ΠΑΣΟΚ σε Γεραπετρίτη για παρακολουθήσεις: Θεσμική ενημέρωση δεν γίνεται στο αυτί ή ιδιωτικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Θεσμική ενημέρωση δεν γίνεται στο αυτί ή σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά δια των θεσμικών διεξόδων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος υπογράμμισε πως «αν ο κ. Ανδρουλάκης το επιθυμεί μπορεί να λάβει τη νόμιμη ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις».
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Εδώ και μέρες το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καλέσει τον Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε να αποκαλυφθεί ο λόγος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη θεσμικά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Σήμερα έγινε η πρώτη οπισθοχώρηση.
Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι «η κυβέρνηση θα παρείχε απόλυτη κάλυψη και στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ό,τι μπορεί να υπάρξει ενημέρωση και άρα είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή, αν ο κ. Ανδρουλάκης το επιθυμεί μπορεί να λάβει τη νόμιμη ενημέρωση».
Θεσμική ενημέρωση όμως δεν γίνεται στο αυτί ή σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά δια των θεσμικών διεξόδων που από την πρώτη στιγμή έχει προσδιορίσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Τι είπε ο Γεραπετρίτης
Ανοιχτός στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Αnt1, καθώς όπως είπε η χώρα δεν αντέχει την «κυβερνητική αστάθεια». Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή» ότι δεν εξετάζεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε όμως ότι η χώρα δεν αντέχει την κυβερνητική αστάθεια και ότι δεν διαμορφώνονται πολιτικές συνθήκες συνεργασιών.
«Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές. Πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Δεν σκέφτομαι αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά σκέφτομαι την κυβερνητική σταθερότητα. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Δείτε το παράδειγμα της Ιταλίας που ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια η οποία έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας» είπε.
«Εξαιτίας της τοξικότητας που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Το ΚΙΝΑΛ λέει ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα. Δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι διαμορφώνεται κλίμα που δεν ευνοεί τις συνεργασίες. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα τάξει ο ελληνικός λαός όλους μας σε μία θέση» πρόσθεσε.
Για το θέμα των υποκλοπών τόνισε ότι, «έχουν δρομολογηθεί όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και μάλιστα σε χρόνο express. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συντασσόμενη με τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, ενεργοποιήθηκαν τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αμέσως, και συγκλήθηκε η Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα του αναμενομένου».
«Τα θέματα θα εξεταστούν εκεί και ό,τι είναι να ανακοινωθεί στο πλαίσιο του νόμου, θα γίνει. Το να συζητούμε δημόσια για θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν είναι πάντοτε το πιο ωφέλιμο. Η κυβέρνηση κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη προς ενημέρωση, όχι δημόσια, η ιδιωτική ενημέρωση θα γινόταν από το Διοικητή (σσ. της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών). Στο πλαίσιο του νόμου προβλέπεται μία σαφής διαδικασία, η κυβέρνηση θα παρείχε απόλυτη κάλυψη και στο Διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ό,τι μπορεί να υπάρξει ενημέρωση. Είναι προφανές ότι,αυτήν τη στιγμή, αν ο κ. Ανδρουλάκης το επιθυμεί, μπορεί να λάβει τη νόμιμη ενημέρωση», επεσήμανε.
Σε κάθε περίπτωση, «βεβαίως και δεν γνωρίζω γιατί παρακολουθήθηκε (ο κ. Ανδρουλάκης)», ανέφερε και επικαλέστηκε στο σημείο αυτό το πλαίσιο εντός του οποίου γίνονται οι νόμιμες παρακολουθήσεις σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας παγκοσμίως και στην Ευρώπη. «Κάθε έννομη τάξη εμπιστεύεται πολύ λίγους ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα για τα οποία γίνεται η παρακολούθηση. Στην ελληνική έννομη τάξη είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο εισαγγελέας ο οποίος δίνει την έγκρισή του - είναι μια δικαστική απόφαση, δεν είναι μια αυθαίρετη απόφαση - και στο τέλος, σε κατάλογο τηλεφώνων, και όχι ονομάτων, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών».
Τέλος, σε άλλο σημείο σημείωσε «πράγματι ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν λάθος, όπως συνέβη η συγκεκριμένη διαδικασία. Γιατί το είπε αυτό; Διότι με την υπόθεση Ανδρουλάκη, εκείνο το οποίο προέκυψε, ήταν ότι οι δικλείδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δεν ήταν επαρκείς. Όταν πρόκειται να υπάρξει επισύνδεση ενός πολιτικού προσώπου, και δη προβεβλημένου, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότερα επίπεδα ασφάλειας έτσι ώστε να μην γίνει παρακολούθηση για απλές ενδείξεις αλλά πολύ ισχυρές ενδείξεις».
- Λιζ Τρας: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου - To παρελθόν που την ανέδειξε στην ηγεσία της Δεξιάς
- Εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου: Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμα - Θα είναι ξεχωριστά για κάθε ασθενή
- Καταγγελία στον Στουρνάρα: Τραπεζικό fund ζητάει από δανειολήπτη που έχει πεθάνει 168.000 Ευρώ, για δάνειο 47.000 Ευρώ
- Ίνα Ταράντου: Με πολλές εκπλήξεις και ευχές από τον Αντώνη Ρέμο ξεκίνησε η νέα εκπομπή «Εμείς» του OPEN
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr