Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιδιώκει ο πρωθυπουργός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τη συμφωνία για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Όπως μετέδωσε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη, η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θεωρείται από την Αθήνα ένας τρόπος για να ανοίξει και πάλι η «πόρτα του διαλόγου», η οποία ήταν για πολύ καιρό κλειστή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους ότι τα μόνα ζητήματα που συζητά η Ελλάδα είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Κανένα άλλο ζήτημα που προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι η Άγκυρα (όπως η αποστρατικοποίηση νησιών και οι ελληνικοί εξοπλισμοί) ενυπάρχει στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας.
Πάντως, η Αθήνα βλέπει ότι μετά το «πράσινο φως» από τον Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της υπόσχεσης που έλαβε για ευρωπαϊκή στήριξη στην διαδικασία της ένταξής της Τουρκίας στην Ευρώπη, η Άγκυρα έρχεται σιγά - σιγά πιο κοντά στη Δύση.
Όλα τα βλέμματα ωστόσο, είναι «καρφωμένα» στην συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν και στο τι μέλλει γενέσθαι με την πώληση των F-16 στην Τουρκία την οποία επιθυμεί διακαώς ο Ερντογάν.
Η δήλωση Μητσοτάκη από το Βίλνιους
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αυριανή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.
«Μπορούμε - είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός - δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».
Τι λέει η κυβέρνηση για τα τουρκικά F-16
Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.
Η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
«Συναντιόμαστε εδώ, στο Βίλνιους, καθόσον ακόμα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας.
Θα έχω, όπως γνωρίζετε, επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.
Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».
- Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Μπορούμε να συμφωνήσουμε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
- Καύσωνας Κλέων: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Ποιες ημέρες θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος
- Έφη Αχτσιόγλου: Ανακοινώνει την Τετάρτη την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
- Νέες ταυτότητες: Το κόστος έκδοσης και η ημερομηνία λήξεως – Νέες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα
- Θλιβερές εικόνες στο Μεσολόγγι: Δεκάδες φλαμίνγκο εντοπίστηκαν νεκρά
- Επενδυτική βαθμίδα: «Κλείνουν το μάτι» στην Ελλάδα S&P και Fitch
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr