Δείπνο Μητσοτάκη με τους ηγέτες των Βαλκανίων και τους επικεφαλής της ΕΕ: Η συζήτηση που είχε πριν με τον Ζελένσκι - Οι πρώτες εικόνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Άτυπο δείπνο παραχώρησε σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρόντες είναι -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Στο επίκεντρο του δείπνου βρέθηκε η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης». Παράλληλα οι 11 ηγέτες των βαλκανικών χωρών συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά απόψε
Το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ
Delighted to join Presidents @ZelenskyyUa, @sandumaiamd and #WesternBalkans leaders for an informal meeting on EU enlargement at PM @kmitsotakis’ invitation in #Athens tonight.
— Charles Michel (@CharlesMichel) August 21, 2023
Looking forward to discussions w/ our partners as we enter a new momentum in the enlargement process pic.twitter.com/9Cb7wUA2pl
#WesternBalkans, #Ukraine & #Moldova have a common European heritage, history & future.
— Charles Michel (@CharlesMichel) August 21, 2023
#Enlargement remains a top priority for EU -a strong tool to foster peace, security and prosperity on our continent.
We need to find the way forward to make this vision of Europe a reality pic.twitter.com/Hwgy4WqmuJ
«Χαίρομαι που συμμετείχα με τους Προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι ,Σαντού και τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων σε άτυπη συνάντηση για τη διεύρυνση της ΕΕ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα απόψε» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην τουίτερ) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Αναμένουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα δυναμική στη διαδικασία της διεύρυνσης» συμπλήρωσε ο κ. Μισέλ.
Ποιοι βρίσκονται στο δείπνο
Πλην των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, αλλά και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο δείπνο συμμετείχαν οι:
- Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic,
- Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu,
- Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic,
- Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu,
- Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti,
- Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo,
- Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski,
- Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov,
- Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.
Ολόκληρη η Διακήρυξη των Αθηνών
Εμείς ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic, η Πρόεδρος Maia Sandu, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, ο Πρόεδρος Jakov Milatovic, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός Ion-Marcel Ciolacu, ο Πρωθυπουργός Albin Kurti, η Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Borjana Kristo, ο Πρωθυπουργός Dimitar Kovachevski, ο Πρωθυπουργός Nikolai Denkov, και ο Πρωθυπουργός Andrej Plenkovic, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, και εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:
1. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κομβική στιγμή για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο συνειδητοποίησης των κοινών αρχών, της ενότητας και του κοινού μέλλοντος εντός της ΕΕ. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Οι νόμοι και οι αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν παραβιαστεί και γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες της εκδήλωσης των καταστροφικών συνεπειών του αναθεωρητισμού.
2. Απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, εκφράζουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
3. Κατά τις συζητήσεις μας στην Αθήνα σήμερα, εκφράσαμε την υποστήριξη και την εκτίμησή μας για τις σοβαρές προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy να θέσει τις αρχές για την ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη Φόρμουλα Ειρήνης του. Χαιρετίσαμε επίσης τις προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
4. Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες, όπως οι επιθέσεις κατά αμάχων και η καταστροφή υποδομών και ότι όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
5. Πριν από είκοσι χρόνια, η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αναγνώρισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σήμερα η δήλωση αυτή παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
6. Τονίσαμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, που γειτνιάζουν γεωγραφικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό οι περιοχές αυτές να αγκαλιαστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
7. Σήμερα στην Αθήνα, συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε, προκειμένου να κάνουμε αυτό το όραμα της Ευρώπης πραγματικότητα. Υπογραμμίσαμε τη σημασία του να θέσουμε έναν στόχο για την ολοκλήρωση του οράματος μιας ΕΕ εμπλουτισμένης με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια αναζωογονημένη και επαναπροσανατολισμένη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία θα είναι απτή και αξιόπιστη, χωρίς παρακάμψεις στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τη Μολδαβία να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή τους διαδικασία μόλις ολοκληρώσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
8. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι 20 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, έχει έρθει η ώρα να υιοθετηθεί ένας τολμηρός και φιλόδοξος τελικός στόχος που θα χρησιμεύσει ως οδηγός, έμπνευση και πλαίσιο.
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι
Νωρίτερα, τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που είχε με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι 2 ηγέτες.
Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Δεν θα δεχθούμε ποτέ βίαιη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και δεν υπάρχει συνεπώς καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει δια των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μία θέση η οποία ταυτίζεται εξάλλου με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν έναν ανιστόρητο αναθεωρητισμό», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε ότι είμαστε επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο τετελεσμένο.
It is my pleasure to welcome President @ZelenskyyUa to Athens! Greece stands with Ukraine as it defends its sovereignty and territorial integrity. And we stand with the brave people of Ukraine, as they fight for their freedom and independence. 🇬🇷🇺🇦 pic.twitter.com/HbNcpNzuEc
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 21, 2023
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι δύο λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και μάλιστα όπως είπε κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα κατά της μαρτυρικής Μαριούπολης, «μιας πόλης όχι μόνο με ελληνικό όνομα αλλά και με ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Οδησσό, γενέτειρα της Φιλικής Εταιρείας που φώτισε την ελληνική επανάσταση».
Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδικάζει απερίφραστα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικρατείας, «εγκλήματα τα οποία θα πρέπει να βρουν τιμωρία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος «στην Ουκρανία δοκίμασε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως και την Ελλάδα, καθώς η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, προκαλώντας μια διεθνή ενεργειακή κρίση και μια κρίση πληθωρισμού».
Ενέταξε, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, και τα σιτηρά στη φαρέτρα των πιέσεων των παγκοσμίων τιμών. «Γίνεται φανερό ότι ο πόλεμος αφορά ολόκληρο τον πλανήτη μας γι αυτό και η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να καταδικαστεί η συμφωνία (σ.σ. για την Μαύρη Θάλασσα) πρέπει να ισχύσει αμέσως. Σε αυτήν άλλωστε η Αθήνα έχει συμβάλει σημαντικά διότι όπως είχαμε την ευκαιρία και να συζητήσουμε περισσότερο από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων», είπε.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε η Ελλάδα στηρίζει την χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της χώρας μας να συνδράμει στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανία.
«Προσχωρήσαμε μάλιστα πρόσφατα στην κοινή δήλωση των ηγετών των G7 σχετικά με την παροχή δεσμεύσεων ασφάλειας προς το κράτος σας ενώ υπογράψαμε πριν από λίγο κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες. Η αλληλεγγύη μας άλλωστε ανθρωπιστική και αμυντική θα συνεχιστεί. Ήδη το λιμάνι της αλεξανδρούπολης είναι κόμβος για την αποστολή βοήθειας. Από εκεί ξεκινάει ένας νέος ενεργειακός άνθρωπος που ενώνει τον βορρά με τον νότο. Η Αλεξανδρούπολη σύντομα θα είναι μια νέα πόλη η οποία αποτελεί ταυτόχρονα πύλη εισόδου του φυσικού αερίου. Θα καλύπτονται έτσι όχι μόνο δικές μας εθνικές ανάγκες αλλά ανάγκες που αφορούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», προσέθεσε.
Ζελένσκι: «Ευχαριστούμε για τη στήριξη»
Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη και την προσοχή που έχει δείξει στην Ουκρανία. «Συζητήσαμε ορισμένες προτεραιότητες: Πληροφόρησα για την κατάσταση μάχης, για τους Ρώσους τρομοκράτες και τις ανάγκες μας. Χρειάζονται οι πιλότοι μας εκπαίδευση για τα F-16», είπε ο κ. Ζελένσκι.
Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας,
Τονίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ του 2022, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022,
Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, δεν απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενότητα και υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αποτροπής και άμυνας όλων των Συμμάχων, μέσω της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας και μέσω της υποστήριξης των εταίρων του προς αντιμετώπιση κακόβουλων παρεμβάσεων και επιθετικότητας,
Σημειώνοντας ότι, σε συνέχεια της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της 29 Ιουνίου 2022, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν με τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της 11ης Ιουλίου 2023 την πλήρη υποστήριξή τους στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τη σταθερή τους δέσμευση να αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της,
Αναφερόμενοι στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων για το ΝΑΤΟ, το οποίο ρητώς αναφέρει ότι μπορεί να προσκληθεί για να προσχωρήσει στη Συνθήκη οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι σε θέση να προωθεί τις αρχές της Συνθήκης και να συμβάλλει στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου,
Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει την πλήρη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως στρατηγικό στόχο του κράτους,
Επισημαίνοντας την ουσιαστική συνεισφορά της Ουκρανίας στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου, ιδίως τις προσπάθειές της να αποτρέψει την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας,
Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή έκκληση προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, από 30 Σεπτεμβρίου 2022, του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ruslan Stefanchuk, του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας Denys Shmyhal, αφορώσα στην αίτηση της Ουκρανίας για κτήση ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ,
Σημειώνοντας την αταλάντευτη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της Ουκρανίας για ευρωατλαντική ενσωμάτωση, σύμφωνα με όσα οι Σύμμαχοι συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και με την Κοινή Δήλωση των G7,
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία
- Καλωσορίζουν τα σημαντικά επιτεύγματα προόδου της Ουκρανίας στο δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, ιδίως αναφορικά με την διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ που επιδεικνύουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης,
- Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και εφαρμογής των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ,
- Δηλώνουν τα ακόλουθα:
- Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα,
- Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας,
- Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία,
- Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
- Δηλώνουν ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου και υποστηρίζουν πλήρως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ως το forum για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της εν εξελίξει συνεργασίας ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει την πορεία της προς την ευρωατλαντική οικογένεια.
- Σημειώνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ.
Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης- Ανδρουλάκης στο σημερινό τετ α τετ: Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση
«Προωθούν φαραωνικές ΔΕΥΑ»: Αντιδρά η ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Τι περιλαμβάνει
Τα ιδιωτικά σχολεία εξαγοράζονται το ένα μετά το άλλο από ξένα funds - «Η κυβερνητική πολιτική μας εξαναγκάζει να πουλήσουμε»
Νότια Κορέα: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου για «ανταρσία» - Γενική απεργία «επ’ αόριστον» στη χώρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr