Εκλογές 2023: Το εκλογικό… χάσμα γενεών ανησυχεί την κυβέρνηση - Ερωτηματικό το πώς θα ψηφίσουν 430.000 νέοι ψηφοφόροι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει μια σειρά απο δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη απόκλιση στον τρόπο που σκέφτονται να ψηφίσουν οι νέοι σε σχέση με τους άνω των 60. Το ενδεχόμενο ένα κομμάτι των 20ρηδων να στραφεί σε μία ψήφο με αντισυστημικά χαρακτηριστικά απασχολεί το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, που επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης.
«Δεν χωρούν επιπολαιότητες, άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Άλλωστε στο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι επόμενες εκλογές είναι κρίσιμες καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων αλλά και το πόσο εφικτό είναι το αφήγημα της αυτοδυναμίας σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης.
Η προσοχή της Νέας Δημοκρατίας στρέφεται σε περίπου 430.000 νέους, που απο το 2019 και μετά απέκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου. Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι πόσοι από αυτούς θα φτάσουν μέχρι την κάλπη, καθώς συνήθως οι νεότερες ηλικίες έχουν και υψηλότερα ποσοστά αποχής. Το δεύτερο ερώτημα που απασχολεί την Πειραιώς είναι σε ποιο βαθμό η Generation Z θα επιλέξει μία ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων - μετά την τραγωδία στα Τέμπη όπου τα θύματα ήταν κυρίως νέοι - έχουν χτυπήσει καμπανάκια στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse οι άνω των 60 επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 47%, ενώ το ποσοστό αυτό στις ηλικίες από 17 έως 29 ετών πέφτει στο 15%. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την MRB το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου είναι 46.7% στους άνω των 65 και πέφτει στο 16.1% στις ηλικίες 17 έως 24 (στη συγκεκριμένη μέτρηση το κυβερνών κόμμα προηγείται με 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24.7%)
Είναι εμφανές πως οι 20ρηδες έχουν την δική τους οπτική για το πολιτικό σκηνικό, ενώ σε μεγάλο βαθμό δεν διατηρούν στενές σχέσεις με τα κόμματα. Επομένως η επιχείρηση προσέγγισης τους είναι δύσκολη υπόθεση, ενώ δεν περνά απαρατήρητο από τα κυβερνητικά ραντάρ το γεγονός πως το νεανικό κοινό προσπαθεί να προσεγγίσει η αντιπολίτευση.
Τα μηνύματα στους 20ρηδες
Στη γλώσσα των νέων επιθυμεί να μιλήσει η Νέα Δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιλέγει να κάνει παρεμβάσεις που απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό και όπως φάνηκε και από το χθεσινό podcast. Στη συνέντευξη στη Νεφέλη Μεγκ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμμετοχή των νέων στις εκλογές και τόνισε «η δική σου η γενιά έχει μια υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά. Η αποχή δεν είναι λύση. Επειδή ακούω πολλές φορές από παιδιά της δικής σου ηλικίας, "έλα μωρέ όλοι το ίδιο είναι, δεν θα πάω να ψηφίσω"».
Να σημειωθεί πως για την προσέγγιση του … δύσκολου κοινού των 20ρηδων από το κυβερνών κόμμα δίνεται βαρύτητα και σε στοχευμένα μέτρα στήριξης. Ήδη έχει μπει σε εφαρμογή ένα στεγαστικό πρόγραμμα που αφορά στους νέους, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν κυρίως στο θέμα των μισθών (ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από την 1η Απριλίου ενώ στόχος είναι ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο για το 2024)
Στόχος είναι να υπάρξει ένα αισιόδοξο αφήγημα για την επόμενη ημέρα, ώστε να πειστούν οι νεότερες ηλικίες που μεγάλωσαν μέσα στη μνημονική περιπέτεια και στην εποχή της πανδημίας του Covid πως τα δύσκολα είναι πίσω. Οι αναφορές στη «σταθερότητα» και οι προειδοποιήσεις για «περιπέτειες» σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας κυρίως αγγίζουν ένα μεγαλύτερης ηλικίας ακροατήριο, καθώς οι 20ρηδες αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Με θέματα που άπτονται της παιδείας και της αγοράς εργασίας να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος της νεότερης γενιάς.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr