Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ο δεύτερος γύρος σήμερα στη Βουλή και οι επόμενες μάχες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τρία μόλις 24ωρα μετά τη μονομαχία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία ακόμα δύσκολη μάχη σχετικά με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σήμερα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία για να περάσει αρκούν 120 ψήφοι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (και αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης).
Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια θα αποτελέσει αφορμή για μία νέα αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για να δείξει πως δεν έχει οδηγηθεί σε πολιτική «μοναξιά». Δεν αποτελεί μυστικό πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το θέμα των παρακολουθήσεων δημιούργησαν ένα βαρύ σκηνικό για το κυβερνών κόμμα που βρέθηκε αντιμέτωπο με το πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Γαλάζιος τώρα στόχος είναι να μπει ένα … φρένο σε αυτό το αντικυβερνητικό μέτωπο, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά στο ενεργειακό και ο δρόμος μέχρι τις εκλογές κάθε άλλο παρά εύκολος είναι από οικονομική σκοπιά.
Η γραμμή με την οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση στο θέμα των παρακολουθήσεων έχει ήδη ξεδιπλωθεί στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την Παρασκευή πως δεν γνώριζε για την «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και πως μόλις ενημερώθηκε έλαβε τις αποφάσεις του ζητώντας την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και αποδεχόμενος την παραίτηση του Γ. Δημητρίαδη. Από εκεί και πέρα υπεραμύνθηκε του έργου της ΕΥΠ - ειδικά σε αυτή την περίοδο σύνθετων απειλών- αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις.
Ωστόσο, το γεγονός πως δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζει να προκαλεί το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Το ίδιο σκηνικό έντασης αναμένεται να επαναληφθεί και στη σημερινή συνεδρίαση για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ενώ το κλίμα πολώνεται ακόμα περισσότερο από το ό,τι … αγνοείται η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αντιπολίτευση εκτιμά πως η κυβέρνηση θέλει να παίξει καθυστερήσεις και επιχειρεί να μεταφέρει την ατζέντα της συζήτησης σε άλλα θέματα προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος.
Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει επέκταση της περιόδου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, καλλιεργώντας ένα αφήγημα πως πρέπει να εξεταστούν και οι παθογένειες του παρελθόντος. Το σκεπτικό είναι να γίνει η έρευνα για την τελευταία δεκαετία, με το επιχείρημα πως αυτό θα οδηγούσε στην ακρόαση στην επιτροπή ενός μεγαλύτερου αριθμού προσώπων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει στην Ολομέλεια να γίνει αναφορά - για παράδειγμα από τους εισηγητές - στη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος της εξεταστικής. Εφόσον τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμείνουν στις αρχικές τους θέσεις τότε η σχετική συζήτηση θα μεταφερθεί από το κυβερνών κόμμα στην εξεταστική επιτροπή.
Εκεί η Νέα Δημοκρατία - που έχει και την πλειοψηφία- θα ζητήσει την κλήση και προσώπων που είχαν ρόλο στην ΕΥΠ τα προηγούμενα χρόνια, ώστε στην πράξη να ανοίξει το διάστημα διερεύνησης. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προτείνει να κληθούν οι διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 και μετά.
Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία στη σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να πει «παρών». Πάντως το ενδεχόμενο να προταθεί μια δεύτερη εξεταστική επιτροπή έχει απορριφθεί από την γαλάζια πλευρά.
Ανακατεύεται η πολιτική τράπουλα
Διμέτωπος είναι πλέον ο αγώνας που καλείται να δώσει η κυβέρνηση στην πολιτική σκηνή, καθώς δεν είναι μόνο η μετωπική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σκληρό ροκ από το Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για συμπόρευση της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και η αιχμηρή επισήμανση πως «ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».
Η συνεδρίαση της Παρασκευής ουσιαστικά επιβεβαίωσε το βαθύ ρήγμα που πλέον υπάρχει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας
Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών, αυτό θα ξεπεραστεί μόνο με μικρές απώλειες για την κυβερνώσα παράταξη. Ωστόσο έκδηλος είναι πλέον ο προβληματισμός για το πως θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί στο μέλλον, καθώς το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη δημιουργεί νέες ισορροπίες. Και μπορεί βασικός γαλάζιος στόχος να είναι το να μην χαθεί η μάχη του κέντρου, ωστόσο υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων πληθαίνουν οι φωνές στη Νέα Δημοκρατία που επισημαίνουν την ανάγκη συσπείρωσης του δεξιού κοινού στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr