν πως δεν προκρίνονται τολμηρές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.
Βέβαια πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς θα πρέπει να κοστολογηθούν οι παρεμβάσεις στο ενεργειακό μέτωπο και να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός κίνδυνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή χρειάζονται έως και έξι δισεκατομμύρια και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα.
Παράλληλα μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών. Μεταξύ άλλων στο τραπέζι παραμένει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε δύο ή τρία προϊόντα (που σχετίζονται με τα τρόφιμα) ή ακόμα και η χορήγηση μιας δεύτερης «επιταγής ακρίβειας». Ωστόσο, δεδομένο είναι πως προτεραιότητα είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους φουσκωμένους λογαριασμούς στην ενέργεια και εκεί θα διατεθούν και τα περισσότερα κονδύλια.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι από πολιτική σκοπιά, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών προκαλεί σοκ στα νοικοκυριά. Μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν υποχώρηση των «γαλάζιων» ποσοστών και σε αυτή τη φάση στόχος είναι να υπάρξει σταθεροποίηση. Η εκτίμηση είναι πως το καλοκαίρι - πρωτίστως λόγω της καλής πορείας του τουρισμού - θα είναι καλύτερα τα μηνύματα για την κυβερνητική πλευρά, αρκεί να ξεπεραστεί ο .. δύσκολος Μάιος.
Μια εικόνα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί εκτενώς σε μια σειρά κινήσεων που θα κάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών (ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια, μείωση εισφορών στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κ.α.). Παράλληλα θα εστιάσει και στις κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκηνή, μέσα σε ένα νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο
Στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον να επιβεβαιώνει την ισχυρή διμερή σχέση των δύο χωρών. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων.
Παράλληλα βέβαια θα συζητηθεί το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφαλείας. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ορίσει υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας τον Τζέφρι Πάιτ (πρέσβης στην Ελλάδα από το 2016).
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου Φρανκ Παλόνε. Μάλιστα σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις που γίνονται προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη» είχε χαρακτηριστικά υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης. Να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σχήμα 3+ 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) και αναμένεται να γίνει σχετική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Τέλος η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική δεν θα μπορούσε να μην έχει οικονομικό «άρωμα», καθώς στόχος είναι να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοίχημα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στο οικονομικό πεδίο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr