Γ. Ιωακειμίδης στο ethnos.gr: Στις 8 Οκτωβρίου δεν ψηφίζουμε κόμμα, επιλέγουμε αυτόν που μπορεί να διοικήσει την Περιφέρεια Αττικής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής στέκεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ethnos.gr.
Σημειώνει, παράλληλα, πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές «δεν ψηφίζουμε το κόμμα, αλλά τον άνθρωπο που μπορεί να διοικήσει με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη Περιφέρεια της χώρας, στην οποία κατοικούν 4 εκατομμύρια πολίτες και η οποία διαχειρίζεται συνολικά 3 δισ. δικών της, όχι κυβερνητικών πόρων»
Ο κ. Ιωακειμίδης, ρίχνει βέλη στην απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «χάος», και καταγγέλλει πως «40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό, δεν έχουν καν ξεκινήσει».
Προαναγγέλλει επίσης ότι σε περίπτωση που εκλεγεί περιφερειάρχης θα διεκδικήσεις και θα διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για συνολική ανανέωση συνολικά των υποδομών της Αττικής, ενώ καταθέτει παράλληλα και ένα σχέδιο 7 παρεμβάσεων για το κυκλοφοριακό.
Τονίζει, τέλος, πως «οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι των πολιτικών αρχηγών και της κυβέρνησης».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Ιωακειμίδη στο ethnos.gr
1. Η κακοκαιρία Daniel έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως εάν έπεφτε στην Αττική ο ίδιος όγκος νερού με αυτόν που έπεσε στη Θεσσαλία, οι καταστροφές θα ήταν πολλαπλάσιες. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια;
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της Περιφέρειας, αλλά και συνολικά του κράτους. Εξηγούμαι. Να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μια ρήτρα κλίματος που θα διαπεράσει από την διοίκηση και το κράτος σε όλο του το εύρος, έως την συμπεριφορά των πολιτών. Παράδειγμα : Ο νόμος 4662/2020 για την πολιτική προστασία που εισηγήθηκε και ψήφισε ο κ. Χαρδαλιάς αποδείχθηκε αναποτελεσματικός στην εφαρμογή του. Θέλει πλήρη αναδιάρθρωση γιατί στο πεδίο , σε πυρκαγιά ή πλημμύρα ο συντονισμός είναι απολύτως ανεπαρκής. Η κυβέρνηση δείχνει μια τάση να τα μαζέψει όλα στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο , για τις πλημμύρες μάλιστα ρίχνει το φταίξιμο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι έτσι και δεν θα πετύχουμε τίποτα. Η κυβέρνηση , η κεντρική διοίκηση άργησε να πάει, έχασε μια μέρα, στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση άργησε να κινητοποιήσει το στρατό. Αντί να ψάχνει ενόχους κι εξιλαστήρια θύματα, καλύτερα να βάλει μυαλό γιατί πλημμύρες δυστυχώς θα έχουμε και στο μέλλον. Το ζήτημα είναι να γίνουμε ανθεκτικότεροι κι αυτό θέλει συνεργασία για να προσφέρει ο καθένας ότι μπορεί και ξέρει καλύτερα. Κανείς δεν ξέρει τον τόπο του, τα ρέματα, τα δάση καλύτερα από τους κατοίκους τους δήμους και την περιφέρεια. Δεύτερο παράδειγμα. Το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων και οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης. Είναι αυτοκτονία πλέον για να διορθώσουμε μια γέφυρα στον Κηφισό να περιμένουμε δυο χρόνια και για ένα μικρό αντιπλημμυρικό 5 χρόνια. Ο νόμος 4412/2016 χρειάζεται ή να παρακαμφθεί ή να διορθωθεί. Προσοχή, με εγγυήσεις διαφάνειας και δημοσιότητας.
Φαίνεται περίεργο αντί να μιλάω μόνο για την περιφέρεια να μιλάω για το κράτος, για όλους μας. Αλλα πιστέψτε με, βρισκόμαστε σε εντελώς νέα κατάσταση. Τώρα για την περιφέρεια: Ως μηχανικός, ξέρω ότι πρέπει πάντα να ξεκινάς από τα θεμέλια. Μιλώ για τις νέες προδιαγραφές, που χρειάζονται οι υποδομές. Όπως αλλάξαμε τα αντισεισμικά μετά το σεισμό του 1999, έτσι θέλουν και τα αντιπλημμυρικά. Δεύτερο πρέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής και να το βάλουμε σε πράξη το συντομότερο δυνατό. Δεν θέλουμε μεμονωμένες παρεμβάσεις που αποδεικνύονται ατελέσφορες, αλλά ένα συνολικό master plan για όλη την περιοχή. Τέταρτον, πρέπει να βάλουμε σε τάξη το χάος που έχει προκαλέσει η διοίκηση Πατούλη. Αυτή τη στιγμή 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό, δεν έχουν καν ξεκινήσει. Πάνω από 85 εκ.€ συνολικά λιμνάζουν για 40 έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος. Είναι επείγον να ξεμπλοκαριστούν τα έργα.
2. Σε πρόσφατες παρεμβάσεις σας αναδείξατε το ζήτημα των απαρχαιωμένων υποδομών στην Αττική και την έλλειψη συντήρησης και αναφέρατε μάλιστα πως απαιτούνται 500 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτό το ζήτημα και πως θα εξασφαλίσετε τους οικονομικούς πόρους;
Για μένα πάνω απ’ όλα μπαίνει η ασφάλεια του πολίτη Το “πρώτα η ασφάλεια και η προστασία” δεν μπορεί να είναι μόνο σύνθημα, αλλά να γίνει κατευθυντήρια γραμμή της πολιτικής της Περιφέρειας. . Γι αυτό λέω ότι η Αττική είναι «το σπίτι μας». Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για 1.500 χλμ οδικού δικτύου, 30.000, φωτεινούς σηματοδότες, 40.000, κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, 90.000 φρεάτια αποστραγγισμού, 30.000 φώτα στους δρόμους, 108 γέφυρες. Η συντήρηση αυτών των υποδομών είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη. Έχουμε γέφυρες των οποίων η ηλικία έχει ξεπεράσει τα 30 έτη και δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. για την ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, η συντήρηση των υποδομών δεν είναι πολυτέλεια, είναι αδήριτη ανάγκη. Με το πρόγραμμα των 500 εκατομμυρίων που σκοπεύω να διαπραγματευτώ με την κυβέρνηση, ανανεώνουμε τις υποδομές μας για τα επόμενα χρόνια και ενισχύουμε την ασφάλεια των πολιτών.
Ιωακειμίδης: Οι προτάσεις μας για το κυκλοφοριακό
3. Το κυκλοφοριακό είναι ακόμα ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της περιφέρειας. Ο Κηφισός και άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες, σε ώρες αιχμής, γίνονται απροσπέλαστοι για τους οδηγούς προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα προωθήσετε για την αποσυμφόρηση των μεγάλων οδικών αρτηριών;
Ο Κηφισός συνοψίζει το μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής. Αλλά η Περιφέρεια δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τον Κηφισό αλλά για όλες τις μεγάλες λεωφόρους της Αττικής: Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Συγγρού, Πειραιώς, Αλίμου – Κατεχάκη, Βασ. Σοφίας, Μεσογείων, Αθηνών, Σχιστού, Ποσειδώνος, Παραλιακή. Λ .Βάρκιζας-Σουνίου. Καταρχάς χρειαζόμαστε έναν ενιαίο συντονιστικό φορέα όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη διαχείριση της κυκλοφορία (κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΟΑΣΑ). Από εκεί και πέρα, ο Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης, η περιφερειακή παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει καταθέσει ένα σχέδιο 7 μεγάλων παρεμβάσεων για το Κυκλοφοριακό. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:
1. Εφαρμογή της μελέτης για τον Κηφισό, έργα διάνοιξης σε 6 σημεία και νέες πλατφόρμες απομάκρυνσης οχημάτων.
2. Ψηφιακός συντονισμός σηματοδοτών σε πραγματικό χρόνο.
3. Μεταφορά των ΚΤΕΛ σε νέο σταθμό.
4. Παρκινγκ μεταφορών στα Νέα Λιόσια.
5. Ολοκλήρωση έργων ηλεκτροφωτισμού και οδικής ασφάλειας.
6. Συντήρηση 108 γεφυρών.
7. Κυκλοφοριακές μελέτες για Μεσογείων , Κατεχάκη, Παραλιακή.
4. Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα φλέγον πρόβλημα για την Αττική, με δεδομένο πως ο ΧΥΤΑ Φυλής «ασφυκτιά» από τα σκουπίδια: Τι δεν έκανε η απερχόμενη περιφερειακή αρχή για το ζήτημα και τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς εάν εκλεγείτε
Η διαχείριση των απορριμμάτων συνιστά την πιο μεγάλη αποτυχία της διοίκησης Πατούλη. Τέσσερα χρόνια τώρα ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν έκανε απολύτως τίποτα για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Ο χώρος υγειονομικής ταφής της Φυλής έχει το πολύ ενάμιση χρόνο ζωής ακόμα. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να ανακυκλώνουμε 900.000 τόνους σκουπιδιών και ανακυκλώνουμε μόλις 150.000. Η ολιγωρία Πατούλη δυσχεραίνει την επόμενη μέρα, αφού ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών θα είναι λειτουργικό σε 5 χρόνια αν το ξεκινήσουμε σήμερα. Επιπλέον, έχουμε χάσει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. Πάνω σε αυτές τις πρακτικές έχει στηριχτεί το σχέδιό μας. Πρώτον, προχωράμε στην ολοκλήρωση μονάδων επεξεργασίας χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Δεύτερον, δίνουμε την αναγκαία συνδρομή στους δήμους για την οργάνωση, αποκομιδή και διαχείριση της ανακύκλωσης σε κάδους, γωνίες ανακύκλωσης μικρές μονάδες βιοαποβλήτων, καθώς και την κομποστοποίηση στο σπίτι. Σας το είπα από την αρχή. Ρήτρα κλίματος είναι και η ανακύκλωση!
5. Στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, συνέβη κάτι το πρωτοφανές: Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, αποσύρθηκε ο Γιώργος Πατούλης και πήρε το χρίσμα της ΝΔ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πώς αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τη στρατηγική σας;
Είναι εξοργιστικό τα κόμματα και η κυβέρνηση να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι των πολιτικών αρχηγών και της κυβέρνησης. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως ο πρωθυπουργός διόρθωσε το λάθος του, όπως το συνηθίζει αλλάζοντας υπουργούς. Εδώ είναι άλλος θεσμός, αιρετός και εκλεγμένος. Γι αυτό μιλώ για αντίληψη «υφυπουργού Αττικής» αντί για Περιφερειάρχη. Προσέξτε δεν είναι μόνο θέμα θεσμικής νοοτροπίας. Επανέρχομαι στην κλιματική κρίση. Όλη η Ευρώπη, να μην πω ο κόσμος, προσπαθεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα σημαίνει από τα κάτω προς τα πάνω, από τις ρίζες –τους Δήμους- προς τα ψηλά κλαδιά , τα Υπουργεία. Η περιφέρεια είναι ο κορμός του δέντρου. Είναι ο λαιμός ανάμεσα στα πόδια και στο κεφάλι του σώματος. Αν η κυβέρνηση παρεμβαίνει όπως το έκανε, μειώνει την αντίστασή μας απέναντι στην κλιματική κρίση
Ασχολούμαι 41 χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Έχω δει περισσότερους από 8 πρωθυπουργούς και δεκάδες υπουργούς. Η νοοτροπία σχεδόν όλων ήταν συγκεντρωτική, μια πυραμίδα με κορυφή μόνο. Άλλαξαν οι καιροί. Είμαστε στην εποχή των δικτύων, έχουμε κλιματική κρίση, αυτές οι αντιλήψεις είναι σκουριές του 20ου αιώνα.
6. Οι εκλογές για την περιφέρεια Αττικής, είθισται να θεωρούνται κεντρική πολιτική μάχη; Για εσάς οι κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, είναι μάχη κατά της κυβέρνησης;
Εκλογές για τη Βουλή κάναμε πριν δυόμισι μήνες. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν τον τρίτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε ποιον θα έχουμε Περιφερειάρχη Αττικής, ποιον ξέρει «να κάνει τη δουλειά». Άνθρωπο που θα κοιμάται και θα ξυπνάει με την Αττική στο μυαλό του. Δεν ψηφίζουμε το κόμμα, αλλά τον άνθρωπο που μπορεί να διοικήσει με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη Περιφέρεια της χώρας, στην οποία κατοικούν 4 εκατομμύρια πολίτες και η οποία διαχειρίζεται συνολικά 3 δις δικών της, όχι κυβερνητικών πόρων. Ψηφίζουμε για μια Περιφέρεια ανεξάρτητη που θα συνεργάζεται δημιουργικά με την κυβέρνηση και τους δήμους, αλλά όταν πρέπει, θα διεκδικεί από την κεντρική εξουσία αυτό που δικαιούνται οι πολίτες της Αττικής. Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε για να γίνει η Αττική έτσι όπως της αξίζει, το σπίτι όλων μας.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr